Önce öğrenelim: Montessori eğitimi nedir?
"Bir eğitimin başarı kriteri, çocuğun ne kadar mutlu olduğudur." Bu fikirle yola çıkan Dr. Maria Montessori, yıllarca çocukları ve ülkelerin eğitim sistemlerini inceledi ve sonucunda çocuk gelişimi için en etkili eğitim, kendi soyadını taşıyan "Montessori yöntemi" tüm dünyada gitgide yayıldı.
Temelinde çocuğa deneyimleyerek öğretmek, seçme hakkı tanımak, kendi kendine yetebilmesi ve günlük hayatın içerisine girebilmesini sağlamak olan Montessori eğitimi, tercih edilen bir eğitim stili haline geldi. Çocuğun günlük yaşamında da Montessori felsefesine uygun yaşaması için çocuk odaları tasarımları da buna göre şekillendi. Eğer sen de çocuğunu bu yönteme göre yetiştirmek istiyorsan, bir Montessori çocuk odasını hangi Montessori mobilyaları ile düzenleyebileceğin ve hangi materyalleri kullanabileceğin hakkında vereceğimiz bilgileri kaçırma!
Ayrıntısı burada: Çocuğunu Özgürleştirecek Bir Eğitim Anlayışı ile Büyüt: 6 Soruda Montessori Eğitimi!
1. Bu dekorasyonun en önemli parçası, Montessori yatakları
Montessori yataklar, alışılmışın dışında tarzı olan bir yatak çeşidi. Neredeyse bir yer yatağı görünümündeki bu yatakların amacı, çocuğunun kimsenin yardımı olmadan yatağına yatabilmesini ve kalkabilmesini sağlamak. Bu yatakların bir diğer güzelliği ise, çocuğunun yataktan düşme ihtimalini sıfırlaması. Çok da estetik ve basit tasarımları olan bu yatakları renkli ışıklar ve oyuncaklarla da süsleyebilirsin.
Burada güzel öneriler var: Odalarda Harikalar Yaratan Çocuk Yatak Modelleri
2. Her şey çocuğunun boyuna göre!
Çocuğun kendi kendine yetebilmesi dedik, öyleyse koca dolaplar ortadan kalkmalı! Bu yöntemde kullanacağın Montessori dolap seçimin çocuğunun boyuna uygun, erişebileceği boyutlardan olmalı. Çocuğun eşyalarını bu dolaplara zorlanmadan, başka birine ihtiyaç duymadan koyabilmeli.
3. Raflar aşağı iniyor!
Montessori çocuk odası dekorasyonunun önemli bir parçası da, genellikle odaların tepelerine kondurulan rafların aşağı inmesi. Çocuğunun oyuncaklarıyla oynadıktan sonra raflarına kendi çabalarıyla yerleştirmesi için bu raflar da kendi boyuna uygun yükseklikte olmalı. İşi bittikten sonra oyuncakları yerine koyması, Montessori eğitiminin bir parçası.
Raf demişken, belki görmek istersin: 10+6 Miniş Öneri ile Çocuk Odası Raf Modelleri
4. Minyatür masa ve sandalyelerde oturmak çok zevkli olacak!
Montessori eğitiminde bazı etkinlikler masa başında yapılıyor. Resim yapmak, zeka geliştirici obje oyunları oynamak gibi etkinliklerin, yine çocuğun tarafından kolay ve rahatça gerçekleştirilmesi için küçük ve çocuğunun boyutlarına uygun masa ve sandalyeleri seçmelisin.
5. Karmaşadan uzak kal
Montessori eğitimi temelinde sadelik yatar. Bu nedenle çocuğunun odasını karmaşadan kurtarman lazım. Karmaşa, çocuğun dikkatini dağıtır. Özellikle oyuncaklarını muhakkak gruplandır ve aynı gruptakileri bir araya topla. Bunun için büyük ve kapaklı raflar tercih edebileceğin gibi, karton, ahşap kutular ve oyuncak sepetleri de tercih edebilirsin.
Bak burada ne var: Dağınıklığa Son: Kullanışlı ve Şirin 10 Oyuncak Sepeti
6. Oyuncak seçiminde basit düşün
Montessori oyuncakları, öncelikle çocuğunun duyu organlarına hitap etmeli. 0-3 yaş arası çocuklarına çıngıraklı, sesli, aynalı ve muhakkak ahşap oyuncaklar seçmelisin. İlerleyen dönemlerde motor gelişimine katkıda bulunacak yapbozlar, sayılı, yazılı, büyüklük ve küçüklük ayrımını yapabileceği oyuncaklar seçmelisin.
En eğitici ve eğlenceli oyuncak önerileri için, seni yazımıza alalım: 1-3 Yaş Aralığındaki Bebeklere En Uygun 7 Oyuncak Önerisi!
7. Banyoyu da çocuğunun ayağına getir!
Eğer imkanın varsa, çocuğunun kendi kendine rahatça kullanabileceği ve boyuna uygun klozet ve lavaboları banyonda kullanabilirsin. Bu Montessori yöntemi içinde önemli bir konudur ancak herkesin bunu gerçekleştirme imkanı olmuyor.
Bu yazı da sana yardımcı olacak: Çocuğunun Eğitimi için Evde Yeni Düzenlemeler: Montessori Metodu'na Göre Ev ve Çevre Tasarımı!