Çocuğunun yemek sofrasına katılması ona neler kazandırır?
Kıpır kıpır bir çocuğa aileyle aynı sofrada yemek yedirmek fazladan çaba sarf etmeyi gerektirebiliyor. Ancak ufaklığı küçük yaştan aile yemeklerine dahil ederek ona nasıl bir iyilik yapıyorsun, bak:
- Yemek yerken sizi izleyerek çatal-kaşık kullanmayı ve bardaktan suyunu içmeyi daha kolay öğrenir.
- Yetişkinlerle ve kendinden büyük kardeşleriyle sofraya oturmak ona kendisini aileden biri gibi hissettirir ve bu da huysuzluk yapma ihtimalini azaltır.
- Yetişkinlerin kendisinden farklı şeyler yediğini gören küçük, yeni yiyeceklere daha büyük ilgi gösterir.
- Anne ve babasıyla yemek yiyen çocuklar daha sağlıklı beslenirler. Daha çok meyve-sebze ve tam tahıllı yer, abur cubura hayatlarında daha az yer verirler.
Bak, burada ne var: Kendileri Küçük, Faydaları Büyük: Çocuk Beslenmesinde Vitaminlerin Anlam ve Önemi
1. Tüm aileye uygun yemekler pişir!
- Küçüğünle aynı yemeyi yiyebilmek için baharattan ve kıvamdan feragat etmek zorunda değilsin. Bunun için tek yapman gereken elindeki tarifi talimatlar doğrultusunda hazırlayıp çocuk için kenara küçük bir porsiyon ayırmak ve yemeği küçük parçalar halinde doğramak.
- Onun porsiyonunu ayırdıktan sonra yemeğe ek baharatlar ya da aşina olmadığı malzemelerden ekleyebilirsin.
- Hem size hem de çocuğuna hitap eden yiyeceklerden kombinasyonlar oluştur. Örneğin, sebzeli quesadilla’nın yanına ızgara biftek veya baharatlı salsa yap ya da domates ve sebzeli soslu makarnanın yanına sarımsaklı pazı sote pişir.
- Çocuğunu bir yetişkin yemeğine terfi ettirebilmek için her tarifin yanına taze, yeşil yapraklı bir salata ekle.
- Yemek tariflerinin ölçüsünü 2 veya 3 katına çıkararak tüm aileye yetecek miktarda yemek hazırlayabilirsin.
Bunlar uzman elinden çıkma: Hilal Mocan'dan Besleyici ve Leziz 9 Çocuk Yemek Tarifi
2. Ağırdan al
Miniğine şimdiye dek aileden ayrı yemek yedirdiysen onu günde sadece 1 defa (tercihen en telaşsız geçen öğünde) sofraya oturtarak işe başla. Sofrada oturmaya alıştıkça, size eşlik ettiği öğünlerin sayısını artırabilirsin.
Örnek tariflerimizle her yaşta yanındayız: Çocuklarda Yaşlara Göre 6 Örnek Yemek Menüsü
3. Aile yemeklerini özel kıl
Sofra hazırlamak, telefonlara cevap vermemek ve televizyonu kapatmak ufaklığa yemeğin aile içi özel bir zaman olduğu mesajını verir. Böylece ailecek yediğiniz akşam yemeklerini daha özel bir hale getirebilirsin.
Hilal Mocan'ın tavsiyeleri var: Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri
4. Onun yemeklerini kısa tut
Küçük çocuklar kıpırdamadan oturmakta zorlandıkları için ufaklık yemeğini bitirdikten sonra masadan uzaklaşmasına izin vermende bir sakınca yok. Sen eşinle yemeğini yerken, onun oynayabilmesi için masanın yakınında içi oyuncak ve kitap dolu bir sepet bulundurman iyi olur.
Tabii her yeri de dağıtmayalım. Şunlara bir baksana: Dağınıklığa Son: Kullanışlı ve Şirin 10 Oyuncak Sepeti
5. İyi örnek ol
Farkında olmasan da çocuğun daima yemek yerken sizi izler. Hatta sofra alışkanlıkları, yemeğe yaklaşım ve sofra adabı konusunda kendisine tamamen sizi örnek alır.
Siz birkaç çeşit yemek yiyerek, peçetenizi kucağınıza yerleştirerek birbirinize “Lütfen.” ve “Teşekkür ederim.” diye hitap ederseniz, o da kısa sürede aynılarını yapmayı öğrenir.
Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin 9 Sağlıklı Atıştırmalık
6. Her şeyi yemeyebilir
Yemek seçen küçüğe kendisine verilenler arasından arada bir seçim yapma şansı tanımak, yaşanan mücadeleleri önler. “Çocuğum yemek yemiyor.” telaşına kapılma, onun kararına saygı duy.
Pek şahane şeyler yazdık, bebeğini böyle tavlayabilirsin: Çocuğun Yesin Diye: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu
7. Bir düzeniniz olsun
Her gün aynı saatte yemek, çocuğunun da öğünlerini düzene sokar. Böylelikle arada abur cubur nöbetleri geçirmesini önlemiş olursun.
Evine bile sokma: Bunlar Adeta Öcü: Çocuğunu Uzak Tutman Gereken 18 Yiyecek
8. Sofra adabı önemli
Küçüğün ilk başlarda parmaklarıyla yemek yer. 15. ve 18. aylar onu çatal-kaşık kullanmaya teşvik etmek için ideal zamanlar. Masada nasıl yemek yemesi gerektiğini yavaştan öğret.
En hareketli döneminde kuzuna enerji yükle: 12-18 Aylık Bıcırıklara Enerji Katacak Çocuk Yemekleri
9. Onunla konuş
Çocuğu sohbete dahil etmek, ona aile sofrasına ait olduğu hissini verir. Yemek yerken onunla bol bol sohbet etmeye çalış.
Leziz mi leziz: Vitamin ve Protein Deposu Çocuk Çorbaları
10. Masada doğru yeri seç
Miniğinin sizinle birlikte oturduğu yemek masasında kendisini bir yetişkin gibi hissetmesi önemli. Mama sandalyelerinden bazılarının tepsilerini çıkarıp bebek sandalyesine dönüştürebilir, hatta bazılarını 3 yaşına kadar kullanabilirsin.
Gelsin en favori sandalyeler: Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Ayaklı Mama Sandalyesi
Kaynak:
Bebek ve Çocuk Yemekleri-Karen Ansel&Charity Ferreira