Balık Yağı Kaç Yaşında Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Kaç Yaşında Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Balık yağı çocuklar için çok önemli bir takviye ve faydaları saymakla bitmiyor. Bu yazımızda balık yağı kaç yaşında kullanılır ve çocuklarda balık yağının faydaları nelerdir? Bilmen gereken tüm detayları uzman görüşleriyle anlattık!

Balık yağı kaç yaşında kullanılır?

Balık yağı hapı ne zaman içilmeli, konusunda farklı görüşler mevcut. Japonya’da bebeğe anne sütü verilirken balık yağı da verilmeye başlanıyor. Dr. Serdar Hakan Çiftçi, ülkemizde tıp eğitimi verilirken tamamlayıcı besin maddelerinin üzerinde detaylıca durulmaması sebebiyle doktorların çoğunun balık yağına geç başladığını söylüyor. Onun fikri Japonya’daki kullanım şeklini destekler nitelikte.

Peki, bebeklere balık yağı ne zaman verilir? Ülkemizdeki doktorların çoğu, anne sütünde ve formül mamalarda bebeklerin ihtiyacı olan omega-3 yağ asitlerinin bulunmasından ötürü çocuklarda 1 yaşından sonra balık yağına başlanabileceğini söylüyorlar. Dr. Halit Özkaya da alerji riski olduğu için 1 yaş altındaki bebeklerde balık yağı kullanımını önermiyor.

Yavrunu bu yiyeceklerden uzak tut!

Çocuklar için balık yağı neden önemli?

Doğumdan ölüme kadar herkesin düzenli ve devamlı kullanması gereken en önemli ek besin maddesi olduğu söylenen balık yağı hapı neden önemli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halit Özkaya, balık yağı ilacı yerine çocukların bu yağı balık tüketimiyle almasının daha sağlıklı olacağını söylüyor.

Ancak miniğin yağlı balık yemekten hoşlanmıyorsa, doktorunun onayını aldıktan sonra günlük olarak takviye vermek iyi bir fikir. Balık yağının tıbbi olarak 4 özelliği var:

  • Antiinflamatuar: İltihap giderici
  • Antioksidan: Temizleyip yenileyici
  • Antitümöral: Kitle engelleyici
  • Antiaterosklerotik: Damar sertliğini, daralma ve tıkanıklıkları önleyici

Haftada 2 kez balık tüketen kişilerin balık yağı kullanmasına gerek olmadığı konusunda görüşler olsa da Türkiye'deki balıkların sıcak deniz balığı olmasından dolayı içlerinde omega-3 yağ asitleri olan DHA ve EPA yok denecek kadar az. Bu nedenle balık yağı desteği sağlık için zorunlu denebilir.

Dr. Serdar Hakan Çiftçi, Japonya'da;

  • Yenidoğan bebeğe anne sütü ile birlikte 0.9 gr/gün dozunda,
  • 3-5 yaş aralığındaki tüm çocuklara 1.5 gr/gün,
  • 50-70 yaş arası kadınlara 2.5 gram/gün,
  • Erkeklere 2.9 gram/gün,
  • Hamilelere 2.1 gram/gün,
  • Lohusalara 2.5 gram/gün balık yağı hapı verildiğini söylüyor.

Türkiye’de kalp hastalıklarından ölüm oranı %50 iken, Japonya’da bu oran %13. 100 yaş üzeri yaşayan insan sayısının 300.000 kişi olduğunu düşünürsek balık yağı tüketiminin önemini anlayabilirsin.

Çocuklarda balık yağının faydaları

Çocuklarda balık yağının faydaları neler

Çocuklar için balık yağı faydaları say say bitmiyor. Bilmen gereken önemli noktaları söyle sıralayalım:

  • Bebeğin doğumdan sonraki ilk yılında bilişsel, motor ve görsel gelişimine yardımcı olan yüksek miktarda DHA içeriyor.
  • Balık yağı, beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlayarak çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunların önlenmesine yardımcı oluyor.
  • Miniklerin zihinsel gelişimlerine ve öğrenme kapasitelerinin artmasına yardımcı oluyor.
  • Beyin hücreleri arasındaki bütünlüğü korumaya yardımcı oluyor ve nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor.
  • Düzenli kullanımı çocuk psikolojisine de olumlu etki yapıyor ve miniklerin huysuzluk nöbetlerini durduruyor.
  • A vitamini bakımından zengin olduğu için çocuğun göz sağlığını koruyor ve görme yeteneğini güçlendiriyor. Göz deyip geçme: Tespit Edilmesi Zor Sorunlardan Biri için Dikkatli Olma Vakti: Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!
  • D vitamini bakımından zengin bir kaynak olması sebebiyle kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor ve kemiklerdeki mineral yoğunluğu korumada hayati rol oynuyor.
  • Çocukların bağışıklığını güçlendirerek onları öksürük, grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonel hastalıklardan koruyor.
  • Çocuklarda yaygın görülen bir cilt problemi olan egzamanın vücutta görülen belirtilerini hafifletiyor. Neden olur, nasıl geçer: Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
  • Çocuklarda boy uzamasına katkıda bulunuyor.
  • Otizmli çocuklarda omega-3 yağ asitlerinin düşük olmasından dolayı doktorlar her gün balık yağı kullanımını öneriyorlar. Otizmli çocuğun hayatı nasıl kolaylaştırılır: Belirtilerinden Tedavisine Otizm Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
  • Otizmden korunmak için de balık yağı kullanımı faydalı.

Balık yağı kaç yaşına kadar kullanılır, diye merak edebilirsin. Bu,

En iyi balık yağı hangisi?

Çocuklar için en iyi balık yağı hangisi

Balık yağının markasından ziyade ürünün içerdiği EPA ve DHA oranlarına dikkat etmek gerekiyor. EPA, damar ve kalp sağlığı bakımından; DHA ise zeka gelişimi, hafıza ve göz sağlığı için önemli. Omega-3 takviyeleri içerdiği DHA ile zeka gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Bu doğrultuda çocuklar için en iyi balık yağının hangisi olduğunu merak edebilirsin. Az önce de söylediğimiz gibi balık yağında markayı değil, içeriği göz önünde bulundurmalısın. En çok tercih edilenlerin Ocean balık yağı, EasyFish Oil çocuk balık yağı ve Möller's balık yağı olduğunu söyleyebiliriz.

Balık yağı hapı kilo aldırır mı?

Balık yağı hayvansal bir ürün olduğu için kalori içeriyor. Günlük belirtilen miktarda balık yağı kullanmak kilo aldırmıyor. Ancak belirtilen miktarın dışında keyfi olarak tüketilen balık hapı kilo yapıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan, eğer çocuğun vücudunda eksiklik varsa balık yağının iştah artırabileceğini belirtiyor.

İçeriğiyle oynanmış balık yağı ürünleri de kilo alımına sebep olabiliyor. Bu nedenle doktorunun önerdiği dozda balık yağı kullanman en iyisi.

Balık yağı hapı boy uzatır mı?

Özellikle balık eti, hatta bazı balıklarının etinin koyu kısımları insan boyunu uzatmak için birebirler. Bu balıklardaki siyah et denilen kısımlar, insanların boyunun uzamasına en hızlı etki eden besinlerden.

Bununla birlikte balık yağları olan omega-3 ve omega-6 yağları, içeriklerinde bulunan yağ asitleri sayesinde metabolizmada direkt boy uzamasında etki gösteriyorlar.

Minik kuşa boy uzatan menüler hazırla: Hadi Bir Umut: Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler

Bebeklere balık yağı alerjisi belirtileri neler

Balık yağı alerjisinin belirtileri nelerdir?

Balık yağı doğru şekilde kullanıldığında herhangi bir zararı yok. Ancak doktorun verdiği dozdan fazla tüketmek yan etkilere sebep olabiliyor. Bazı çocuklarda balık yağı tükettikten sonra alerji belirtileri meydana gelebiliyor. Eğer çocuğunda;

  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Cilt döküntüsü,
  • Kanama,
  • Yüksek ateş,
  • Yüz, dil ve dudakların şişmesi,
  • İshal gibi belirtiler görürsen, minik kuzunu doktora götür. Ayrıca balık yağının uzun süreli kullanımında E vitamini eksikliği görülebiliyor.

Bunlara ek olarak doğru balık yağını kullanmanın da önemli olduğunu söylüyor Dr. Serdar Hakan Çiftçi. Piyasada balina gibi büyük balıkların karaciğerlerinden üretilip çok ucuza mal edilen, sağlık açısından zararlı olan balık yağları bulunsa da asıl balık yağının somon, sardalye ve uskumru gibi soğuk deniz balıklarından elde edilmesi gerekiyor.

Balık yağının faydalarından yararlanabilmek için; cıva, kurşun ve diğer ağır metallerle kirletilmemiş bir hap kullanmak gerekiyor. Zararlı kimyasallara ve cıvaya maruz bırakılmış balıkların yağları kesinlikle tüketilmemeli.

Uzmanından öğren: Çocuklarda Alerjiyi Tetikleyen Faktörler ve Tedavi Yaklaşımları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: