Yolk kesesi nedir?
Yolk kesesi ya da yolk sac, hamileliğin erken dönemlerinde ultrasonda izlenebilen bir yapıdır. Gebelik kesesi içerisinde, embriyonun hemen yanında belirir. Bir çember şeklindedir ve içi dolu-siyah gibi görünür. Erken dönemde bebeğin gelişimi için bazı faydalar sağlar.
Yolk kesesi genellikle gebelik kesesi 8-10 mm boyutlarına geldiğinde vajinal ultrasonda, karından ultrasonla ise 20 mm boyutlarına geldiğinde izlenebilir.
Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?
Yolk kesesi ne zaman görülür?
Yolk kesesi yukarıda da bahsettiğimiz gibi gebelik kesesi belli bir büyüklüğü geldiğinde ultrasonda embriyoya bağlanmış şekilde görülebilir. Bu da hamileliğin yaklaşık 7. Haftasına denk gelir. Yani “Yolk kesesi kaçıncı haftada görülür?” sorusuna hamileliğin 7-8. haftası diyebiliriz.
Ayrıntılara bak: 7 Haftalık Gebelik
Yolk kesesi ultrason görüntüsü
Aşağıdaki görselle okla gösterilen alanlarda yolk kesesini görebilirsin.
Yolk kesesi ne zaman kaybolur?
Bebeğin içinde büyüdüğü ve geliştiği asıl kese olan gebelik kesesi büyüdükçe yolk kesesi de kaybolmaya başlar. Bu yaklaşık 12. haftaya denk gelir. Yolk kesesinin kaybolması doğal bir süreçtir, herhangi bir soruna işaret etmez.
Yolk sac ne işe yarar?
Yolk kesesinin görevi net olarak bilinmese de büyüklüğünün ve görünümünün bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi verdiği düşünülüyor. Eğer izlenen yolk kesesi çok büyük, düzensiz şekilli, ince duvarlı, iç kısmı ise farklı bir renk görünüyorsa bebeğin gelişiminde bir sorun olduğu tahmin ediliyor.
Bununla birlikte yolk kesesinin kan hücresi yapımına katkısı olduğu da düşünülüyor.
Yolk kesesi büyük olursa ne olur?
Normal şartlarda yolk kesesi büyüklüğünün 5mm civarında olması beklenir. Bu ölçüden büyük yol kesesi izlenen gebeliklerde düşük riski söz konusu olabilir. Ancak bu, her büyük yolk kesesi olan gebeliğin sonlanacağı anlamına gelmez. Yolk sac kesesi büyük olanlar da sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirler. Ancak bu durumda gebeliğin çok yakından, titizlikle izlenmesi gerekir.
Annelerimiz bu konuda konuşmuşlar: Yolk sac kesesi büyüklüğü!
Yolk kesesi varsa boş gebelik olur mu?
Hamileliğin erken döneminde boş gebeliğin olup olmadığını saptamanın en iyi yollarından birisi yolk keseni incelemektir. Eğer gebelik kesesi içerisinde yolk oluşmuşsa bu, boş gebelik olmadığını ve kese içerisinde embriyo oluştuğunu ispatlar.
Henüz kalp atışını duyamayan anne adayları “Yolk sac varsa bebek var mıdır?” sorusunun cevabını merak ediyorlar. Eğer yolk kesesi var kalp atışı yok gibi görünen bir durumla karşılaşırsan, sabırsızlanmamanı ve biraz daha beklemeni öneririz. Çünkü bebeklerin kalp atışını duymak için bazen 11. Haftaya kadar beklemek gerekebilir.