Çocuğa Saat Nasıl Öğretilir?

Çocuğa Saat Nasıl Öğretilir?

Zaman kavramı başlangıçta çocuklara hiçbir şey ifade etmese de çocuklar bu süreci kendi kendilerine anlamlandırmaya başlarlar. Bu yazımızda çocuğa saat nasıl öğretilir, konusunda çok işine yarayacak tavsiyeler hazırladık. Hadi başlayalım!

Saat kaç yaşında öğrenilir?

Çocuklar zaman kavramını zihinsel gelişim ve tecrübeyle öğreniyorlar. Yetişkinlik dönemine geçene kadar da zaman kavramını tam olarak anlayamıyorlar. Ebeveynlerin işten ne zaman geleceği, tabletle ne kadar süre oynayabileceği, beslenme saatlerinin ne zaman olduğu gibi durumlar çocuğa zaman ve saat kavramı hakkında fikir verir. Çocuklar 2 ila 4 yaşları arasında saat kavramını öğrenmeye başlarlar.

Çocuğa saat nasıl öğretilir?

Saatin kaç olduğunu sorduğunda çocuğunun saate bakarak verdiği cevap doğru olsa bile bu, hala onun saat ve zaman kavramını öğrendiği anlamına gelmez. Ancak sayıları anlamaya başlamış olan çocuk için saat öğrenme çalışmalarına başlanabilir. Peki çocuklara saat nasıl öğretilir? Senin için çok işe yarar tavsiyeler hazırladık.

1. Görsel ifadelerden faydalan

çocuklara saat nasıl öğretilir

Okul öncesi çocuğa saat nasıl öğretilir, dendiğinde yapılması gereken ilk şeyin mutlaka görsel ifadelerden yararlanmak olduğunu söyleyebiliriz. Zaman zaten soyut bir kavram. Soyut olan bir kavramı çocuğa öğretmeye çalışırken bunu olabildiğince görsel şeylerden yararlanıp somutlaştırarak yapmak gerekiyor.

Matematik ve Geometri Öğretmeni Hakan Çağlayan’ın tavsiyesi çocuğa saati, saat karşısında anlatmak yönünde. İşe buradaki rakamların neyi gösterdiğini anlatarak başlayabilirsin. Tabii ki bunun ne ifade ettiğini anlaması için çocuğunun önce rakamları bilmesi gerekiyor. .

Öğren: Çocukla İletişim Kurmanın En Etkili 10 Yolu

2. Kum saati hediye et

Zaman kavramını, çocuğunun bildiği objeler ve kavramlar üzerinden anlatman onun saat dilimini anlamasını sağlayacaktır. Kum saati bir şeyi yapmak için geçen süreyi anlatmak bakımından iyi bir araç olabilir. Çocuğuna sabah saat diliminden bahsederken kahvaltı vaktini, akşam saat diliminden bahsederken yemek yenen ya da uyunan zaman olduğundan bahsedebilirsin. Havanın aydınlanışı ve kararışı çocuğunun kafasında bu zaman dilimlerinin canlanması için çok faydalı olacaktır.

3. Zaman kavramını onun anlayacağı şekilde kodla

Çocuğunun zaman kavramını daha iyi anlaması ve bunu pekiştirmesi için ona akılda kalıcı yönlendirmeler yapman çok işe yarar. “En sevdiğin çizgi film çarşamba günü”, “Cumartesi günleri sinemaya gideriz.”, “Pazar günü pizza günümüz.” gibi spesifik kodlamalarla ona ilk olarak zaman kavramını öğretmeye ve haftanın günlerinden bahsetmeye başlayabilirsin. Daha sonra akşamları saat 22:00’den sonra tüm çocuklar yatağa girer, sabahları 09:00’da sütünü içersin gibi detay bilgilere inebilirsin.

Mutlaka oku: Telefonun Çocuğa Zararları Neler?

4. Çiçek saat yöntemi

kol saatinde saatin kaç olduğunu nasıl anlarız

Analog saat öğrenmek için çiçek saat yöntemi çok etkili bir uygulama. Bu yöntem ile çocuğunun “kol saatinde saatin kaç olduğunu nasıl anlarız”, sorusuna da cevap verebileceksin. Çiçek saat yöntemi için daire şeklinde bir duvar saatine ve renkli kartona ihtiyacın var.

  • İlk olarak kartondan çiçeğin gövdesini ve iki yaprağını yapmalısın. Yaprakların uzun olanı yelkovanı kısa olan ise akrebi temsil ediyor olacak.
  • Kısa yaprağın üzerine saat, uzun olan yaprağın üzerine dakika yaz. Böylece çocuğunun akrep ve yelkovan kavramlarını anlamasını kolaylaştırabilirsin.
  • Saati çiçeğin merkezi gibi düşün. Her 5 dakikalık kısma denk gelecek şekilde çiçeğin yapraklarını yarım daire şeklinde şeklinde kesip üzerine 00, 05, 10 ve 15 şeklinde dakikaları yaz. Bu sayede çeyrek geçe ve buçuk kavramlarını daha kolay bir şekilde aktarabilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Çocuklara Para Biriktirmeyi Öğretmenin 8 Yolu

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu makale hazırlanırken Matematik ve Geometri Öğretmeni Hakan Çağlayan'ın görüşlerinden faydalanılmıştır.