Boş Gebelik Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Boş Gebelik Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Su gebeliği, kuru gebelik gibi isimlerle de bilinen boş gebelik, normal bir hamilelik gibi ilerliyor ancak devamında beklenmeyen sonuçlar yaratıyor.

Bu yazıda boş gebelik nedir, belirtileri nelerdir, neden meydana gelir gibi sorularının hepsine yanıt bulacaksın.

Boş gebelik nedir?

Bir diğer adı anembriyonik gebelik olan boş gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içerisine girmesi, gebelik kesesinin oluşması ancak devamında yumurtanın embriyoya dönememesi nedeniyle hamileliğin gelişememesi durumudur. Yani gebelik kesesi gelişir ancak içinde embriyo gelişmez. Dolayısıyla hamileliğin ilerleyen günlerinde ultrasonda görülmesi beklenen gelişimler de izlenemez.

Boş gebelikte kese büyür mü?” soruna da cevap verelim. Evet, içerisinde embriyo olmamasına rağmen bu süreçte gebelik kesesi büyüyebilir.

Düşük çeşitleri içinde değerlendirilen boş gebelik, erken hamilelik kayıplarının büyük bir kısmını oluşturuyor.

Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Boş gebelik belirtileri nelerdir?

Boş gebelik yaşayanlar, bu durumu anlayacak hiçbir aykırı fiziksel belirti görmezler. Aynı normal gebeliklerde olduğu gibi;

  • Adet gecikmesi,
  • Halsizlik,
  • Göğüs hassasiyeti,
  • Mide bulantısı belirtileri yaşarlar. Bir gebelik testi yapılırsa pozitif çıkar. Çünkü vücutta östrojen ve progesteron hormonları normal gebeliklerde olduğu gibi salgılanır. Beta-HCG hormonu yükselir. Bu yüzden hamileliğin ilk haftaları içinde boş gebeliği tespit etmek zordur.

Boş gebeliğin en büyük belirtisi, kese içerisinde embriyonun ve kalp atışlarının en geç 12 haftaya kadar ultrasonda görünmemesidir. Aslında gebeliğin 6.-7. haftaları itibariyle embriyo görünmeye başlar. Ancak embriyonun gelişmesi için bir süre daha tanınabilir. Eğer en çok 12. haftaya kadar embriyo görünmezse ve kalp atışı duyulmazsa boş gebelik söz konusudur. Yani “Boş gebelik kaçıncı hafta belli olur?” diye soracak olursan en erken 6, en geç 12. haftalar arası diyebiliriz.

Buna bakmalısın: Bebeklerin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Boş gebelik neden olur?

  • Gen taşıyan kromozomlarla ilgili sorunlar,
  • Sperm ya da yumurtanın kalitesinin kötü olması (Sperm Kalitesi Nasıl Arttırılır?),
  • Anormal hücre bölünmesi gibi durumlar, boş gebelik nedenleri arasında.

Annelerimiz konu hakkında konuştular: Boş gebelik mi yaşıyorum, hamile miyim?

Boş gebelik nasıl sonlandırılır? Boş gebelik kürtajı nasıl yapılır?

Öncelikle “Boş gebelik kendiliğinden düşer mi?” sorunu yanıtlayalım. Oluşan kese müdahale edilmediği takdirde bir süre sonra kendiliğinden düşecektir. Ancak bu durum aşırı kanamalı ve ağrılı olur. Bu yüzden boş gebelikte oluşan kesenin kendiliğinden vücuttan ayrılması beklenemez. Doktorlar tarafından müdahale yapılır. Bu aşamada iki seçenek bulunur. Boş gebelik ya ilaçlar yöntemi ile düşük yaptırılarak ya da kürtaj ile sonlandırılır. Eğer yöntem olarak ilaç seçilirse rahimde bulunan tüm dokuların vücuttan atılması birkaç günü bulabilir ve yoğun kanama yaşanabilir.

Kürtajda ise tek seferde tüm dokunun vücuttan çıkarılması hedeflenir. Bu anne adayının hem fiziksel hem de psikolojik olarak eski haline dönmesi için daha faydalı olan bir yöntemdir. Bu yüzden daha çok tercih edilir. Kürtajın üstünden geçen 1-2 saat sonra da anne adayı taburcu edilir. Sonrasından biraz kanama da yaşanabilir.

Her iki seçeneğin ardından kramplar ve kasık ağrıları yaşanabilir. Bunlar doktorlar tarafından yönetilebilir.

Peki boş gebelikte kürtaj olunmazsa ne olur? Aslında seçilen yöntem ne olursa olsun, boş gebeliğin sonlandırılmaması ihtimali söz konusu değildir. Boş gebelik kesinlikle normale dönmez, sağlıklı bir gebeliğe dönüşme ihtimali yoktur. Yani boş gebelikte sonradan bebek oluşur mu sorusuna yanıtımız hayırdır. Bu yüzden rahim içerisinden gebelik kesesinin çıkarılması gereklidir.

Boş gebelik tekrarlar mı?

Boş gebelik yaşayanlar, genellikle bu durumun tekrarlamasından endişelenirler. Ancak boş gebeliğin sonraki hamileliklere etki ettiği ya da tekrarladığı çok sık görülen bir durum değil. Böyle bir sorunla karşılaştıktan sonra sağlıklı bir hamilelik yaşaman mümkün.

boş gebelik tekrarlar mı

Boş gebelik zehirler mi?

Ultrason kontrollerinde boş gebelik teşhis edilmiş kadınların aklına “Boş gebelik anneye zarar verir mi?”, “Boş gebelik anneyi zehirler mi?” gibi sorular geliyor. Hayır, boş gebeliğin ne zehirleyici ne de zarar verici bir etkisi var. Yalnızca hormon dengesizliklerine neden olur. Ancak hamilelik durumu söz konusu olmayacağı için muhakkak bu durumun sonlandırılması gerekir. Bunun en doğru yolu da kürtajdır.

Boş gebelik ve dış gebelik arasındaki farklar neler?

Aslında bu iki durum birbirinden çok farklıdır. Dış ve boş gebelik arasındaki farkları aşağıdaki tablomuzda inceleyebilirsin.

Dış gebelik Boş gebelik
Rahim dışında gelişir. Rahim içinde gelişir.
Beta-HCG artmaz. Beta-HCG normal gebeliklerdeki gibi yükselir.
Çok yoğun kanama meydana gelir. Herhangi bir kanama olmaz.
Açık ameliyat ya da laparoskopi ile sonlandırılır. Kürtaj ile sonlandırılır.

Hadi ayrıntısına bak: 12 Soruda Dış Gebelik Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Boş gebelik sonrası hamile kalmak

Boş gebelik yaşayanlar en çok “Boş gebelikten sonra tekrar ne zaman hamile kalınır?” sorusunun cevabını merak ediyor. Uzmanlar genellikle boş gebeliğin sonlandırılmasının üzerinden geçen en az 1 adet döngüsünün ardından hamile kalmayı öneriyor. Tabii bu süreci bir doktor kontrolünde değerlendirmenin de faydası var.

Hadi bak: 10 Öneri ile Hamile Kalmanın Yolları!

Boş gebelik olmaması için neler yapılmalı?

Boş gebelik, önceden saptanabilecek bir durum olarak ilerlemez ve engellenemez. Ancak hamilelikten önce birkaç küçük önlem alabilirsin. Bunların başında yumurta ve sperm kalitesini arttırmak var.

Bunun dışında eğer boş gebelik yaşandıysa ve bunun tekrarlama ihtimali konuşuluyorsa doktorun, kromozom anomalilerini saptamak için bir karyotip analizi isteyebilir. Eğer böyle bir sorun tespit edilirse, sağlıklı bir hamilelik için tüp bebek yöntemine başvurulabilir.

Tüp bebekte boş gebelik olur mu?

Evet, yöntem ne olursa olsun her türlü hamilelikte boş gebelik durumu yaşanabilir. Ancak tüp bebekte gebelik müdahaleler ile gerçekleştirildiği için risk daha düşüktür.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.