Zayıf Çocuk Nasıl Kilo Alır?

Zayıf Çocuk Nasıl Kilo Alır?

Sevdiği yemekleri de hazırlasan, her gün acaba ne pişirsem diye kendini de paralasan, çocuğunun hala yaşıtlarına göre çok zayıf olduğunu düşünüyor olabilirsin. Annelerin pek çoğu dönem dönem “çocuğum çok zayıf” kaygısına kapılabiliyorlar. Bu yazımızda zayıf çocuğa nasıl kilo aldırılır, senin için öneriler hazırladık. Zayıf çocuk kalmasın! :)

Zayıf çocuk nasıl kilo alır?

Aslında zayıf çocuğa kilo aldırmanın 2 yolu var. İlki elbette ki yüksek enerjili, besleyici gıdalardan hazırlanan yemekler ve içeceklerden geçiyor. İkinci yöntem ise işin biraz daha püf noktalarıyla ilgili. Hangi gıdayı nelerle ve ne zaman vermelisin ya da çocuğunun ilgisini ve iştahını kazanmak için nasıl tabaklar hazırlamalısın, sana tüm bunlardan bahsettik.

1. Yüksek enerjili sağlıklı içecekler hazırla

Tüketimi çok daha kolay olduğu için öğün aralarında kalorisi yüksek, enerji verici, sağlıklı karışımlar hazırlayabilirsin.

  • Süt, muz, bal, bebe bisküvisi, badem ve sade dondurmayı blender’dan geçir,
  • Taze sıkılmış portakal suyuna pekmez ekle,
  • Katı meyve sıkacağında elma-havuç suyu yap,
  • Süt, tahin ya da süt, fıstık ezmesi (alerjisi yoksa) karışımları hazırla,

Bu tarz çocuğa kilo aldıran tarifler hem lezzetli oldukları için çok seviliyorlar hem de gün boyu enerji veriyorlar.

Çocuklara 1 haftada 5 kilo aldıran karışım

çocuğa kilo aldıran tarifler

Biz annelerin yalancısıyız. Ama bu karışımı yapıp her gece yatmadan önce çocuğuna içiren anneler olumlu sonuçlar almışlar. 1 yaşın üzerindeki çocuğuna yapabileceğin tarif şöyle:

Malzemeler
1 adet muz
6 adet bebe bisküvisi
3 adet ceviz
1 yemek kaşığı bal
1 su bardağı süt

Malzemelerin hepsini blender’dan geçir, içmeye hazır!

Bunlar da nefis: Çocuklar İçin Smoothie Tarifleri!

2. Yemekten 1 saat önce sıvı verme

Çocuğunun kilo alması için hazırladığın smoothie, milkshake ya da meyve suyu gibi karışımları yemekten 1 saat önce ya da yemek sırasında vermemelisin. Sıvı alımını öğün aralarına serpiştirmen en doğrusu. Aksi halde çocuğunun zaten küçük olan mide hacminin sıvı ile dolmasına ve tokluk hissederek beslenmesinin aksamasına yol açabilirsin.

3. Bol enerji verecek gıdalar yedir

Zayıf çocuğa nasıl kilo aldırılır, dersen çözüm tabii ki vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin gıdaların tüketiminde. Çocuğuna yüksek kalorili ancak besin değeri düşük şekerli yiyecek ve içecekler vermemelisin. Peki kilo yapan yiyecekler nelerdir?

Enerji veren, vücutta yağ depolanmasına yardımcı olan ve kas yapımına katkıda bulunan gıdalar zayıf çocukların kilo almasını sağlarlar. Bu anlamda da;

  • Süt, tavuk göğsü, çilek, bal gibi besinler,
  • Makarna, avokado, sağlıklı yağlar (yemekte zeytinyağı),
  • Kurutulmuş meyveler ve taze sıkılmış meyve suları,
  • Ekmek üzerine sürülen tereyağı, fıstık ezmesi ve krem peynir gibi gıdalar yardımcıdır.

4. Kuru yemişi ihmal etme

çocuklara kilo aldırıcı besinler

Fındık, fıstık, kaju, badem vb. yemişlerin ortak noktası kalorilerinin yüksek olması ve çabuk kilo aldırmalarıdır. 100 gram kuru yemiş ortalama 600-800 kalori içerdiği için kuru yemişler çocuklara kilo aldırıcı besinler arasındadır.

Hurma, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incir gibi meyveler de kalori deposudur. Çocuğa kilo aldıran yiyeceklerden olan kuru meyveler aynı zamanda kan yapar, enerji verir ve kabızlığı önler. Omega 3 yağ asitleri de içeren kuru meyveler kemik ve göz sağlığı için de çok iyidir.

Öğren: Çocuklarda Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Önerileri

5. Ana öğün aralarında atıştırmalıklara yer ver

Zayıf çocuk nasıl kilo alır, dendiğinde olmazsa olmazlardan biri sağlıklı atıştırmalıklar! Fıstık ezmeli sandviç, peynirli sandviç, haşlanmış patates, ballı süt, taze sıkılmış meyve suyu, kurutulmuş meyve ve meyveli yoğurt gibi besinler zayıf çocuk için en ideal sağlıklı atıştırmalıklardan.

6. Sevmediği yemekleri farklı şekillerde hazırla

Çocuğun bazı temel ya da faydaları gıdaları tüketmiyorsa bu gıdaları farklı şekillerde almasını sağlayabilirsin. Süt sevmeyen çocuğuna muhallebi, kazandibi gibi sütlü tatlılar hazırlayabilirsin. Ispanak ve pırasa sevmeyen çocuğuna börek yapabilirsin. Balık ve tavuk yemiyorsa bunların çorbalarını deyebilir, yumurta sevmiyorsa krep yapabilirsin.

Meyve yemeyen çocuğun için de elmalı, havuçlu ve üzümlü kekler deneyebilirsin. Bu tarz çocuğa kilo aldıran yemekler sayesinde miniğin hem reddettiği gıdaları tüketecek hem de daha sağlıklı bir bünyeye sahip olacaktır.

Daha fazla ipucu için: “Sebze Yediremiyorum Bu Çocuğa” Diyorsan Oku!

7. Cezbedici sunum tabakları hazırla

çocuğa kilo aldıran yemekler

Zayıf çocuğa nasıl kilo aldırılır, elbette cezbedici sunum tabaklarıyla! Çocukların aklını çelmenin en güzel yollarından biri, besinleri birer resim malzemesi gibi kullanıp tabakat görsel şölenler yaratmak. Köfteden surat ve spagettiden saçlarla renklendirilmiş bir tabağa hangi çocuk hayır diyebilir ki? Bu tarz ilgi çekici sunumlarla çocuğuna sevmediği yiyecekleri de yedirebilirsin.

Bak, bunlar tam ilham almalık: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu

8. Uzmana danış

Evdeki çabalarından istediğin sonucu alamadıysan son çare bir uzmana danışman en iyisi. Bazen anneler herhangi bir doktora danışmadan çocuğa kilo aldıran şuruplara yönelebiliyor. İştah açıcı şurupların kilo artışına etkisi bilinse de bu kilo miktarının aşırıya kaçmaması ve vereceğin dozu ayarlayabilmek için mutlaka bir uzmanla görüşmelisin.

9. Çocuklar neden kilo almaz?

Gelelim çocuklar neden kilo almaz, sorusuna. Kilo problemi genellikle 3-4 yaşlarındaki çocuklarda görülen ve can sıkan bir durum. 3 yaşındaki kızım kilo almıyor, 4 yaşındaki oğlum çok zayıf gibi şikayetlerin varsa öncelikle sana çocuğunun boyuna ve kilosuna göre boy-kilo endeksi nasıl olmalı, aşağıya link bırakalım.

Hadi bir check-up: Çocuklarda Boy Kilo Endeksi Nasıl Olmalı?

Tüm bu uğraşlarına rağmen çocuğun yaşıtlarına göre yeterince kilo alamamasının nedenleri şunlar olabilir:

  • Yetersiz beslenme ve iştahsızlık,
  • Beslenme güçlüğüne neden olan bir sağlık sorunu bulunması (ağız koordinasyonu sağlayamama),
  • Büyüme hormonu eksikliği.

Eğer çocuğun yaşıtlarına göre çok zayıfsa ve bir sorun olduğunu düşünüyorsan mutlaka bir uzman desteği al. Bazen ortada yatan bir sağlık sorunu büyüme geriliği gibi daha üzücü durumlara yol açabilir.

Bu da ilgini çekebilir: Obez Çocuk Nasıl Beslenmeli?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: