Dörtlü tarama testi nedir?
Dörtlü test olarak yapılan bu uygulama bebekte down sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalıkların olup olmadığını belirleyebilmek için yapılan bir kan testidir.
Dörtlü tarama testi sonucunda bebeğin kromozomal hastalıklar ve spina bifida açısından taşıdığı riskler hesaplanarak aileye bilgilendirme yapılır.
Anlattık: Down Sendromu Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
4lü tarama testinde nelere bakılır?
4’lü test için anne adayından alınan kan örneğinde 4 maddenin incelemesi yapılır. Bunlar;
- Beta HCG,
- Alfa-feto protein (AFP),
- Estriol (E3),
- Inhibin-A’dır.
Bu değerler içinde bulunduğun gebelik haftasındaki ideal ortalamalarla kıyaslanır. Eğer normal değerlere göre bir sapma varsa bu sapmanın derecesi belirlenir.
4lü tarama testi ne zaman yapılır?
Dörtlü test gebeliğin 15 ila 22. haftaları arasında yapılabilir. Ancak en tatmin edici sonuçlar 16 ila 18. haftalar arasında yapılan incelemelerle elde edilir. Bu yüzden test yaptıracağın zaman bu haftalar içerisinde yapman en doğrusu olur.
Dörtlü test nasıl yapılır?
İlk olarak ultrasonografi ile bebek değerlendirilir ve bebeğin ölçümleri yapılır. Daha sonra anne adayından alınan kan örneği ile bu ultrasonografik bilgiler birleştirilir ve risk değerlendirmesi yapılır.
4lü tarama testi sonucu ne zaman çıkar?
Dörtlü test sonucunu doktorun gerekli incelemeleri yaparken aynı gün içerisinde öğrenebilirsin.
4lü tarama testi devlet hastanesinde yapılır mı?
Evet, SGK karşıladığı için bu testi devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsin. Bunun dışında dörtlü tarama testini hemen hemen her özel hastanede ücretli bir şekilde de yaptırabilirsin.
4lü tarama testi sonuçlarının değerlendirmesi
Dörtlü tarama testi adı üzerinde bir “tarama” testidir. Bu teste kesin tanı için değil, tarama yapmak ve olasılık üzerine bir değerlendirme yapmak için başvurulur.
Dörtlü testte risk yüksek çıktığında bu, bebeğinde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Kromozom anomalisi olan bir bebek doğurma ihtimali istatiksel olarak artmış olduğu için tıpkı üçlü testte olduğu gibi amniyosentez ya da fetal DNA testi önerilir.
İkili test mi dörtlü test mi daha güvenilir?
Dörtlü tarama testinin güvenilirliğinin %90’lar civarında olduğunu söylenir ve bu oran ikili tarama testiyle benzerdir. Üçlü tarama testinin güvenilirliğinin ise bu diğer 2 teste göre daha düşük olduğu söylenir. Ancak bu tarama testlerinin hepsinde çıkan risk puanları belli bir eşik esas alınarak, aynı mantıkla değerlendirilir.
Bu da ilgini çekebilir: Riskli Gebelik ve Perinatoloji Nedir? Riskli Gebelik Nasıl Gelişir?