Düşükten Sonra Hamilelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Düşükten Sonra Hamilelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik her kadın için oldukça önemli bir dönem. Bu dönemde karşılaşılan düşük, birçok kadının ikinci hamilelik için tereddüt etmesine sebep oluyor. Bu nedenle anne adaylarının gebelikte düşük hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor.

İlk düşükten sonra hamilelik riskli mi? Düşükten hemen sonra hamile kalınır mı, gibi soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert’e sorduk!

Hamilelikte düşük neden olur?

Hamilelikte düşük birçok etmene bağlanabilir.

  • Anne adayında oluşan kalıtsal bozukluklar,
  • Embriyonun rahme tutunamaması,
  • Gelişim aşamasında görülen anormal bozukluklar,
  • Anne adayının sigara ve alkol gibi maddeleri kullanması,
  • Anne adayının kendisini yorması, ağır şeyler kaldırması veya bir şiddete maruz kalması,
  • Kalp ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklar düşük nedenleri arasında sayılabilir.

Tüm bunlar dışında düşüğün bir sebebi olmayabilir de, diyor Op. Dr. Esra Çabuk Cömert.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Düşük Neden Olur, Tedavisi Var mı?

Düşükten hemen sonra hamile kalınır mı?

Düşük yapan birçok anne adayının merak ettiği sorulardan biri bu. Düşükten sonra parça kalabildiği için bazı uzmanlar bu dönemin uzamasını tavsiye ediyor. Bu kalıntıların vücuttan atılması belli bir zamana bağlı.

"Her düşük yapan anne adayı kesinlikle hamile kalabilir." demek doğru olmaz diyor, Op. Dr. Esra Çabuk Cömert. Bu durum düşüğe yol açan duruma bağlı ancak normal şartlarda düşük yaptıktan sonra hamile kalınabiliyor.

Düşükten sonra yumurtlama ne zaman olur?

Düşükten sonra yumurtlama dönemi bir sonraki adet döneminde oluyor. Ancak her adet döneminde yumurtlama gerçekleşmeyebiliyor. Bunun için anne adaylarının birkaç hafta beklemesi gerekiyor. Cömert, anne adaylarının yumurtlama dönemi için adet takviminden yararlanabileceklerini söylüyor.

Oku: Yumurtlama Dönemi Belirtileri Ovülasyonun 6 İşareti!

İlk düşükten sonra hamilelik için ne kadar beklemeli?

Uzmanlar düşükten sonra hamile kalabilmek için anne adayının 3 ay beklemesi gerektiğini söylüyorlar. Ancak yapılan araştırmalara göre düşük yaptıktan sonraki ilk 3 ay hamile kalma olasılığı daha yüksek.

Düşükten sonra anne adayında kalıntılar kalıyor. Uzmanlar da bu kalıntıların vücuttan atılması için beklenmesi gerektiğini söylüyorlar, bu durum yaklaşık 3-6 ayı buluyor. Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, düşükten sonra hamile kalmak için 1 yıldan fazla beklenmemesi gerektiğini söylüyor.

İkinci kez düşük yapma ihtimali nedir?

İlk düşüğe sebep olan durumların bilinmesi ikinci hamilelik süreci için önemli. İkinci kez düşük yapma ihtimali olmasına rağmen bu oran ilkine göre daha az. Ancak hamile kalınmadan önce düşüğe sebep olabilecek durumların çözülmesi gerekiyor. İkinci kez düşük olmaması için oldukça dikkat etmek gerekiyor. İlk düşükten sonra hamile kalan anne adayının mutlaka doktor kontrolünü yaptırması gerekiyor.

Tekrarlayan düşükler gebeliğe engel mi?

düşükten sonra hamilelik

Ardı ardına gelen düşükler anne adaylarını korkutabiliyor hatta umutsuzluğa sevk edebiliyor. Ancak anne adayının psikolojik durumu düşükte en temel sebep olabilir, diyor Op. Dr. Esra Çabuk Cömert.

Tekrarlayan düşükler gebeliğe engel bir durum değil. Bu, tamamen bağlı olduğu sebeple ilgili. Anne adayının neden düşük yaptığının mutlaka tespit edilmesi gerekiyor ve düşük tedavisi yapıldıktan sonra hamile kalınması gerekiyor. Çok düşük yaşayan anne adaylarının hamileliklerini doktor gözetiminde geçirmesi gerekiyor.

Anlattık: Düşük Yapan Kadının Psikolojisi Hakkında Her Şey!

Düşükten sonra sağlıklı gebelik geçirmek için neler yapılmalı?

Düşükten sonra tekrar hamile kalan anne adaylarının aynı sorunla karşılaşmamak için oldukça dikkatli olması gerekiyor. İlk başta bu dönemi mutlaka doktor kontrolünde geçirmeli ve doktorun tavsiyelerini mutlaka dinlemeliler. Anne adayı hamilelikte düşükten korunmak için;

  • Yiyecek ve içeceklerine dikkat etmeli,
  • Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden kesinlikle uzak durmalı,
  • Sağlıklı beslenmeye özen göstermeli,
  • Ağır şeyler kaldırmamalı,
  • Şiddete maruz kalmamalı,
  • Bol bol su tüketmeli.

Bunların yanında anne adayının psikolojik durumu da düşükte oldukça etkili, diyor Op. Dr. Esra Çabuk Cömert. Anne adayının, psikolojik durumunu kötü etkileyecek durumlardan uzak durması ve doktoruna danışmadan herhangi bir ilaç almaması gerektiğini söylüyor.

Bu da ilgini çekebilir: Boş Gebelik Nedir? Dış Gebelikten Farkı Ne?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içerik Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert tarafından yazılmıştır.