Çocuğun Kendi Kendine Konuşması Normal mi?

Çocuğun Kendi Kendine Konuşması Normal mi?

Çocuğun kendi kendine konuşması ilk etapta sevimli gelse de uzun süre devam ettiği takdirde ebeveynlerin kafasını karıştırabiliyor. Bu durum endişelenilmesi gereken bir durum mu, yoksa gelip geçici mi? Gel bakalım çocuğun kendi kendine konuşması normal mi, sebepleri neler?

Çocuklar neden kendi kendine konuşur?

Çocuğun her şeyi sıfırdan öğreniyor, biliyorsun. Günden güne yeni kelimeler öğreniyor, hayal gücü gelişiyor, dünyayı tanıyor. Özellikle konuşma söz konusu olduğunda çocukların adeta bir “papağan” olarak adlandırıldığı dönemler de var. Kendi kendine konuşma, belli sınırlar içerisinde olduğu sürece herhangi bir sorun teşkil etmez hatta gelişimini tetikler diyebiliriz.

Bebekler Ne Zaman Konuşur?

Aslında çocukların kendi kendilerine konuşmalarını bir egzersiz olarak düşünebiliriz. Her gün yeni bir kelime duyuyor ve bunları hafızasında biriktiriyor. Özellikle yeni konuşmayı öğrenen çocuklar, yeni öğrendikleri bilgi ve kelimeleri tekrar etmeyi çok severler. Sadece kelime ve bilgi değil; hayvan sesi, öksürük sesi, araba sesi gibi birçok fonetik ses de çocuğunun hoşuna gider ve eğlenmek için bunları sık sık tekrarlar.

Çocukların 2 yaşına doğru ortaya çıkan bir diğer özellikleri de taklit yapma özellikleri. Özellikle sık vakit geçirdikleri kişilerin hareketlerini ve yaptıklarını taklit etme, neredeyse tüm çocuklarda görülebilir. Ebeveynleri gibi konuşma ve onların cümlelerini taklit etme çocukların sık yaptıkları bir davranış biçimidir. Algıları açıldıkça, konuşulanları daha iyi anladıkça da tekrarlayan konuşmaları artar. Bu yüzden ebeveynlerin konuşmalarına dikkat etmeleri çok çok önemli.

Ayrıca bu kendi kendine konuşmalar çocuklar için oyundur. Aynanın karşısına geçip senin konuşmalarını tekrarlayarak kendine bir eğlence yaratır. Bu aslında “role play” dediğimiz evcilik oyunu gibi bir oyundur.

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Çocuğun oyun oynarken kendi kendine konuşması normal mi?

Aslında çocuğun tek başına oyun oynarken kendi kendine konuşması en doğalı. Çünkü çocuğun bebekleriyle ya da arabalarıyla oynarken kendince bir hikaye yazar ve bu hikayeyi konuşmalarla canlandırır. Bu esnada çocuğunun hayal gücü perçinlenir ve orada kendine hayali bir evren yaratır. Bu, belli bir süre içerisinde korkulacak hiçbir sorun yaratmaz. Zaten yaşı ilerledikçe bu alışkanlıktan vazgeçer, birileri konuşmalarını fark ettiğinde hemen susar, utanır ve zamanla kaybolur.

Çocuk kendi kendine konuştuğunda ebeveynlerin aklına nedense hemen otizm gelir. Ancak otizm, kendi kendine konuşmak konusunda daha spesifik özellik gösterir. Anlamsız şeyleri tekrarlamak gibi. Bu yüzden çocuğunun anlamlı şeyleri kendi kendine konuşarak tekrarlaması (hatta bazen melodik bir şekilde) ciddi sorunlar yaratmaz.

Otizm Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Çocuğun kendi kendine konuşması ne zaman tehlikeli?

  • Eğer oyun içerisinde konuşurken kurduğu hayali rolden çıkamıyorsa,
  • Anlamsız şeyleri tekrarlıyorsa,
  • Bu kendi kendine konuşma aniden gelişiyorsa,
  • Bilerek ve isteyerek yalnız kalıp kendi kendine konuşarak oyun oynamak istiyorsa, bu durumun izlenmesi iyi olabilir. Bu gibi durumlar özgüven eksikliği, asosyallik, travma, otizm gibi sorunların belirtisi olabilir.

Apraksi: Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.