Yumurtlama Dönemiyle İlgili En Çok Sorulan 11 Soru!

Yumurtlama Dönemiyle İlgili En Çok Sorulan 11 Soru!

Yumurtlama dönemi, her kadın gibi senin için de değerli. Özellikle de hamile kalmak istiyorsan bu dönemle ilgili bilmen gereken şeyler var. "Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?’’, "Ne sıklıkla cinsel ilişkiye girmelisin?’’, "İlişkiden kaç gün sonra hamile kalırsın?’’ gibi. Hem sağlık durumunu takip edebilmen hem de hamile kalman için ovulasyon dönemi hakkında aklındaki her sorunun cevabını senin için hazırladık.

1. Yumurtlama (ovulasyon) dönemi nedir? Ne zaman başlar?

Hamilelik planlamada en uygun zamanı anlaman için ovulasyon dönemini biliyor olman oldukça önemli. Çünkü doğurganlığının en yüksek olduğu dönem, yumurtlama dönemin. Bu dönemde hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu, folikül denen yumurtalık tüplerinden çıkan yumurtaları döllenmek üzere geliştirir. Ovulasyon tarihi içinde cinsel birlikteliğe girersen hamilelik şansın da artar.

Düzenli adet döngüsü ortalama 28 gün kabul edilir. Buna göre de yumurtlama günü, adet döngüsünün 14. gününde başlar. Ancak her kadın için bu süreler farklıdır. Adet döngünün daha uzun ya da kısa oluşu yumurtlama zamanında da değişiklik yapabilir, aklında olsun.

2. Yumurtlama dönemi kaç gün sürer?

Yumurtlama dönemi ortalama 5-6 gün sürer. Ama bu 5-6 gün içinde hamile kalman için en uygun zaman sadece 1 gündür. Diğer günlerde de hamile kalma ihtimalinin olduğunu unutma. Bu yüzden bir ovulasyon takvimi tutman ve adet döngün ile tüm bilgilerini kaydetmen çok önemli.

3. Yumurtlama dönemi nasıl anlaşılır?

Yumurtlama dönemini anlamanın ovulasyon testi, adet döngüsü takibi, servikal mukus incelemesi gibi pek çok farklı yöntemi var. Merak ettiğin her şeye En Doğurgan Dönemini Belirlemeni Sağlayacak Yöntemler yazımızdan ulaşabilirsin.

Bu eşsiz günü bir ovulasyon testi ile tespit edebilirsin. Bu testler vücudundaki LH hormonu seviyesini ölçerek, yumurtlamanın olduğu günü sana gösterir. Bu sayede ovulasyon tarihi içinde cinsel birliktelik yaşayarak hamile kalma şansını arttırırsın.

Ovulasyon tarihi hesaplama için: Ovulasyon Testi Nedir?

4. Yumurtlama dönemi belirtileri neler?

yumurtlama günü ilişki nasıl olmalı

Tıpkı adet olmadan önce yaşadığın PMS dönemi belirtileri gibi yumurtlama döneminde de farklılıklar yaşayabilirsin. Eğer dikkat edersen bedenindeki ve hormonlarındaki farklılığı sen de hissedersin. Mesela ovulasyon belirtileri arasında yumurtlama zamanındaki akıntı şeklinin ve miktarının değişmesi var. Ayrıca rahminin yapısında ve meme uçlarında da farklılaşmalar da olur.

Ovulasyon dönemini anlamanı sağlayacak tüm işaretlere Yumurtlama Dönemi Belirtileri: Ovulasyonun 6 İşareti yazımızı okuyarak ulaşabilirsin.

5. Yumurta çatladıktan sonra kaç gün içinde hamile kalınır?

Yumurta döllenip çatladıktan sonra 1 gün içerisinde bile hamile kalma ihtimalin var. Ama tabii ki sen hamile kalsan da bir süre bunun farkında olmayacaksın.

6. Yumurtlama döneminde hangi hormon yükselir?

Adet kanaması sonrası kadınlık hormonu olan östrojen yavaş yavaş yükselmeye başlar. Östrojen, enerji düzeyini arttırır ve daha iyimser olmanı sağlar.

Yumurtlama dönemine gelince östrojen hormonun en tepe noktasına ulaşır. Ayrıca vücudundaki testosteron hormonu da bu dönemde en yüksek seviyesine gelir. Bu dönemde hormonların sağ olsun, cinsel isteğinin de artabileceğini unutma!

Yumurtlama gerçekleştikten sonra bir diğer adet dönemin yaklaşmaya başlarken, rahmini olası embriyo için hazırlayan progesteron hormonunun seviyesi de artmaya başlar. Bu nedenle kendini daha yorgun ve halsiz hissedebilirsin.

7. Yumurtlama döneminden kaç gün sonra adet görülür?

Yumurtlamadan kaç gün sonra adet olunur sorusunun cevabı regl döngünün uzunluğuna göre değişir. 28 günlük döngüye göre yumurtlamadan 14 gün sonra adet kanaması görmen beklenir. Ancak bu süre daha uzun ya da kısa sürüyorsa endişelenmene gerek yok. Önemli olan düzenli olarak adet görmen. Ama ovulasyon hesaplama yaparken bu durumu gözden kaçırma, karışıklık olmaması için tarihlerini not almayı unutma!

8. Yumurtlama dönemi değişir mi?

Evet, ovulasyon dönemi birçok etkene bağlı olarak değişir. Yumurtlama döneminin değişmesinin en temel nedeni, adet döngünün bozulması. Adet düzensizliği yaşaman, yumurtlama zamanın da değişmesine neden olur. Bu yüzden yumurtlama dönemi hesaplamanda yanlış sonuç alabilirsin.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için Adet Gecikmesinin Nedenleri: Adet Niye Gecikir Sorusuna 11 Cevap! yazımızı okumanda fayda var.

Ayrıca aklında olsun stres, düzensiz beslenme, kist ve hormonal rahatsızlıklar nedeniyle de yumurtlama döneminde farklılıklar olabilir.

9. Yumurtlama döneminde hangi sıklıkla ilişkiye girilmeli?

yumurtlama günü ilişki nasıl olmalı

Yumurtlama dönemin 1 ay içinde ortalama 5-6 günlük bir süreyi kapsar. Adet döngüne göre hesaplayacağın ovulasyon döneminde ilişkiye girmen bebek oluşumu için oldukça önemli. Bu yüzden tahmini yumurtlama günün ve onun öncesindeki 1-2 gün mutlaka cinsel ilişki yaşamalısın. Belirtelim, bu 5-6 günlük dönemde her gün ilişkiye girmenin sağlık açısından herhangi bir sakıncası yok. Ancak esas önemli olan, yumurtlama gününde cinsel birliktelik yaşaman.

Şunu da unutma, yumurtaların foliküllerden dışarı çıktıktan sonra ovülasyon tarihi içinde yaklaşık 24 saat kadar canlı kalabilirler.

"Yumurtlama gününde ilişkiye girdim, hamile kalır mıyım?" soruna da cevap verelim. Evet, bu dönemde cinsel birlikteli hamilelikle sonuçlanabilir.

10. Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı?

Yumurtlama dönemi geçtikten sonra hamile kalınır mı sorusuna, çok düşük bir ihtimal diye cevap verebiliriz. Hatta yumurtlama gününden sonraki 3 gün hamile kalma ihtimalin yok denecek kadar azdır. Hamilelik için uygun dönemin, ovulasyon günün ve öncesindeki 1-2 gün, unutma.

11. İlişkiye girdikten kaç gün sonra hamile kalınır?

Cinsel ilişki sonrası spermler bedeninde yaklaşık 72 saat canlı kalabilir. Bu süreçte de döllenme oluşur. Aslında gebelik bu andan itibaren en geç 5 gün içinde başlar. Ancak senin bunu anlaman zaman alır.

Cinsel birliktelik yaşadığın günden ortalama 10 gün sonra yaptıracağın kan testiyle kesin sonuca ulaşırsın. Aklında olsun, kan testinde Beta HCG hormonun yüksek değerde çıkması, hamilelik belirtisi.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: