1- Kuru baklagiller
Kuru baklagiller aslında olgunlaşmış bitki tohumları. Yapılarında ağırlıklı olarak karbonhidrat, protein, nişasta ve doymamış yağ asitleri bulunuyor.
Baklagiller, besleyici ama sindirmesi zor gıdalardan. Bu yüzden doğru pişirme yöntemini bilmelisin. Baklagiller için 3 aşamalı bir pişirme yönteminden bahsedebiliriz.
- Islatma: Kuru baklagiller gaz yapıcı karbonhidratlar içerirler. Bu maddeler suya dayanıksızdır. Bu yüzden 8-10 saat suda beklettiğinde hem gaz yapma riskinden arınırlar hem de yumuşarlar. Bu sayede pişirmesi de daha kolay olur.
- Kabuklarının çıkarılması: Nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagilleri çocuğuna verirken muhakkak kabuklarından arındırmalısın. Bu kabukların sindirimi çok zordur, mide ağrısına neden olabilirler. Ayrıca gaz yapma özelliği de taşırlar.
Kuru baklagilleri yeterince ıslatırsan, kendiliğinden kabuğundan ayrıldığını göreceksin.
- Pişirme: Bu gıdaları pişirirken tüm malzemenin üzerini bir-iki parmak geçecek kadar su eklemen yeterli. Suyu ekledikten sonra orta ateşte yavaş yavaş pişmesini sağlamalısın. Merak etme, uzun pişirme süresi kuru baklagillerin besin değerlerinin kaybolmasına neden olmaz.
AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), kuru baklagillerin besin değerlerinin bir kısmı suyuna geçtiği için bu suyu atmamanı tavsiye ediyor. Ekleyeceğin salça, soğan ve et gibi malzemeleri bu suyun içerisine eklemelisin.
Bu tarifler işine yarayacak: 18 Ay-3 Yaşındaki Çocukların Midelerinden Geçip Kalplerini Fethedecek 7 Yemek
2- Sebzeler
Sebzelerin besin değerleri çok yüksektir ama bu değerleri kaybetmeleri de çok kolaydır. Bu yüzden pişirme yöntemini bilmen önemli. Sebzeler için 4 farklı pişirme yönteminden bahsedebiliriz.
- Buharda pişirme: Özellikle ek gıdaya yeni geçen bebeğin için tercih edebileceğin bir yöntem. Buharda pişirme ile sebzelerin besin değerleri en iyi şekilde korunur. Ayrıca bu yöntem sayesinde sebzeler yumuşacık olacak, bu sayede BLW’de kullanabileceğin parmak gıdalar da elde edebilirsin.
Neymiş bu yöntem: Bırak Kendi Kendine Yesin: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi
Bu yöntemi buharlı pişiriciler ile ya da tencere içerisinde süzgeç yerleştirerek yapabilirsin.
Eğer bir tane edinmek istersen bu yazıya bakabilirsin: Bebek Yemekleri İçin İşine En Çok Yarayacak 8 Buharlı Pişirici
- Suda haşlama: Sebzelerin çoğu kısa sürede pişer. Bu yüzden az suda, dağılmayacak şekilde pişirmen lazım. Yine birden dağılmaması ve içerisindeki C vitaminini kaybetmemesi için kaynar suya atmamalısın.
Ispanak gibi yeşil yapraklı bitkileri suda pişirmemeni tavsiye ederiz. Bu sayede besin değerleri suya geçmeden korunur.
“Sebze Yediremiyorum Bu Çocuğa” Diyorsan Oku!
- Fırında pişirme: Sebzeleri fırında pişirme sayesinde hem besin değerlerini korursun hem de kızartma yapmadan çıtır bir dokuya sahip olmalarını sağlarsın. Bu pişirme yönteminde de süre çok önemli. Sebzelerinin kenarları kızarmaya başladığı zaman piştiklerini anlarsın. Daha fazla bekletmek yanmalarına ve haliyle besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilir.
- Izgara: Mangalda, elektrikli ızgarada ya da döküm tavada, çok az yağ ile yapılan ızgara sebzeler hem lezzetli hem de sağlıklı olacak. Bu sebzeleri çocuğunun yaşına göre baharatlarla da tatlandırabilirsin.
Haydi bak: Çocuklarda Yaşlara Göre 6 Örnek Yemek Menüsü
3- Kırmızı etler
Pişirmesi en zor ve riskli olan gıdaların başında kırmızı et var. Çünkü yanlış bazı fikirlerden dolayı çoğu anne kırmızı eti yanlış pişiriyor ve tüm besin değerlerini öldürüyor. Bu yanlışlığın en başında etin tüm suyunu kaybetmesine neden olmak geliyor.
Pişirdiğin etin tüm besin değerlerini koruman için, suyunu kaybetmemesini sağlaman lazım. Etlerin sağlıklı olması için iki çeşit pişirme yöntemi var.
Öncelikle söyleyelim, hangi pişirme yöntemini tercih edersen et, önce etin dinlenmesini sağlaman lazım. Eti pişirmeden 2 saat önce buzdolabından çıkarmalı ve oda sıcaklığında bekletmelisin. Bu sayede hem pişirme kolaylaşır hem de et yumuşar.
- Yüksek ısıda pişirme: Hayvanın sırt kısmından elde edilen biftekler ve antrikot gibi etler, bu yöntemle pişirilebilir. Döküm bir tava içerisinde, hafif yağ ile pişireceğin bu tür etler için 10-15 dakika süre yeterli olacaktır.
- Düşük ısıda pişirme: Hayvanların eklem kısımlarından olan kemikli etler bu yöntemle pişirilebilir. Özellikle bu etlerle sulu yemekler yapacaksan, düşük ısılı pişirme yöntemini seçmelisin.
Bu yöntemde etlerin yağı ve kemiklerdeki iliklerin ayrışarak yemeğe geçmesi hedeflenir. Bu, çocuğun için faydalı bir yemek türü olacaktır. Çünkü kemik iliği, çocuklar için çok faydalı! Bu yüzden bu tarz etlerin düşük ısıda, en az 4 saat pişirilmesi gerekir.
Sağlıklı yemekler istersen: Hilal Mocan'dan Besleyici ve Leziz 9 Çocuk Yemek Tarifi
4- Tavuk etleri
Tavuk eti, protein açısından zengin ve sindirimi çok kolay olan bir besin türü. Ayrıca kırmızı ete göre daha ucuz olması sayesinde de çok tercih ediliyor.
Tavuk etini çocuğuna sunarken tercih edebileceğin 2 yöntem var.
- Fırında pişirme: Hem nar gibi kızarmış hem de suyunu ve besin değerlerini kaybetmemiş bir tavuk pişirmek için bu yöntemi sık sık kullanmanı tavsiye ederiz. Fırında tavuk yaparken kurumamasını sağlamak için hayvanın yağlı kısımlarını tercih etmelisin.
Pişirmeyi yapacağın fırın tepsisi tavukla aynı boyda olmalı ve etler birbirine bitişik şekilde dizilmeli. Böylece yağlarının ve suyunun akıp gitmesini engellersin.
Alüminyum folyo ve fırın poşetleri ile pişirdiğinde etin çok daha yumuşak olur, evet. Ama bu malzemeler ısı ile birleştiğinde ete zararlı maddeler bırakır. Bu yüzden bu ürünleri kullanmamalısın. Aynı yumuşaklığı elde etmek için tavuğu önceden zeytinyağı, yoğurt ve salça ile harmanlayıp pişirebilirsin.
Araya alalım: Çocuğunun Yemek Saatlerini Pratik ve Keyifli Hale Getirecek 11 Ürün
- Suda haşlama: Tavuğu bir tencerede ve su içerisinde haşlayarak pişireceksen, but veya kalça gibi kemikli kısımları tercih etmeni öneririz. Bu bölgelerin kemik suyu da çocuğun için faydalıdır.
Kemikli tavuk etini de aynı kırmızı ette olduğu gibi hafif ateşte yavaş yavaş pişirilmelisin. Böylece yağının ve kemik iliğinin suya geçmesi sağlamalısın. Bu suyu kesinlikle dökme, çünkü çocuğun için çok faydalı besin değerleri barındırır. Buzdolabında stoklayıp yemeklerin içinde kullanabilirsin.
Sen de yaşayabilirsin: Yemek Seçen Çocukları Yola Getirecek 8 Çözüm
5- Balıklar
Balık, Omega-3 gibi çok faydalı yağlar barındırır ve bu yağlar çocuğunun gelişimi için çok önemlidir. Bu yönleriyle çocuğunun beslenme listesinde olması gereken bir besindir. Ancak deniz ürünleri çocuğunda alerjiye neden olabilir. Bu yüzden çocuğun 8 aylıkken yavaş yavaş tattırarak vermelisin. 1 yaşını geçmeden hiçbir balığı ve kabuklu deniz ürünlerini sunmanı önermiyoruz.
Bak bakalım başka ne varmış: Bebeğinin 1 Yaşından Önce Yememesi Gerekenler
Pek çok kişi balığı yağda kızartarak tüketmeyi tercih etse de çocuğun için en sağlıklı olacak pişirme türleri ızgara ya da fırında pişirmektir.
- Fırında pişirme: Balığın hem suyunu hem de besin değerlerini korumak için fırında pişirme yöntemini tercih etmelisin. Pişireceğin balığı fırına atmadan önce zeytinyağı ve limonla terbiye ederek bekletmeni öneririz. İstersen aroma vermesi için defne yaprağı, soğan ve limon dilimleri de ekleyebilirsin. 200 derecelik fırında, maksimum 20 dakika pişirmen yeterli olacaktır.
- Izgarada pişirme: Izgara, hem lezzet hem de sağlık açısından güzel bir yöntem. Bu pişirme stilinde balığın ızgaraya yapışmaması için yağlı çeşitlerden seçmeni öneririz. Balığı ızgara ateşinden uzakta tutman ve çok harlı ateşte pişirmemen gerekir.
Bu arada çocuğuna verebileceğin en iyi balıklar palamut, hamsi, levrek gibi yüzey balıklarıdır. Kalkan, uskumru gibi dip balıkları cıva açısından yoğun olduğu için sorun yaratabilir.
Buna da bak: Protein Ağırlıklı Çocuk Beslenmesi İçin Bilmen Gereken 8 Kural
6- Tahıllar
Bulgur, buğday, yulaf, çavdar, pirinç gibi tahılların öz ve kepek kısmı birbirinden ayrılmadığı için vitamin, mineral ve posa açısından zengindir. Öz kısmında bol miktarda nişasta da bulunur.
- Tahıllardan bol miktarda un elde edilir. Özellikle çavdar, yulaf gibi tam tahılların unlarından üretilmiş ekmekler ve hamur işlerini çocuğuna sunabilirsin.
6 Ekmek Tarifi İle Bebek Ekmekleri Hakkında Merak Ettiklerin!
-
Bu tahıllardan üretilmiş makarnalar var. Çocuğuna bu gıdalardan vermek istersen, pişirme süresinin 10 dakikayı geçmemesine ve suyunu dökmemeye dikkat etmelisin. Çünkü bu gıdaların besleyici değerleri pişirme esnasında suya geçer.
-
Yulaf, hem pişirilebilen hem de hafif yumuşatarak çiğ tüketilebilen bir tahıl. Yulafı çocuğuna süt, kuru ve taze meyvelerle birleştirerek kahvaltı olarak verebilirsin. Bu hem besleyici hem de doyurucu bir öğün olacak.
Daha fazla alternatif için: Çocuk Kahvaltısı İçin Sağlıklı ve Neşeli Tarifler
- Buğday, bulgur ve pirinç gibi tahılları pişirmeden önce iyice yıkamalısın ve doğru oranlarda su içerisinde pişirmelisin. Eğer gerekenden fazla suda pişirirsen tahıllar lapa olur ve içlerindeki nişasta ortaya çıkar.
7- Yumurta
Alerji riski olduğu için yumurtayı çocuğun 1 yaşına gelene kadar dikkatli vermelisin. Protein ve demir açısından çok zengin yumurtayı çocuğuna sunmanın pek çok yolu var. Hem yemeklerin içinde kullanabilir, hem de tek başına pişirebilirsin.
Bilgin olsun: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
-
Eğer yumurtayı haşlayarak vereceksen çiğ kalmamasına ve çok pişmemesine dikkat etmelisin. Çiğ yumurtanın salmonella isimli, ishal ve kusma ile kendini gösteren bir hastalığa neden olma riski var. Çok pişmiş yumurta ise besin değerlerini kaybeder. İyi pişmiş bir yumurta için 10 dakika pişirme süresi yeterli.
-
Eğer omlet şeklinde sunacaksan hafif yağda iyice pişmesini sağlamalısın.
Bu önerileri de deneyebilirsin: Çocuğun İçin Besleyici 7 Yumurtalı Tarif