İştahsız Çocukların İlgisini Yemeğe Çekmenin Yolları

İştahsız Çocukların İlgisini Yemeğe Çekmenin Yolları

Çocuğun güzel güzel besleniyordu ama birden yemeklere olan ilgisi azaldı ve iştahı mı kapandı? Bunun sebebi ne olabilir ve bu sorunu nasıl aşabilirsin bilmiyor musun?

Bu yazıda iştahsız çocuğunun ilgisini yemeklere tekrar çekebileceğin bazı tüyolar verdik.

Çocuklarda iştahsızlık neden olur?

çocuklarda iştahsızlık

  • Çocuğunun ayaklanması ile birlikte ilgisinin farklı alanlara kayması,
  • Keşfetme ve bağımsızlık duygusunun artması,
  • Farklı lezzet arayışında olması,
  • Diş çıkarması,
  • Uyku sorunları,
  • Psikolojik nedenler, yemek yemeyle alakalı bir travma,
  • İdrar yolu iltihabı, demir eksikliğine bağlı kansızlık, çölyak gibi hastalıkları olması çocuğunda iştahsızlığın sebeplerindendir.

Eğer çocuğunun kilo alımı durduysa ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa sebebi bir hastalık olabilir. Bunun araştırılması gerekir.

Seçilen besinler çocuklarda iştahsızlığı tetikleyebilir mi?

Ana öğün haricinde çocuğuna verdiğin tatlı gıdalar, hamur işleri ve yüksek enerjili besinler midesini doldurarak yapay bir doyma hissi sağlar. Ayrıca enerji sağlayacağı için de çocuğun koşmak, oynamak, zıplamak ister ve yemek yemek onun için sıkıcı bir aktiviteye dönüşür. Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, çocukların bu gibi gıdaları yediğinde iştahsızlıklarının artmasının normal olduğunu söylüyor.

Bunlar dışında süt, meyve suyu ve tatlı içecekler de çocuklarda iştahsızlığı tetikler. Bu yüzden yemek yemeye en az 1 saat kala çocuğuna içecek vermeyi kesmelisin. Ama yemeklerle birlikte verebilirsin.

Bu yazıya da bakmalısın: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!

Çocuğunun iştahını açmak için ne yapmalısın?

çocuklarda iştah açmak

Kafanda “İştahsız çocuğun iştahı nasıl açılır?” sorusu olduğunu biliyoruz. Bu konuyla alakalı uygulayabileceğin tüyoları aşağıda verdik. Ancak baştan belirtelim, iştahsızlığın altında yatan gerçek sebebi bulabilmek için bir doktora danışmanda fayda var.

Sürekli aynı yemeği verme!

“İştahsız çocuğa ne yedirilmeli?” diye soruyor olabilirsin. Bunun için bir kısıtlama yok, her şeyi yiyebilir. Ama çocuğunda iştahsızlık belirtileri varsa yemek yemesini sağlamak için sürekli sevdiği yemekleri verme. Her gün aynı yemeği yemek, çocuğunun bundan da soğumasına neden olur. Ayrıca bu, tek yönlü beslenmeye neden olacağı için doğru bir yöntem değil.

Her gün aynı yemeği yapmamak için: Çocuklarda Yaşlara Göre 6 Örnek Yemek Menüsü

Yemesi için ısrar etme!

Özellikle 2 yaşındaki çocuklarda iştahsızlık sık görülür. Çocuğun yemek yemek istemiyorken onu beslemek için ısrar etmemelisin. Böyle bir durumda, bağımsızlık duygusu en tepede olacağı için beslenmekten iyice soğuması kaçınılmazdır. Bu yüzden yemesi için ısrar etme ama ona alternatif de sunma. Yani yemek yemediği için karnı doysun diye ona seveceği ara öğünler verme.

Bu tariflere hayır diyemeyecek: 12-18 Aylık Bıcırıklara Enerji Katacak Çocuk Yemekleri

Sunuma önem ver!

iştahsız çocuklarda sunum

Çocuğun renkli, eğlenceli ve daha önce görmediği şeylere ilgi duyar. Bu yüzden yemeğini farklı ve keyifli bir sunumla önüne koymak onu yemeye teşvik edebilir. Nasıl yapacağını bu yazıdan öğrenebilirsin.

Çocuğun yesin diye: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu

Kendi kendine yemesine izin ver!

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çocuğunun bağımsızlık duygusu arttıkça bazı işleri kendi kendine başarma isteği de artacaktır. Bu yüzden bırak döke saça yemeğini yesin. Bu yemek yemeyi bir zorunluluktan çıkarır ve kendi kendine yetebileceği bir aktiviteye dönüştürür.

Bu konu önemli: Bırak Kendi Kendine Yesin: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi

Seninle sofraya oturmasını sağla

çocuğun iştahını açmak için

Hareketli çocuğun artık bir mama sandalyesinde oturmak istemiyor olabilir. Böyle bir durumda onun da tüm aile fertleriyle birlikte masaya oturmasına izin verebilirsin. Böylece yemek yemenin aynı zamanda sosyal bir olay olduğunu da anlamasını sağlarsın.

Hadi sofra hazır: Çocuğunun Yemek Sofrasına Katılmasını Kolaylaştıracak 10 Öneri

Ev partileri düzenle

İştahsız çocukların, sosyal ortamlarda yemeye daha çok motive oldukları biliniyor. Bunu sağlamak için çocuğunun akranlarıyla bir araya gelip eğlenerek yemek yiyebileceği ev partileri düzenleyebilirsin. Böylece sosyalleşmesini de sağlarsın.

Partinin süsü eksik olmasın istersen organizasyon firmalarımıza göz at!

İlgisini çekecek sofra ürünleri kullan

çocuklarda iştahsızlık çözüm yolları

Çocuğun renkli tabaklar ve desenli bardaklarla süslenmiş, ilgi çekici bir sofraya hayır diyemeyecek! Bu yüzden bu ürünleri kullanmanı tavsiye ederiz. Pek çoğu burada: Çocuğunun Yemek Saatlerini Pratik ve Keyifli Hale Getirecek 11 Ürün

Kahvaltıyı çekici hale getir!”

kahvaltı sunumu

Çoğu çocuk kahvaltı etmeyi sevmez. Ama klasik bir tabirle kahvaltı, günün en önemli öğünü! Bu öğünü onun için daha çekici ve farklı hale getirmelisin. Daha önce tatmadığı kahvaltılıkları ona sunmak iyi bir fikir olacak.

Bu yazıdaki tarifler işine yarayabilir: Çocuk Kahvaltısı İçin Sağlıklı ve Neşeli Tarifler

Çocuğunun iştahını yönlendirmesine izin ver!

Çocuğunun açken çok, tokken az yemesine izin ver. Önleyeceğin tek şey gereksiz ara öğünler olsun.

Bunları doya doya yiyecek: İştahsız Bebekler İçin Rengarenk Yemek Tarifleri

Yemek saatini çekici hale getir!

Çocuğunla şakalaşman, eğlenceli sohbetler etmen, küçük oyunlar oynaman yemek saatini onun için daha çekici hale getirebilir. Denemeye değer!

Bu da ilgini çekecek: Yemeklerle Oyun Olur mu? Oyuncu Anne'den Cevap: Bal Gibi Olur!

Yemekleri sağlık durumuna göre şekillendir!

Çocuğun hastayken iştahı daha da azalır, bu yüzden yediği yemekler daha büyük önem taşıyor. Bu dönemlerde ona vereceğin besinleri özenle seçmelisin. Örneğin çocuğun ishalse onu zorlamayacak, hafif gıdalar tercih etmelisin.

Haydi bak: Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler

Diş çıkarma dönemindeyse yumuşak ve diş etlerini rahatlatacak parmak gıdalar iş görebilir.

Doya doya yesin: Bebeğin İçin 10 Parmak Gıda Önerisi

Hastayken çocuğunu yemek yemesi için zorlaman iştahının daha da kaçmasına neden olur. Merak etme, acıktığında senden zaten yemek isteyecektir.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay