İkili tarama testi nedir?
2’li tarama testi, anne karnında bebeğin Down Sendromu, Edward Sendromu gibi kromozom sorunlarının ya da nöral tüp bozukluklarının olup olmadığını tespit etmek için yapılan bir testtir. Birkaç farklı tarama kombinasyonunun bir araya geldiği bu testte incelenen en önemli özellik, bebeğin ense kalınlığıdır. Bu özellikleri yüzünden Down Sendromu testi, ense kalınlığı testi gibi isimler de alır.
İkili tarama testi sonuçlarına göre bebeğin herhangi bir anomaliye sahip olup olmadığına bakılır ve bu aşamadan sonra gebeliğin gidişatına karar verilir.
Bilgilen: Down Sendromu Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
İkili tarama testi ne zaman yapılır? İkili tarama testi yapılmalı mı?
2’li test, hamileliğin ilk trimester’inde yani 11. ve 14. haftaları arasında yapılır. Hamile her kadının bu testi yaptırması önerilir ancak özellikle;
- Yaşı 35’in üzerinde olan,
- Diyabeti bulunan,
- Daha önce genetik sorunları olan hamilelikleri söz konusu olan,
- Ailede genetik sorunları bulunan,
- Daha önce birden fazla sebepsiz düşük gerçekleştiren kadınların ikili testi mutlaka yaptırması gerekir.
İkili tarama testi nasıl yapılır?
İkili tarama, kan tahlili ve devamında yapılan ultrason incelemesi kombinasyonuyla gerçekleşir. Öncelikle kan tahlili yapılır, bunun için herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. “İkili tarama testi aç karnına mı yapılır?” sorusunun cevabı için doktora danışılmalıdır. Ardından ultrason görüntülemesine geçilir. Bu aşamada vajinal veya abdominal ultrason cihazı kullanılabilir. Ultrason görüntülemesinde bebeğin ensesindeki cilt altı aralığındaki sıvı birikimine bakılır. Bu sıvının bir sınırı vardır ve ense saydamlığı oranına (nukal saydamlık/NT) göre değerlendirme yapılır.
Hadi bak: Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?
Ense kalınlığı dışında bebeğin baş-popo arası mesafesi (CRL) ve burun kemiği gelişimi de incelenerek kayıt altına alınır.
Tüm işlemlerin ardından kan tahlili sonuçları, ultrason görüntülemeleri ve annenin bilgileri bir araya getirilerek sonuçlar değerlendirilir.
İkili tarama testi sonucu ne zaman çıkar?
İkili tarama testi sonuçları, yaklaşık olarak 1-2 gün içerisinde çıkar.
İkili tarama testi sonucu nasıl yorumlanır? İkili tarama testi sonucu kaç olmalı?
İkili tarama testi için yapılan kan tahlilinde 2 değer önem taşır. Bunlar Beta HCG ve PAPP-A hormonu değerleridir. Beta HCG, hamileliğin ilk aylarında yüksek izlenir daha sonraları düşer. Eğer kan tahlilinde bu hormon normalden de yüksek izlenirse bir soruna işaret edebilir.
Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Nasıl Olmalı?
Peki, ikili tarama testi PAPP-A kaç olmalı? PAPP-A ise plasenta tarafından salgılanır. Hamilelik ilerledikçe salgı oranı artar. PAPP-A oranının düşük olması da bir soruna işaret eder. Yani kan tahlili için yüksek Beta HCG, düşük PAPP-A seviyeleri risklidir.
Ultrasonda izlenen nukal saydamlık yani ense kalınlığı ise 3,5 mm’ye kadar normal kabul edilir. Down sendromu testi normal değerleri için bu rakamları verebiliriz ancak tabii ki son değerlendirmeyi uzmanların yapması gerekir.
Tüm veriler birleştirildiğinde sonuç olarak bir ölçüm değeri verilir. Bu ölçümlere göre;
- 1:10 - 1: 250 oranı riskli,
- 1: 1000 oranı daha düşük riskli anlamına gelir.
İkili tarama testi riskli çıkanlar neler yapabilir?
İkili tarama testi normal çıkanlar için devamında herhangi bir işleme gerek yoktur, hamilelik sorunsuz devam edebilir. Ancak eğer riskli ikili test sonuçlarını doğrulamak, riski açıkça ortaya koymak gerekirse amniyosentez ve CVS (koryon villüs örneklemesi) gibi ileri testler yapılabilir. Bu testler bazı riskler içerebilir ve ileri tetkiklerdir.
Detaylı bilgi burada: Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır?
Bu aşamadan sonra aileye danışmanlık verilebilir ve yapılacaklar belirtilir. Gebeliği sonlandırıp sonlandırmamak tamamen ebeveynlerin tercihine bırakılır. İkili tarama testi doğruluk oranı neredeyse %90 kadardır. Ancak şunu da belirtmek lazım, bu test bir tarama testidir yani bir olasılık sunar. Testi yüksek riskli çıkıp tamamen sağlıklı çocuk sahibi olanlar da mevcuttur.
İkili tarama testi fiyatıları nasıl?
İkili test fiyatları, testi yaptıracağın kurumlardan kurumlara farklılık gösterebilir. Devlet hastanelerinde SGK ile ücretsiz yaptırabilirsin ancak zaman konusunda sorun yaşayabilirsin. Özel hastanelerde ise kurumların belirlediği farklı fiyatlar olabilir. Bu yüzden yaptırmayı düşündüğün hastaneyi arayarak bilgi alabilirsin.
Annelerimiz bu konuda ne demişler, okumak ister misin: İkili tarama testi yaptırmalı mıyım?