Dış Gebelik Nedir: 13 Soruda Açıkladık!

Dış Gebelik Nedir: 13 Soruda Açıkladık!

Son yıllarda büyük bir artış gösteren ektopik, sık bilinen adıyla dış gebelik neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır? Aklına takılan tüm soruları cevapladık!

1. Dış (ektopik) gebelik nedir?

Dış gebelik, embriyonun rahim dışında herhangi bir yere -genellikle fallop tüplerine- yerleşmesi ile oluşan ve normal olmayan gebeliklerdir. Embriyo tüplere yerleştiği için Latince ismi olan tubal gebelik olarak da bilinir. Bu olayda embriyonun nadiren yumurtalıklara ya da karın içerisine yerleştiği de görülür.

2. Dış gebelik belirtileri nelerdir?

dış gebelik ağrısı yaşayan kadın

Aslında ilk etapta dış gebeliği normal gebelikten ayırmak zordur çünkü neredeyse aynı belirtileri gösterirler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Begüm Kuseyrioğlu, ektopik gebelikte en sık görülen belirtinin normal bir hamilelikte olduğu gibi adet gecikmesi olduğunu söylüyor. Ancak ilerleyen dönemlerde buna kasık ağrısı da eşlik edebilir ve şiddetlenebilir. İhmal edilen durumlarda ise iç kanama belirtileriyle acile gitmek zorunda kalınabilir.

Bu aşamalara gelmemek için adet gecikmesi yaşadığında en kısa zamanda kontrolünü yaptırıp gebeliğin rahim içine yerleşmiş olduğunu teyit ettirmen önemli.

Peki yaşadığın şeyin dış gebelik olup olmadığını nasıl anlarsın, gel belirtilere bakalım:

3. Dış gebelik ne zaman anlaşılır?

Hamile olduğunu öğrendikten sonra yapılacak ultrason testinde normalde rahim içinde görülmesi gereken zamanda gebelik görülmüyorsa HCG denen gebelik testi yapılır. Eğer çıkan sonuçta değerler çok yüksek olduğu halde ultrasonda bir şey görülmüyorsa dış gebelikten şüphelenilir.

Bu durumu yaşayan anneler anlatmış: Dış gebelik nasıl belli olur?

4. Dış gebelik kaçıncı haftada belli olur?

Dış gebelik yaşayanlar, hamileliklerinin 6. ile 8. haftalarında belirti gösterirler ve bu haftalarda dış gebelik varlığı tespit edilebilir.

5. Dış gebelik neden olur, riski artıran faktörler nelerdir?

dış gebelik riski olan kadın

  • Kısırlık sorunları,
  • Yumurtlamayı harekete geçirmek için ilaç kullanılması,
  • Tüpleri bağlattıktan sonra hamile kalma,
  • Leğen kemiği bölgesinin veya fallop tüplerinin daha önce ameliyat edilmiş olması,
  • Pelvik enfeksiyon hastalığı (PID),
  • Fallop tüplerinin zarar görmesi,
  • Apandisit patlaması,
  • Endometriyoz adı verilen ve normal rahimde bulunan dokunun, rahmin dışındaki bir yere tutunarak fallop tüplerini tıkaması,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (klamidya, bel soğukluğu).

Eğer dış gebelik geçirdiysen, bir kere daha geçirme olasılığın geçirmeyen bir kadına göre daha yüksek. Ancak bu durum, ektopik gebelik sonrası sağlıklı bir gebelik geçiremezsin anlamına gelmiyor.

6. Dış gebeliğin riskleri nelerdir?

  • Dış gebelik her iki fallop tüpüne de zarar verebilir. Dış gebelik geçirenler böyle bir duruma maruz kalırsa, gebelik için tüp bebek yöntemine başvurmaları gerekebilir.

Öğren: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır? 6 Maddede Tüp Bebek Aşamaları Neler?

  • Dış gebeliğin erken teşhis edilemediği durumda kanamayı durdurmanın zor olması hayati tehlikelere yol açabilir.
  • Dış gebelik riskleri arasında tehlikeli olan bir diğer sorun ise rahimde fallop tüplerinin ve yumurtalıkların enfeksiyon kapması ile pelvis iltihabının oluşması.

7. Dış gebelikte adet olunur mu?

Normalde olması beklenmez, ancak bu dönemde yaşanan kanama adet ile karıştırılabilir. Bu nedenle kanama ve şiddetli kasık ağrısı sebebiyle acile giden bir hastanın dış gebelik ihtimalinin ortadan kalkması için HCG değerlerine bakılması gerekir.

Bu ağrılar nereden çıktı: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

8. Dış gebelik testte belli olur mu?

hamile olduğunu öğrenen kadın

“Dış gebelik idrar testinde çıkar mı?" önemli bir soru. Ne olursa olsun bu bir gebelik olduğu için idrar testinde çift çizgi görebilirsin. Dış gebeliğin de bir gebelik türü olduğunu unutmamak gerek. Vücudun herhangi bir yerine yerleşen embriyo, HCG salgılayacağı için hamilelik testleri pozitif çıkar.

Bunlara ihtiyacın olacak: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

9. Dış gebelikte HCG değerleri nasıldır?

Değerler genelde normal gebelikte beklenen yükselme trendini göstermez. İki günde bir ölçümler yapılır. Sağlıklı gebelikte değerler yaklaşık olarak 2 katına katlanırken, dış gebelikte HCG değerlerinde genellikle daha az yükselme görülür.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

10. Dış gebelik nasıl sonlandırılır?

Günümüzde hastaların bilinç düzeyinin artması ve ultrasonografinin yaygın kullanılması sayesinde dış gebelik çoğunlukla erken tespit ediliyor ve hayati tehlike oluşturmadan tedavi edilebiliyor. Dış gebeliği sonlandırmak için ya ilaç tedavisi ya da ameliyat uygulanıyor.

Dikkat dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

dış gebelik ameliyatı

11. Dış gebelik tedavisi nasıl yapılır?

Dış gebelikte doktorun amacı, doğurganlığı koruyarak hamileliği sona erdirmek. Eğer doktorun dış gebelik ameliyatı yapmaya karar verirse;

  • Genel anestezi,
  • Laparoskopi veya laparotomi (daha büyük bir yarık açılır ve mikroskop kullanılmaz) işlemleri uygulanır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemi olarak ise; -Kanser ilacı olan Metotreksat kullanılır. Metotreksat, hastaya damar yoluyla verilir. Hızlı çoğalan hücreleri öldürerek hamileliği ortadan kaldırır.

HCG seviyeleri, bu tedaviden sonra azalır ve böylece hamileliğin sonlandığı belli olur. Dış gebelikten iğne ile kurtulanların olduğu tedavi işte budur.

“Dış gebelik kendiliğinden düşer mi?” sorusunu yanıtlayalım. Bazı durumlarda dış gebeliğin kanama ve yırtılma yapacak hale gelmeden, kendiliğinden sonlanabiliyor ve bir miktar kanama ile vücuttan ayrılabiliyor.

12. Dış gebelik sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dış gebelik sonrası her şeyin yolunda gittiğini görmek için beta HCG oranının 5’e düşmesi gerekir. Yapılan kan testleriyle bu orana ulaşılıp ulaşılmadığı incelenir.

Eğer tedavi ameliyat ile yapıldıysa en az 1 ay ilişkiye girilmemeli. Vajinal kanama görülebilir ancak dikiş kanaması olursa doktora başvurulmalı. Dış gebelik sonrası 30-40 gün sonra adet kanaması görülebilir.

Ektopik gebelik sonlandıktan 3 ay sonra korumasız ilişki yaşarsan hamile kalma olasılığın var. Dış gebelikten sonra hamile kalanların süreci iyi takip etmesi ve tekrarlama durumunu erkenden tespit etmeleri gerekir. Eğer gebeliğin sorunsuz devam ederse endişelenmeyi bırakabilirsin, normal doğum da yapabilirsin.

13- Dış gebelik tekrar eder mi?

Dış gebelik geçiren bir kadının tekrar dış gebelik geçirme olasılığı, hiç geçirmeyen birine göre daha yüksek. Ancak kesin olacak diye bir şey yok.

En doğrusu; bir daha adet gecikmesi yaşadığında hiç vakit kaybetmeden HCG değerlerine baktırıp, iki günde bir sağlıklı bir şekilde yükselip yükselmediğini takip etmek ve ultrasonla görülebilecek aşamaya gelince de rahim içine yerleştiğini teyit etmek.

Anneysen anneleri bu konuda tecrübeleri hakkında konuşmuşlar: Dış gebelik hakkında

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları