Hamilelikte ağrı neden olur?
Hamilelikte hormonlarından kilona, vücudunda birçok değişim olur. Karnında büyüyen bebeğin ağrılığı, kabızlık, leğen kemiğinin genişlemesi gibi birçok nedenden ötürü hamilelikte ağrı yaşaman normal.
Örneğin ikinci trimesterde görülen yuvarlak bağ ağrısı (rahminin iki üst köşesinden başlayarak genital organlara kadar uzanan bağlar) birçok hamileyi endişelendirse de ağrıya başka sorun eşlik etmiyorsa bu durum normal; çünkü rahim genişliyor.
Hamileliğin ilk aylarında ağrı olur mu?
Hamileliğin ilk haftalarında adet sancılarına benzeyen hafif karın ağrılarının görülmesi normal. İlerleyen haftalarda da çeşitli sebeplere bağlı olarak karın ağrıları yaşanabiliyor.
Hamilelikte hangi ağrılar tehlikeli?
Tehlikeli ve tehlikesiz ağrıları birbirinden ayırmak her zaman kolay olmayabilir. Fakat hamilelikte tehlikeli ağrıları anlamak için genel olarak şu belirtilere dikkat etsen iyi olur:
- Bulantı, kusma, kanama, ateş ve titreme,
- Dinlenmene rağmen geçmemesi,
- Yürümeni, hareket etmeni, konuşmanı, nefes almanı zorlaştırması.
Hamilelikte mide bulantısıyla nasıl başa çıkabilirsin?
Şimdi ağrı özelinde tehlike alarmları neler, onlara bakalım:
Hamilelikte karın ağrısı
Rahmin büyümesiyle birlikte gebelikte en yaygın görülen semptomlardan biri, karın ağrısı. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında adet ağrısına benzer ağrılar yaşaman çok normal. Ancak hamilelikte karın ağrısı zaman zaman dış gebelik ve erken doğum gibi tehlikeli durumlara da işaret edebilir.
Gebelikte tehlikeli karın ağrıları
Dış gebelikte ağrılar ilk üç ayda keskin ve bıçak saplantısı gibi olur. Kanama, bulantı ve bel ağrısı eşlik eder. Gebeliğinin ortalarında ve sonraki dönemde bel ağrılarına şiddetli karın ağrıları da eklenir.
- Vajinal kanaman ve akıntın varsa,
- Ağrılar inatçıysa ve şiddetliyse,
- Ateşin çıkıyorsa,
- Mide-bağırsak semptomları, baş dönmesi veya sersemlik oluyorsa,
- Karnında büyük bir sıkışıklık hissediyor ve adet ağrısına benzeyen kramplar seni zorluyorsa mutlaka doktora gitmelisin.
Daha fazla detay için: Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte kasık ağrısı
Bebeğin ve dolayısıyla rahmin büyüdükçe hamilelikte kasık ağrısı şikayetin artabilir. Bu ağrılar özellikle gebeliğinin ilk 3 ayında daha yoğun olabilir. Gebelikte kasık ağrısı bazen; enfeksiyon, düşük, erken doğum, dış gebelik ve preeklampsi gibi daha ciddi sorunlara da işaret edebilir. Eğer hamilelikte şiddetli kasık ağrısına;
- Vajinal kanama,
- Baş dönmesi,
- Mide bulantısı ve kusma gibi riskli durumlar da eşlik ediyorsa mutlaka hastaneye gitmelisin.
Daha fazla bilgi için: Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Hamilelikte baş ağrısı
Hamilelikte baş ağrısı en sık görülen şikayetlerden. Baş ağrısı şiddetliyse ve ne yaparsan yap geçmiyorsa mutlaka doktora görün. Çünkü biliyorsun -yani umarız biliyorsundur- hamilelikte ağrı kesici kullanmak öyle kafana göre yapabileceğin bir şey değil.
Hamilelikte baş ağrısını geçirmek için elinden geleni yaptın mı?
Hamilelikte bel ağrısı ve sırt ağrısı
- Ağrıların 4-6 saatten uzun sürerse,
- Vajinal kanama veya akıntı varsa,
- Vajinandan doku geliyorsa,
- Ateşin çıkıyorsa,
- Her 10 dakikada bir ya da daha sık rahim kasılmaları yaşıyorsan,
- Bazen ishalin de eşlik ettiği adet kramplarına benzeyen ağrıların oluyorsa doktora git.
Detaylar burada: Hamilelikte Bel Ve Sırt Ağrıları İle Başa Çıkma Rehberi
Hamilelikte bacak ağrısı
Hamilelik döneminde özellikle bacak bölgesindeki toplardamar duvarlarının yapısının bozulmasıyla kan akışı yavaşlar ve damarlarında kan toplanmaya başlar. Bu da hamilelikte bacak ağrısına yol açar. Eğer;
- Uyuşma,
- Bacaklarını her yöne aynı kuvvette hareket ettirememe gibi durumlar yaşıyorsan doktora görünmende fayda var.
Daha fazlası da burada: Hamilelikte bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer?
Hamilelikte diş ağrısı
Öncelikle diş ağrısının belli bir zamanı olmadığını söyleyelim. Gebeliğinin herhangi bir döneminde bu problemi yaşayabilirsin. Özellikle de hamileliğinin 2. ve 8. aylarında diş etlerinde şişkinlik ve kızarılık gibi sorunlar olabilir.
Dişle ilgili sorunların yaşanma ihtimalini azaltmak için hamilelik planları yapılırken diş tedavilerinin bitirilmesi önerilir. Gebelik sonrasına ertelenemeyecek boyuttaki diş tedavileri ise ilk 3 bittikten sonra yapılabilir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için: Hamilelikte Diş Ağrısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Hamilelikte kalça ağrısı
Hamilelikte kalça ağrısı, bel ağrısına göre daha yaygın görülen bir problem ve bu durumun altında pek çok sebep yatabiliyor. Gebelikle birlikte genişleyen rahim vücudun ağırlık merkezinin değişmesine yol açıyor. Leğen kemiğini omurgaya bağlayan eklemlerin ve siyatik sinirlerin üzerinde oluşan baskı da bacaklardan kalçalara doğru ağrı, karıncalanma ve uyuşmaya neden oluyor.
Egzersizler sayesinde hem bel hem de kalça ağrılarını hafifletebilirsin. Özellikle pelvik egzersizler en az fizik tedavi ve ilaç tedavisi kadar etkili oluyorlar.
Daha fazla detay için: Hamilelikte Kalça Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Hamilelikte kaburga ağrısı
Gebelikte kaburga ağrısı yaşaman çok normal. Özellikle hamileliğin son aylarında cenin gerinmek ister ve yerinden çıkar, minicik ayaklarını senin kaburgalarının arasında dinlendirmek kolayına gelir. Bu da sende kaburga batmasına neden olur.
Ayrıca hamilelikte rahmin diyaframını yukarıya doğru ittiğinden göğsün de ciğerlere yer açmak için biçim değiştirir. Kaburgaların dışarıya doğru itilmiş olur. Kaburgaların ve onları göğsüne bağlayan kıkırdak arasında ağrı meydana gelir.
Gebelikte yaşadığın bu can sıkıcı kaburga ağrısını geçirmek için şunları yap, geçmiyorsa mutlaka doktora git:
- Derin bir nefes al, elini başının üzerine kaldır, kolunu indirirken nefes ver. İki kolun için de bu hareketi birkaç kez tekrarla.
- Ellerinin ve dizlerinin üzerine çök. Sırtını bükülmeyecek şekilde serbest bırak. Başını düz tut, boynunu omurganla aynı hizaya getir, sırtın yukarı doğru kavis çizsin. Daha sonra başını iyice aşağıya indir. Yavaşça sırtını serbest bırak ve başını eski haline getir.
Bebeğin leğen kemiğine indiğine kaburga ağrıların geçer. İlk gebeliklerde minik cenin genellikle doğumdan iki ya da üç hafta önce leğen kemiğine iner.
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı
Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı genellikle normaldir; çünkü leğen kemiği genişledikçe ağrı yapar. Bebeğinin başının yaptığı basınç ve vücudunun doğuma hazırlanması nedeniyle de bu ağrılar artabilir. Uzun süre ayakta kalmamaya ve bol bol istiharet etmeye özen göster. Yoga ve pilates gibi uygulamalar da ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur, her şeye rağmen yine de ağrıların çoksa mutlaka bir uzmana görün.
Detaylar burada: Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?
Hamilelik ağrılarını geçirmek için yapabileceklerin neler?
- Hareketli ol, yürüyüş yap,
- Oturma ve uyku pozisyonlarını iyi ayarla,
- Ağrının türüne ve durumuna göre hamile yastığı, varis çorabı gibi eşyalardan yardım al,
- Hamile egzersizlerini mutlaka yap. Özellikle pilates ve yoga, bu dönemde ağrılarını hafifletmekte en büyük yardımcın olacak.
Hamile pilatesi ve yogası merkezlerini incele, karşılaştır, fiyat al!