Hamilelikte ishal neden olur?
Hamilelikte ishalin altında yatan pek çok sebep olabiliyor. Ancak öncelikle şunu söyleyelim ki ishalle cırcırı birbiri ile karıştırma: Günde en az 3 kere tuvalete çıkıyorsan ve elbette dışkın suluysa ishalsin. Gebelikte ishal neden olur, sebepleri birlikte inceleyelim.
- Hormonlarındaki ve beslenme düzenindeki değişimler,
- Hamilelikte alınan vitaminler,
- Stres olabilir.
Düzenli yoga yapmak, stresle bağlantılı olan sorunları azaltarak özgür ve sağlıklı hissetmeyi sağlıyor. İstanbul Anadolu Yakası'nda Bulunan 10 Hamile Pilatesi ve Yogası Merkezi ile Doğuma En İyi Şekilde Hazırlan!
Öte yandan hamilelikte ishalin nedeni, direkt hamilelikle ilgili olmayabilir. Örneğin;
- Virüsler,
- Mide üşütmesi,
- Bakteriler,
- Gıda zehirlenmesi,
- Bağırsak parazitleri,
- İlaçlar hamilelikte ishal olmana neden olabilir.
Gıda zehirlenmesi
Hamilelerin ishal olmasına neden olan başlıca neden besin zehirlenmesi, diğer adıyla gastro enterittir. Kısa süreli bağırsak kramplarına yol açan gastro enteritler, hamilelikte ishal ve karın ağrısına neden olur.
Süt ve süt ürünleri, mayonez ve yumurta gibi besinlerin vücudunda bakteri üretimini arttırmaları ile meydana gelebilir. Özellikle yaz aylarında daha sık görülür. Vücudun ishale neden olan zararlı maddeyi vücudundan attığında kendiliğinden geçer.
İnatçı ishallerin sebebi enfeksiyonlar ve bakteriler
Bazen de uzun süreli, geçmek bilmeyen ishallerle boğuşmak zorunda kalabilirsin. Kanlı ishal sorunlu ile doktora başvuran hamilelerin sayısı hiç de az değil. Bu tür ishallerin nedeni;
- Kolera,
- Tifo,
- Dizanteri,
- Botilismus,
- Listeriosis gibi enfeksiyonlar olabilir.
Prenatal vitaminler
Doğum öncesi vitaminler, hem bebeğin hem de senin için çok faydalı. Ama ishal yapma ihtimalleri de var. Tabii ki bu her hamile için geçerli değil.
Özellikle D vitamini, hamilelikte siyah ishale neden olabiliyor. Böyle bir durumda doktorun demir takviyesini kesebilir, haberin olsun.
Bunları bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Hamilelikte ishal ne zaman başlar?
Hormonal dalgalanmaların yoğunluğu yüksek olduğu için hamileliğin ilk aylarında ishal görülme ihtimali daha yüksek. Gebeliğin ilk 3 ayı olarak bilinen ilk trimester'de hamilelikte ishal ve kusmak gibi semptomlarla daha sık karşılaşabilirsin. İkinci trimester bu anlamda daha rahat geçer.
Gebeliğin son ayında ishal daha mı çok görülür?
Evet. Hamilelikte ishal olmak, doğumun yaklaştığının bir işareti olabilir. Bunun dışında hamileliğin ilk haftalarında görülen ishallerin nedeni, genelde hormonal değişiklikler ve vücudun yeni beslenme düzenine henüz alışamamasından kaynaklanır. Fakat üçüncü trimesterde hamilelerin ishal olma yüzdesi yaklaşan doğum nedeniyle daha fazla. Bu durumun nedeni elbette yukarıda saydığımız gibi enfeksiyonlardan da kaynaklanıyor olabilir.
Anneler tecrübelerini aktardı: 39 haftalık hamileyim ve ishal oldum. Ne önerirsiniz?
Hamilelikte ishale ne iyi gelir?
İshalken kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve sindirim sistemini yormayacak gıdalarla beslenilmesi çok önemli. Hamilelikte ishal nasıl geçer, hangi gıdalarla beslenmek vücuduna iyi gelir, detaylara geçelim.
Bol bol su iç
İshalin baş düşmanı su. İshal olduğunda dehidrasyon hızlı olur, çok sıvı kaybedersin. Kaybettiğin sıvıyı telafi edebilmek için bol bol su içmelisin. Suyun yanında taze sıkılmış meyve sularını ve çorbaları da hüplet gitsin. Bu arada içme suyunun temiz olduğundan da emin ol.
Meyve ve sebzeleri iyi yıka
Aldığın meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığından emin ol. Yeşillik gibi gıdaları musluktan geçirmek yetmez, suyun içinde biraz beklet.
Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak dur
Zaten hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler arasında yer alıyorlar, biliyor olman lazım.
Beslenme programını gözden geçir
Kuru yemiş gibi bağırsakları uyaran yiyeceklere ara vermen gerekebilir. Yüksek lifli gıdaları da bu dönemde biraz azaltabilirsin.
Aşırı ayrıntılı yazı: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?
Hamilelikte ishali ne keser?
İshalle mücadele ederken kaçınman gereken belli başlı yiyecekler var. Baharatlı, yağlı, şekerli, gazlı ve kafeinli gıdalardan uzak durman gerekiyor. Aşağıda senin için hamilelikte ishale iyi gelen yiyecekleri listedik, bu gıdaları bol bol beslenme programına almalısın.
- Haşlanmış patates,
- Yağsız pirinç lapası,
- Muz,
- Havuç,
- Yoğurt,
- Elma,
- Bayat ekmek gibi.
Doktora git
Beslenmene dikkat ettiğin halde birkaç gün içinde kendi kendine geçmeyen bir ishal sorunun varsa doktora git. Belki aldığın ilaçları bir süre bıraktıracak veya serum tedavisi uygulayacaktır.
Hamilelikte antibiyotik kullanımı genel olarak önerilmediğinden ishal durumunda da son çare olarak düşünülür. Sakın kafana göre ilaç alma. İlacı verecekse doktor verecek.
Gebelikte ishal bebeğe zarar verir mi?
Hamileyken ishal olmak, dediğimiz gibi sık rastlanan ve genelde tehlike arz etmeyen bir durum. Ancak hamilelikte ishal düşüğe neden olur mu, sorusu en korkulan şeylerden biri. İshalin bebeğe genel olarak bir zararı yok ancak uzun süreli ishallerde doktora gitmelisin; çünkü fazla sıvı kaybı düşük bir ihtimal de olsa erken doğum sancılarını tetikleyebilir.
Birçok anne adayı gebelikte kabızlık yüzünden kıvranıp duruyor, senin de başına gelebilir. Şimdiden oku: Hamilelikte Kabızlık İle Başa Çıkma Rehberi