Hamilelikte süt ne zaman gelir? Her hamilelikte memeden süt gelme görülür mü?
Özel Göztepe Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güneş Gündüz, bazı gebeliklerde 2. trimesterde, gebeliğin 24. haftasından sonra ara ara memeden süt gelebileceğini belirtiyor.
“Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?” kitabından aldığımız bilgileri de paylaşalım:
- Hamilelikte memeden gelen şey süt değil; kolostrum (olgun anne sütünün öncesi olan sulu, sarımtırak bir sıvı). Yani gebelikte memeden şeffaf sıvı gelmesi normal bir durum. Kolostrum, doğacak bebeğini koruyacak antikorlarla dolu. Doğumdan sonra gelecek olan anne sütünden daha fazla protein, daha az süt ve yağ içerir, hazmı kolaydır.
Op. Dr. Güneş Gündüz, bebeğin dünyaya geldiğinde alacağı ilk süt olan kolostrum için bebeğin ilk aşısı diyor. Anne sütü ne zaman gelir sorusuna ise doğumdan sonraki gerçek süt üretimi ise 48-72 saati bulabilir, şeklinde cevap veriyor. Yani doğumdan sonra hemen süt gelmezse endişelenme. Ayrıca böyle bir durum yaşarsan da çözümü var: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları
- Bazı kadınlarda kolostrum sızıntısı olabilir. Fakat gebelikte memenden süt gelmiyorsa endişelenmene gerek yok, sen de kolostrum üretiyorsun ve doğumdan sonra memenden bu mucizevi sıvı gelecek. Ancak memelerine ekstra dikkat etmelisin: Onlara Çok İyi Bak: Doğum Sonrası Meme Bakımı
- Yani hamilelikte süt gelmemesi, emzirme dönemine geçtiğinde sütünün olmayacağı ya da bebeğine yetmeyeceği anlamına gelmiyor. Yine tam tersi olarak memenden bu sıvının gelmesi de patolojik bir durum değil, normal. 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler
- Göğüslerinde kolostrum sızıntısı varsa, çok büyük ihtimalle birkaç damladır. Daha fazlası geliyorsa, sütyeninin içine göğüs pedi koyarak rahatsız olacağın görüntüyü engelleyebilirsin.
Anneysen anneleri neler söylemişler: 25. haftada göğüslerden süt gelir mi?
Hamilelikte göğüslerde neler olur?
Kolostrum ve gerçek süt gelmesi durumu hangi süreçler sonunda gerçekleşir, Op. Dr. Güneş Gündüz’den göğüslerindeki mekanizmanın işleyişi hakkında bilgiler aldık.
Hamilelikte meme başındaki renk koyulaşması ve yağ bezelerinin büyümesi
- Araştırmaların desteklediği bir veri olmasa da meme başındaki renk koyulaşmasının, bebeğin dikkatini çekmek için olduğu düşünülüyor. Hatta hamilelikte karnında beliren ve göbeğine kadar uzanan o koyu kalın çizgi de, bebeğinin başını bulmasına yardımcı bir yol olabilir.
- Emzirmeye hazırlanan memedeki diğer bir işaret ise meme başı etrafındaki yağ bezeleri gibi görünen küçük tepeciklerin büyümeleri ve daha görünür hale gelmeleri. Bunların salgıladığı yağ, emzirdiğin dönemde meme başını yağlandırır; kurumasını, çatlamasını ve enfeksiyon olmasını önler.
Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Hamilelikte memenin içinde neler olur?
1- Dışında olduğu gibi meme dokusunun içinde de belirgin değişiklikler olur. Plasentadan salgılanan östrojen ve progesteron hormonu sayesinde süt üretme yönünde memenin de gelişimi başlatılır.
2- Hamilelikten önce bağ dokusu, yağ dokusu ve süt kanaları belli oranlarda meme dokusunda bulunur. Ergenliğe ve dolayısıyla östrojen üretimine kadar süt kanalları çok az gelişmiş şekilde kalır. Ergenlikten sonra ise gelişimleri hızla artar. Peki gebelikte süt oluşumu ne zaman başlar? Bebek anne karnında daha 6 haftalık embriyo iken memeler kendini süt üretimine hazırlamaya başlar. Östrojen, süt üretecek bezleri de geliştirerek büyütür.
3- Yani meme bezleri; prolaktin hormonu yardımıyla yağdan, karbonhidrattan ve proteinden süt üretir. Süt, alveol denen küçük keseciklerde birikir ve bu keseciklerin duvarlarındaki kaslar yardımı ile süt kanallarına iletilerek meme başına kadar ulaşır. Oksitosin hormonu ile uyarılan kasların yardımı ile doğum sonrası süt salgısı başlar. Bu mucizenin faydalarını biliyor musun: Doğanın Bir Lütfu: Anne Sütünün Bebekler İçin Yeri Doldurulamaz Faydaları
Doğumdan sonraki süreçte gününün büyük bir kısmı bebeğini emzirmeyle geçecek. Ancak memelerin birtakım kızarıklıklar, ağrılar ve çatlaklar meydana gelebilir. Şimdiden önlem almanda fayda var: Emzirmeyi Kabusa Çeviren Bir Hastalık: Mastit
Gebelikte memeden süt gelmesi erken doğum belirtisi mi?
Hayır, buna dair bir bulgu yok.
Gebeliğin ilk ayında memeden süt gelmesi normal mi?
Hamileliğin ilk günlerinde memeden süt gelmesi pek rastlanan bir durum değil. Çünkü yukarıda da anlattığımız gibi süt salgılarının gelişmesi için belli bir zamana ihtiyaç var. Böyle bir durum yaşıyorsan doktoruna başvurmalısın.
Bunu da merak edebileceğini düşündük: Hamilelikte Suyun Azalması Neden Olur? Nasıl Engellenir?