Çocuğum Çok Konuşuyor, Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Çok Konuşuyor, Ne Yapmalıyım?

Çocuğunla konuşmak, sohbet etmek, eğlenmek için sabırsızlandın değil mi? Ama o da ne, çocuğun susmuyor! Çocuğun çok soru soruyor, çok konuşuyor ve bazen onun bu performansına yetişemiyor musun? Konuşkan olması çok güzel evet ama bu bir sorun mu? Bu konuşkanlığın seni çileden çıkarmaması neler yapmalısın? Çok konuşan çocuğunu susturman mı gerekir?

Çocuğum çok konuşuyor, ne yapmalıyım ve bu durumun sebepleri neler diye merak ediyorsan hadi yazımızı oku!

Çocuğun neden çok konuşuyor?

Öğrendiklerini ve keşiflerini seninle paylaşmak istiyor!

Çocuğun bomboş bir sayfa gibidir ve ona değen her şeyi aklına kazır. Bu keşifler, yeni bilgiler onun için çok heyecan vericidir ve bu heyecanını mutlaka paylaşmak ister. Özellikle bu keşiflerle bir başarısı ya da kazancı olduysa bunu sana her ayrıntısı ile anlatmak için can atar. Bu da başlarda eğlenceli gelse de sana zamanla yorucu gelmeye başlayabilir.

Senden gelen yanıtlar ona güven veriyor!

Sana ısrarla, üst üste sorduğu sorularla aslında içini rahatlatacak ve yol gösterecek cevaplar arıyor. Senin cevapların ona kılavuz olur. Gittiği yolda cesaretlenmesini sağlar ve bu durumlara ikna olmak, pekiştirmek için sürekli soru sorarak istikrarlı cevaplar bekler.

Çocuklarda Özgüven Eksikliğinin Belirtileri ve Çözüm Yolları

Durumları anlamaya çalışıyor!

Çocuğun içinde bulunduğu hayata dahil olmaya başladığından beri, o hayatta olan biteni anlamak ister. Evde bir hareketlilik varsa sebebini, üzerini değiştirdiğinde dışarı çıkıp çıkmayacağını, onu yanına alıp almayacağını, eve birinin gelip gelmeyeceğini ve bunun gibi birçok durumu açıklığa kavuşturmak isteyeceği için ısrarcı sorularını arka arkaya sıralayabilir.

Sohbet etmek onun için bir oyundur!

Çocuğun günden güne birçok kelime-cümle öğrenir. Bunların çoğunu tekrarlarla pekiştirerek aklına kazır. Bunları sana anlatmak, konuşarak pekiştirmek onun için mükemmel bir oyundur. Ayrıca senle konuşurken duyduğu yeni kelimeler ya da kelimeleri telaffuzun onun için yeni deneyimlerin kapısını aralar. Bu yüzden anlamlı ya da anlamsız birçok şey söyleyerek sohbet etmeye çalışabilir. Ayrıca bu sohbetler, aranızdaki ilişkiyi pekiştirir.

Bu konu önemli: Çocuğun Kendi Kendine Konuşması Normal mi?

İlgi çekmeye çalışıyor!

Çocuğun bazı durumlarda kendisine olan ilginin azaldığını hissedebilir ve bunu tersine çevirmek için ısrarcı konuşmalara başlayabilir. Özellikle yüksek sesli, anlamsız konuşmalar bu duruma işaret edebilir.

Çocuğum çok konuşuyor, ne yapmalıyım?

  • Evde sakin ve huzurlu bir ortam oluştur. Tartışmalardan çocuğunu uzak tut. Çünkü yüksek ses uyarıcıdır ve çocuğunun gerilmesine neden olur.
  • Çocuğunun görme ya da duyma ile alakalı bir sorunu olup olmadığını tespit et.
  • Ona beklediği ilgiyi göster. Özellikle kardeşi olduysa ya da alışkanlıkları değiştiyse mutlaka ilgisini eksik etme.
  • Bu sürenin geçici olduğunu bil ve sabırlı ol, sana heyecanla sohbet için geldiğinde onu geri çevirme.
  • Çocuğunun çok konuşmasının yaramazlık olmadığını bil.
  • Çocuğuna sınırlar koy, ayrıca yaptığı hareketlerin sonuçlarıyla yüzleşmesine izin ver.
  • Çocuğunun her istediğini sınırsızca yerine getirme.
  • Çocuğunun kendini ifade etmesine izin ver ve sınırlı da olsa seçme şansı tanı.
  • Eğer çocuğun çok yüksek sesle konuşuyorsa, konuşmaları çok anlamsızsa, çok hareketliyse ve kendini kontrol edemiyorsa bir pedagoga başvurabilirsin.

Apraksi: Çocuklarda Konuşma Bozukluğu

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

OKUL ÖNCESİ (3-5 YAŞ) ÇOCUKLARINDA KOTROLSUZ VE YÜKSEK SESLE KONUŞMA DAVRANIŞI - Uzman Psikolojik Danışman Recep Özer, Rize, 2014.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.