Sekizinci aya kadar ayda bir ya da 6 haftada bir kez doktora gideceğin bir düzenin olabilir. Hatta gebeliğinin sonuna doğru bu ziyaretlerin daha da sıklaşması muhtemel! Eğer hamilelik öncesinde bazı kronik rahatsızlıkların varsa daha da sık gidecek olabilirsin, hazırlıklı ol.
Hamilelikte hangi testler yapılır?
Doktor muayenesine gittiğinde genellikle kilondaki değişim belirlenir ve tansiyon ölçümü yapılır. Ayrıca doktorun pelvis ve vajina muayenesini de tercih edebilir. Bazen ise rahim ağzındaki değişiklikleri kontrol ederek gebeliğine dair bilgi edinir.
Hamilelik sırasında doktor muayenesinin dışındaki kontrollerden bahsettiğimizde ise aklımıza ilk olarak ultrason gelir. Peki, bu kadar yaygın bir yöntem olan ultrason aracılığıyla neleri öğrenebiliriz? Aşağıda bu soruya cevap verdik.
-
Fetüsün canlı olduğundan emin olmak.
-
Hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğunu belirlemek.
-
Kanaman varsa, bunun nedenini öğrenmek. 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
-
CVS ve amniyosentezden önce fetüsün yerini bilmek.
-
Kromozom anormalliği riskini değerlendirmek.
-
Hamile kaldığın sırada spiral kullanıyorsan, spiralin yerini tespit etmek.
-
Down sendromu olan ceninleri belirlemek.
Tek Eksikleri Fazladan 1 Kromozom: 12 Maddede Down Sendromu
-
Fetal anormallikleri belirlemek.
-
Amniyotik sıvının miktarını ölçmek.
Gebeliğin Boyunca Bunları Sık Duyacaksın: Hamilelik Sözlüğü
-
Rahim içi tümörleri belirlemek.
-
Düşük, dış gebelik ve normal gebeliği birbirinden ayırt etmek.
Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?
Bu yönüyle ultrason hamileliğin her döneminde başvurulan bir yöntemdir. Peki, döneme göre değişen uygulamalar, gebelikte ay ay yapılması gereken testler neler? Daha anlaşılır olması için, hamilelikte yapılması gereken testler hakkındaki bilgileri 3 trimester sürecine bölerek açıklayacağız.
1. Trimester tarama testleri
Gebelik testi uygulayıp, hamile olduğunu öğrendiğinde bir doktordan randevu almalısın. Genel sağlık durumunun değerlendirildiği ve kaç haftalık hamile olduğunun saptanacağı bu ilk görüşme sonrasında sana ve bebeğine yol gösterecek olan doktorunla iyi anlaşmış olman hamileliğinin rahat geçmesine katkıda bulunabilir, aklında bulunsun.
Peki, 1 trimester döneminde hangi testleri yaptıracaksın? Bu sorunun cevabını aşağıda bulabilirsin.
-
Hamileliğinin ilk dönemlerinde rutin kan tahlilleri yapılır.
-
Bebeğinin doğum sonrasında sarılık ve anemiye yakalanmasına sebep olabilecek olan alyuvar antikorlarına bakılır.
-
Bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığını ölçen tahliller istenebilir.
-
Doktorun tiroit sorununun olup olmadığını araştırmayı isteyebilir.
-
AIDS’e neden olan HIV virüsü testi de yapılabilir.
-
Kan tahlilinin dışında, idrar tahlili ile safra kesende ya da böbreklerinde iltihap olup olmadığına bakılabilir.
1.trimester tarama testi ise ultrason muayenesi ile NT denilen ve bebeğin ensesinde biriken ince sıvı tabakasının kalınlığının ölçüldüğü bir işlem ile başlar. NT ölçümü sonunda, sıvıdaki artış, down sendromu ve doğumsal kalp hastalığı gibi kromozom anormallikleri riskinde bir artış olup, olmadığı ortaya çıkar.
Kan tahlilinde ise, HCG ve PAPP-A değerine bakılır. Bu tahliller sonucunda ise, trizomi 18 ve trizomi 21 değerleri belirlenebilir.
İkili testin istenildiği gibi çıkmadığı durumda ise, koriyonik villus biyopsisi (CVS) testi yaptırman istenebilir. Bu bir çok hastalığın teşhisinde kullanılan ve yüksek oranda doğru sonuç veren bir yöntemdir.
Bu testlere dair daha ayrıntılı bilgiyi 1. Trimester Testleri Hangileridir? adlı yazımızda bulabilirsin.
2. Trimester tarama testleri
Fetüsün ürettiği alfa- fetoprotein, HCG, estriyol, inhibin A maddelerinin kandaki seviyeleri dörtlü test sonucu ile görülür. Eğer inhibin A ölçümü yapılmazsa, üçlü test değerleri elde edilir.
Bu testlerin sonucunda doktorun riskli bir durum olduğunu düşünürse, amniyosentez testinin yapılmasını önerebilir. Bu testte bebeğinin içinde olduğu amniyotik sıvı incelenir.
Ayrıntısı burada: Amniyosentez Nedir, Ne Zaman ve Kimlere Yapılır?
Peki, amniyosentez sonrası ne tür bilgiler elde ederiz? Bu testten sağlanan bilgileri aşağıda bulabilirsin.
- Kromozomla ilgili problemler.
- İskelet hastalıkları.
- Fetal enfeksiyonlar.
- Merkezi sinir sistemi hastalıkları.
- Kan hastalıkları.
Testin sonucu down sendromununu teşhisinde %99’dan daha kesin sonuç verir. Ancak bu testin, bebeğinin doğumsal bir sakatlığı olup olmadığını kesin olarak teşhis edebildiğini söyleyemeyiz. Amniyosentez sadece riski belirleyebilir.
Hamileyken yapılan testlerden 2.trimester döneminde yapılan testlerin sonrasında tedirgin olacağın bir sonuca ulaşılmışsa, üzüntü ve endişe yaşayabilirsin. Yaşadığın bu endişe ve korkudan uzaklaşmak ve ne yapacağına dair karar vermeni kolaylaştırmak için doktoruna aklında ne varsa sormanı öneriyoruz.
2.trimester döneminde ne tür kontrollerden geçeceğine ve sonuçlarına dair daha ayrıntılı bilgi için Gebelikte Yapılan Testler: 2. Trimester Testleri Hangileridir? adlı yazımızı okuyabilirsin.
3. Trimester tarama testleri
Bu dönemde bebeğinin başının önde olup olmadığı merak konusu olabilir. Eğer 3.trimester başında bebeğinin önde olan ayaklarıysa, endişelenmemelisin. Rahminde yer değiştirmek için yeterince zamanı olacak.
Endişelenmemen gereken bir diğer nokta ise bebeğinin hareketlerinin azalmHsı! Bebeğin yeterince büyüdüğü için rahminin içinde hareket edecek yeri artık pek bulamıyor olabilir. Ancak, bu hareketlerdeki yavaşlama konusunda endişeliysen, hemen doktoruna danışmalı ve gerekli kontrolleri yaptırmalısın.
Bu dönemde yapılması muhtemel testlerden biri, glikoz tarama testidir. Oldukça basit bir testtir. Bu şeker yükleme testi sonucunda bir sorun olduğu ortaya çıkarsa, bu sorunun yarattığı komplikasyonlar doğumdan bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Bu sebeple korkutucu görünmeyen sorundur. Ancak bebeğinin çok kilolu doğmasını istemiyorsan gerekli önlemleri almanı öneririz.
Streptokok testi (GBS) ise, sana zarar vermeyen GBS adlı maddenin bebeğine zarar verme ihtimaline karşı yapılır. Eğer bu bakteriyi taşıyorsan, doğum sırasında verilecek antibiyotiklerle bebeğinde oluşabilecek çoğu fetal enfeksiyon önlenebilir.
Peki, 42. haftayı doldurmuş olmana rağmen bebeğin hala doğmamışsa yaptırman gereken testler nelerdir?
Böyle bir durumda Nonstress, Kontrakisyon ve biyofiziksel profil testi uygulanabilir.
Bebeğin fetal hareket takibi sayımı üzerinden yapılan bu testler hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Gebelikte Yapılan Testler: 3. Trimester Testleri Hangileridir? yazımızda bulabilirsin.