1- Hamilelikte kanama neden olur? Gebelikte kanama normal midir?
Hamileyken kan gelmesi durumlarının çoğunun altında anormal bir durum vardır. Gebeliğin dönemlerine göre; düşük, dış gebelik, mol gebeliği, bebeğin eşinin önde yer alması (plasenta praevia), gibi birçok nedenler ile kanama olabilir.
Yine gebelik esnasında vajinadan rahim ağzından iyi veya kötü huylu tümörler hamileyken kanama belirtisi verebilir. Başlamadan içini rahatlatmak için “Hamilelikte her kanama düşükle sonuçlanır mı?” sorunu cevaplayalım. Her ne kadar altta yatan bir soruna işaret etse de her kanamanın nedeni kesinlikle düşük değildir.
Son yıllarda çok artan dış gebeliğin nedeni nedir, nasıl anlaşılır: 12 Soruda Dış Gebelik Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
2- Hamilelikte kan gelmesi hangi aylarda ne anlama gelir?
Gebelik üçer aylık 3 bölümden yani 3 trimesterden oluşur. Hamilelikte kanama sebepleri bu dönemlerde farklılaşabilir.
Hamileliğin ilk aylarında kanama
- Dış gebelik,
- Düşük,
- Yerleşme kanaması,
- Rahim büyüdükçe gebelik kesesinin bir miktar yer değiştirmesi gibi durumlar gebeliğin ilk haftalarında kanama yaşayanların sorunlarından olabilir.
5 haftalık gebelikte kanama normal mi? sorusuna cevap verelim. Eğer çok yoğun ve açık renkli bir kanaması ise sorun olabilir. Ama lekelenme tarzı ise yerleşme kanaması olduğunu düşünebilirsin.
Anneysen anneleri konuşuyor: 7. haftada kanama
Hamileliğin 2. trimesterinde kanama
14 haftalık gebelikte kanama neden olur sorusu ile de sık sık karşılaşıyoruz. 14-15-16-17-18. Hafta gibi ikinci trimester kanamaları;
- Yine geç düşük kanamaları,
- Mol gebeliği,
- Rahim ağzı hastalıkları, nedeniyle oluşabilir.
Bu yüzden 2. trimester gebelikte kanama yaşayanlar biraz daha tehlikeli olabilir. Eğer bu gibi bir sorun yaşarsan mutlaka doktoruna danış. Kontrollerini düzenli yaptırmayı ihmal etme: Gebelikte Yapılan Testler: 2. Trimester Testleri Hangileridir?
Hamilelikte son ayda kanama
Hamileliğin son aylarında (son üç ayda) oluşan kanamalar plasenta yani bebeğin eşi ile ilgili problemlerde ortaya çıkar. Plasenta praevia özellikle ağrısız kanama ile kendini gösterirken plasentanın erken ayrılmasında ağrı kanamaya eşlik eder. 8 aylık hamilelikte kanama nedenleri arasında bu sorunu gösterebilriz.
Bunları öğren: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey
Yine erken doğum başladığında da aynı klinik vardır. Tabii rahim ağzında polip, miyom ya da kanser her gebelik haftasında kanamaya yol açabilir. Ayrıca gebelikte kan gelmesi bazen hemoroit ile (basur) alakalı makattan olan kanamalar ve idrar yolundan olan kanamalar da bazı durumlarda vajinal kanamalar ile karışabilmektedir. Yani hamilelikte peçeteye kan gelmesi gibi bir durumla karşılaşırsan bu ihtimalleri de düşün.
Hemoroit neden olur, bebeğine zarar verir mi: Hamilelikte Hemoroit Neden Olur, Nasıl Geçer?
3- Hamilelikte lekelenme neden olur? Kanamadan farkı nedir?
Gebelikte kahverengi lekelenme tarzı kanamalar sık görülür. Bu yüzden hamileliğin ilk aylarında leke gelmesi normal sayılır. Asıl korktuğumuz açık kırmızı renkli kanamadır. Vajinal kanama ilk üç aylık dönemde normal bir bulgu değildir. Fakat hamilelikte tüm gebelerin %20’sinde görülebilir.
Gebelikte akıntı hangi durumlarda normal, hangi durumlarda tehlikeli: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Pek çok kişinin üste görme diye tanımladığı olay aslında bir adet görme şekli değil hamilelikte yerleşme kanaması ya da düşük tehditlidir.
İlk oluşan kanama sıklıkla kırmızı bir nokta olarak çamaşırına bulaşır. Bunu sıklıkla kahverengi akıntılar izler.
Rahimden boşalan kan vajina içerisinde beklerken vajinada bulunan mikroplar tarafından değişime uğratılır, sindirilir ve rengi kahverengiye dönüşür. Yani bu kahverengi lekele şeklinde akıntı aslında çoğunlukla eski beklemiş kandır. Bu beklenen bir olaydır. Kahverengi akıntı, kanamanızın çok az olduğunun bir ifadesidir.
4- Gebelikte kanamayı şiddetine ve rengine göre nasıl ayırabiliriz?
Anne adayının böyle bir ayrıma gitmesi doğru değildir. Gebelik esnasında bir damla kanama dahi çok önemlidir ve hemen hekime başvurulmalıdır. Çünkü bazı durumlarda kanama içte çoktur ama vajinadan az gelmiş ve içte birikmiş olabilir.
Bebeğin ne kadar tehlikede olduğu dışa kanama miktarı ile her zaman paralel değildir. Yani az kanamada dahi ciddi tehlike altında olabilir ya da dış gebelik gibi anne hayatını da tehlikeye atan durum söz konusudur.
Miktar gibi renk ayrımı da anne adayı için önemli değildir. Yinelemek gerekirse hangi renk olursa olsun, ne kadar olursa olsun kanama olduğunda hemen hekime başvurulmalıdır. Onun ayrımı ve önemini hekiminiz belirler. Yine de şunu söyleyebiliriz; hamilelikte pembe kanama görürsen biraz daha telaşlanabilirsin.
Seni sırasıyla neler bekliyor: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
4- Hamilelikte ara kanama ne demektir? Neden olur?
Gebelik esnasında oluşan kanamalar ara kanama olarak tanımlanmaz. Ara kanama adet döngüsü dışında oluşan kanamalardır. Bu kanamalar yumurtlama kanaması gibi masum kanamalar olabileceği gibi rahim ağzı, rahim içi kanser kanamaları da olabilir.
Polip miyom rahim içinin kontrolsüz hormon etkisi ile kalınlaşması, ciddi iltihabi tablolarda ya da pıhtılaşma mekanizmasını etkileyen durumlarda ve yumurtlama bozukluklarında adet dışı kanamalar olabilir. Bunlar günümüzde anormal uterin veya vajinal kanamalar olarak tanımlanır.
Dikkat Dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?
Hamilelikte kanama ile ilgili diğer sorular
Düşükte kanama nasıl olur? Nasıl işaretler verir?
Düşük tehdidi denilen ve tedavi şansı olan durumda genellikle ağrısız kanama vardır.
Durdurulamayan düşük ağrılı kanama tam olmayan düşükte ağrılı parça parça kanamalı doku dışarı çıkar. Tam düşükte de çoğunlukla benzer belirtiler olur.
Geç düşük dediğimiz ve 12. haftadan 20. hafta arasında oluşan düşüklerin bir nedeni de rahim ağzı yetmezliği denilen rahim ağzının tam kapalı olmadığı tabloda amnios sıvısı ile birlikte ağrısız açık renkte kanama olabilir.
Annelerimiz düşüncelerini paylaşmış: Kanama ve düşük tehlikesi?
Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?
Hamilelikte ilişki sonrası kanama normal midir?
Gebelikte ilişki sonrası kanama tabii ki normal değildir. Akla ilk rahim ağzında kanama oluşturan bir patoloji gelir ki bu polip, miyom erozyon denilen yara ya da rahim ağzı kanseri dahi olabilir. Yine bir düşük ya da erken doğum işareti de nedenler arasındadır. Hekime danışmak gereklidir.
Gebelik dönemi cinsel hayatı nasıl şekillendiriyor: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!
Gebelikte kese etrafında kanama neden olur?
Gebeliğin ilk haftalarında gebelik kesesi etrafında görülen kanamalar çoğunlukla düşük tehdidi olduğunda görülür.
Vajinadan gelen ilk kanama kırmızıdır daha sonra bu birikmiş kan gebelik kesesi büyüdükçe eski koyu kırmızı ya da kahverengiye çalan renkte uzun süre dışa akar.
Son aylarda oluşan özellikle plasenta ile rahim duvarı arasındaki kanama plasentanın erken ayrılması yani dekolman plasenta da oluşur ve hem anne hem de bebek için çok tehlikeli bir tablodur.
Annelerimizin tecrübelerini oku: Hamileyim, kanamam var!
Hamilelikte rahim içi kanama nedenleri nelerdir?
Gebeliğin erken dönemlerinde düşük tehdidi ve son aylarda dekolman plasenta olarak yukarıda belirttiğimiz nedenler rahim için kanama nedenleri arasında sayılabilir.
Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?