Hamilelikte akıntı nasıl olur?
Çok sık rastlanan bir durum olduğu için anne adaylarının en sık sorduğu şeylerden biri, hamilelikte akıntı olur mu, sorusu. Evet, gebelikte akıntı olması normal bir durum ancak vajinal akıntının rengi, kokusu, miktarı ve kıvamı bu noktada önemli. Gebelik öncesine kıyasla, hamilelikte akıntının artması beklenen bir durum, endişelenme. Hamilelikte akıntı neden olur, bakalım.
- Hormonların aşırı derecede genişleyen vajina duvarına baskı yapması,
- Deri ve kaslara giden kan akışının artması, akıntıya yol açar.
Hamilelikte akıntı ne renk olur, diye merak edebilirsin. Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adaylarının çoğunda, saydam renkli veya beyaza yakın akıntı görülür. Hamilelik süresince sarı ya da koyu renkli akıntı da görülebilir. Bunların miktarı, görüntüsü ve yapısı farklılık gösterebilir. Şimdi hamilelikte akıntı çeşitlerini birlikte inceleyelim.
Hamilelikte kahverengi akıntı
Gebelikte kahverengi akıntı en çok rastlanılan akıntı türlerinden biri. Bu renkte bir akıntı gördüğünde endişelenebilir ve hamilelikte kahverengi akıntı neden olur, diye merak edebilirsin. Eğer akıntı lekelenme şeklindeyse bu, normal bir durum. Ancak hamilelikte çamur gibi kahverengi akıntıya bir de kötü koku eşlik ediyorsa doktora gitmelisin. Böyle durumlarda dikkat etmen gereken şey, kıvam ve kötü koku olmalı.
Hamilelikte beyaz akıntı
Hamileliğin boyunca vajinan rahim ağzını ıslak tutmak ve enfeksiyonlara karşı korumak için daha fazla akıntı üretir. Hamilelikte beyaz akıntının korkulacak bir yanı yok. Özellikle son aylarına doğru hamilelikte beyaz sümüksü akıntı türüyle daha fazla karşılaşabilirsin. Burada dikkat etmen gereken husus akıntının açık beyaz renkli ve kokusuz olması. Böyle olduğu takdirde hamilelikte beyaz sulu akıntının ya da sümüksü yapının endişe verici bir tarafı yok.
Hamilelikte sarı akıntı
Gebelikte sarı akıntı genelde enfeksiyon durumunda meydana gelir. Çoğu zaman sarı ve yeşil akıntıya kötü koku da eşlik eder. Hamilelikte koyu sarı akıntıya kaşıntı ve sızı da eşlik ediyorsa mantar enfeksiyonundan şüphelenebilir.
Hamilelikte yeşil akıntı
Hamilelikte yeşil akıntı, genellikle bakteriyel enfeksiyonun habercisidir. Zaman geçirmeden doktora gitmelisin.
Hamilelikte pembe akıntı
Hamilelikte pembe leke gelmesi normal bir durum. Kahve ve pembe lekelenmeler genellikle gebeliğin başlarında tutunma veya yerleşme kanaması olarak değerlendirilir. Dinlenmekle ve bol su içmekle geçer.
Fakat hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gelen pembe akıntı; kabızlık, idrar yolları enfeksiyonu, yalancı doğum sancıları gibi durumların habercisi olabilir. Hem böyle bir durumda hem de pembe akıntı kırmızıya dönüp kanamaya benzediğinde doktoruna mutlaka haber vermelisin.
Detaylar için: Hamilelikte Kanama Neden Olur?
Doğuma yakın sümüksü akıntı
Doğuma yakın beyaz sümüksü akıntın olabileceği gibi bu akıntı pembe sümüksü yapıda da olabilir. Bu, doğumun çok yaklaştığının habercisidir. Bir de doğum sonrasında oluşan lohusalık akıntısı var, bu ise hormonal iniş ve çıkışlardan kaynaklanır.
Oku bakalım: Doğum Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte akıntı ne zaman başlar?
Hamilelikte vajinal akıntı genellikle gebeliğin ilk 6-8 haftasında başlar. Çünkü bu dönemde vücudundaki hormonların değişiminde ciddi ölçüde farklılık meydana gelir.
Bu süreçteki ihtiyaçlarını hallettin mi: Hamilelikte İlk Üç Ay: İlk Trimesterde İhtiyacın Olacak 7 Şey
Hamilelikte akıntı ne zaman biter?
Akıntının hamileliğin süresince ve hamilelik sonrasında devam etmesi beklenir. Doğum sonrasında, lohusalık akıntısı( löşi) denen akıntı oluşur. Başlangıçta koyuyken 3-4 gün sonra rengi açılır ve kahverengimsi bir renge döner. 10 gün kadar sonra da sarımsı bir renk oluşur. Gebelik sonrası akıntı 2 ila 8 hafta kadar sürebilir. Arada pıhtı geldiği de olur. Yani akıntının doğumdan 2 ay kadar sonra bitmesi beklenir.
Hamilelikte kokulu akıntı nasıl geçer, bunu da söyleyelim. Hafif kokulu vajinal akıntı, tıp dilinde lökore olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde bu akıntıda artış olması normal.
Doğumdan sonra vücudunun kendine gelmesi için biraz zamana ihtiyacın var. Bu süreçte neler yapabileceğini anlattık: Doğum Sonrasında Vücudunu Toparlamak İçin Yapman Gereken Her Şey
Hamilelikte akıntı faydalı mı?
Kendini yapış yapış hissetmene sebep olmasının dışında hamilelikte akıntının zararı yoktur. Hatta yararlıdır. Hamilelikte akıntı olmasının faydaları şunlar:
- Doğum kanalını enfeksiyonlardan koruyarak vajinada sağlıklı bir bakteri dengesinin oluşmasını sağlar.
- Akıntıdaki yüksek asit oranının, zararlı bakterilerin üremesini engellemede rolü olduğu düşünülür.
Hamilelik akıntıları için ne yapmalısın?
Gebelik akıntılarından dolayı kendini rahatsız hissediyorsan sana tavsiyelerimiz şunlar:
- Ped kullanabilirsin.
- Vajinaya istenmeyen mikropların girmesine neden olabileceği için tampon kullanmaktan kaçınmalısın.
- Külotlu ya da naylon çoraplar giymemelisin. Onun yerine pamuklu ağı olan iç çamaşırları tercih etmelisin.
- Kendini temiz ve kuru tutmak için vajinal yıkama yapmamalısın. Çünkü bu yıkama ile vajinadaki normal mikroorganizma dengesini bozabilirsin.
Hamilelikte akıntı enfeksiyona dönüşebilir mi?
Yukarıda farklı renklere göre hamilelikte akıntıların hangilerini tehlikeli olduğundan bahsettik.Genel olarak gebelikte akıntının enfeksiyondan kaynaklandığını anlamanın yolu kötü koku olup olmadığına bakmak. Akıntının vajinal enfeksiyon belirtisi olduğunu anlaman için dikkat etmen gereken diğer faktörler de şunlar:
- Rengi sarı veya yeşil olan,
- Ağır kokulu,
- Kızarıklık görülen,
- Kaşınma ve tahrişin oluştuğu durumlarda enfeksiyon oluşmuş olabilir.
Bu enfeksiyonlardan biri, bakteriyal vajinit adlı yaygın bir enfeksiyon türüdür. Pis kokulu gri ve yeşil renkli akıntıya neden olan bir enfeksiyondur. Erken doğum ile ilişkilendirilir.
Sık görülen diğer enfeksiyonlar ise şu şekilde:
- Kandidiyazis (pamukçuk),
- Trikomoniyaz.
Enfeksiyonlar bebeğe zarar vermez ve tedavi edilebilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için;
- Vajinadaki mikroorganizma dengesini bozmamak için vajinaya su tutmamalısın.
- Dar pantolonlardan uzak durmalı; rahat ve bol giysiler giymelisin. Burada senin için birkaç minik tüyo var: Anne Adaylarının Hamile Giyimine Dair Merak Ettiği 9 Soru
Hangi durumlarda doktora başvurulması gerekir?
Peki, hamilelikte aşırı akıntı durumunda telaşlanmanı gerektiren bir durum var mı? Eğer aşağıdaki durumları yaşıyorsan, doktora gitmelisin:
- Akıntıyla birlikte karın ağrısı ve ateş varsa,
- Hamilelikte peynirimsi akıntı yeşilimsi ve kötü kokulu olduğunda,
- Akıntıya acı, kızarıklık, kaşınma eşlik ediyorsa,
- Sürekli ve yoğun sulu akıntı varsa,
- Yakın zamanda amniyosentez yaptırdıysan ve sonrasında vajinal akıntında artış olduysa,
- Hamilelikte akıntı kokusu kötü ise,
- Başın dönüyor ve kan kaybın artıyorsa,
- Dört saat boyunca 4 kere sırılsıklam olan pedi değiştirdiysen,
- Kan pıhtısına rastlıyorsan, durumdan doktoruna bahsetmen faydalı olabilir.
Dikkat Dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?
Sonuç olarak;
- Kokulu, kızarıklı veya kaşıntıyla birlikte gelen yeşilimsi ve sarımsı vajinal akıntın olduğunu gözlemliyorsan, 24 saat içinde doktora haber vermeni öneririz.
- Devamlı, yoğun, sulu vajinal akıntı durumunda ise acilen doktorunla görüşmen gerekir.