Hamilikte Sivilce Sorunu Neden Olur?

Hamilikte Sivilce Sorunu Neden Olur?

Hamilelikte sivilce neden olur, nasıl tedavi edilir? Ne tür bir beslenme sivilce oluşumunu tetikler? Konuyla ilgili aklına takılan tüm soruları Dermatolog Ahu Çiler Çıkım’a sorduk.

Buna da bak: Senin de Başına Gelebilir: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları

Hamilelikte sivilce olur mu?

Evet, gebelikte yaşanan hormonsal dalgalanmalar ve çeşitli cilt problemleri sebebiyle sivilce çıkarabilirsin. Bu problemlerden aşağıda bahsettik. Yeri gelmişken, "Hamileliğin başlarında sivilce çıkar mı?" sorunu da yanıtlayalım. Evet, özellikle hamileliğin ilk haftalarında bu sorunun görülme ihtimali çok daha yüksek.

Peki hamilelikte sivilce çıkması yalnızca yüzde mi görülür? Bu dönem hormonal dengesizliklerin sıkça yaşandığı bir süreç olduğundan hamilelikte yüzde sivilce sorunu daha sık görülür. Ama bu sivilceler göğüslerde ve aslında tüm vücutta ortaya çıkabilir.

Hamilelikte sivilce neden olur?

Hamilelik süresince anne adayının vücudundaki hormonal dalgalanmalar ve dengesizlikler ciltte normalden çok daha sık ve fazla sivilce çıkmasına sebep olur. Çünkü hamilelikte anne adayının cilt altındaki yağ bezleri, sebum adı verilen maddeyi bu süreçte daha fazla üretir.

Normalden fazla üretilen sebum, ölü deri hücreleri ile birleşerek anne adayının cilt gözeneklerini tıkar. Bundan dolayı da cilt altında bakteriler hızla çoğalır ve enfeksiyon oluşur. Yağ bezlerinin normalden fazla sebum üretmesi durumunda da sivilcelenme meydana gelir.

Özellikle;

  • Kadının gebelik dışındaki dönemlerde cildi sivilcelenmeye yatkınsa,
  • Adet öncesinde sivilce veya akne problemi varsa hamilelikte sivilce sorunu çok daha sık görülür.

Hamilelikte sivilce ne zaman çıkar, ne zaman biter?

Hamilelik dönemi, anne adayının tüm vücut sistemlerinde ve genel sağlık durumunda değişikliklere sebep olur. Hamileliğin başından itibaren bu değişiklikler en net olarak sindirim sistemi ve cilt sağlığında hissedilir.

Hamileliğin 8. haftasından itibaren değişmeye başlayan hormonal düzen, bazı anne adaylarında daha önceden var olan sivilcelerin artmasına sebep olurken, bazılarında ise normalde olmayan sivilcelerin çıkmasına sebep olabilir. Çok nadir olarak da var olanların azaldığı görülür.

Gebelikte sivilce oluşumu kimlerde daha çok görülür, söyleyelim:

  • Cildi gebelik öncesinde de sivilceye yatkın olan kişilerde,
  • Hormonal düzeni fazlaca bozulan kişilerde,
  • Sağlıksız beslenenlerde daha çok görülür.

Hamilelikte bu sorunu yaşamayan kadın sayısı kesinlikle çok azdır. Normalde cildi sivilceye yatkın olmayanların bile hamilelikte özellikle yüz ve göbek bölgelerinde zaman zaman sivilce çıkar.

Ne tür bir beslenme sivilceyi tetikler?

hamilelikte sivilce çıkması

Gebelik dışındaki dönemde ve hamilelik süresince ciltte sivilce çıkıp çıkmaması pek çok faktöre bağlı. Bunlar;

  • Cildin sivilceye yatkınlığı,
  • Cilt temizliğine gereken önemin verilmemesi,
  • Sağlıksız beslenme,
  • Adet ve gebelik dönemleri gibi hormonal dengesizliklerin olduğu dönemler olabilir.

Ancak zaten cildin sivilceye meyilli olduğu gebelik döneminde, bu riski artıran besinler de bulunur. Hamilelikte cildin sivilcelenmesini azaltmak için bu besinleri tanımakta ve bunlardan uzak durmakta fayda var.

Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Aşırı acılı besinler

Acı biber, kırmızıbiber, domates içeren ürünler ve baharatlı yiyecekler gebelikte daha az tüketilmeli. Bu besinlerin direkt olarak sivilceye neden olduğuna dair bir veri yok. Ancak sivilceden kaynaklı kızarıklıkları arttırabilirler.

Fazla şekerli besinler

Çikolata, şekerleme gibi glisemik indeksi yüksek şekerli gıdaların sivilceyi tetiklediği bilinir. Özellikle de işlenmiş şeker ve bunu içeren ürünler sadece sivilcesi olanlar için değil, herkesin tüketmemesi gerekenlerdendir.

Hamilelikte Tatlı Krizlerin İçin 8 Sağlıklı Tarif

Süt ve süt ürünleri

Süt ve süt ürünleri sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezidir. Hele ki hamilelik söz konusu ise hem bebeğin gelişimi hem de anne adayının sağlığı için her gün düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerek. Ancak gebelikte bu ürünlerinin bilinçsiz ve aşırı tüketimi sivilce çıkmasına sebep olabilir.

“Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

İşlenmiş besinler

Özellikle beyaz ekmek ve şekerli atıştırmalıklar gibi işlenmiş besinler, kan şekerini dengeleyen hormon olan insülin seviyesini hızlıca yükseltir. Bu durum sadece sivilce sorununu tetiklenmekle kalmaz, aynı zamanda farklı cilt ve sağlık problemlerine de neden olur.

Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Hamilelikte sivilceden korunmak için neler yapılabilir?

hamilelikte sivicle sorunu

Hamilelikte çıkan sivilceleri önlemek ya da en azından azaltabilmek için anne adaylarının dikkat edebilecekleri birkaç basit önlem bulunmaktadır.

  • Günde en az 2 kez yüz, cildin nem ve pH dengesini koruyacak ürünlerle yıkanmalı. Ancak yıkarken soğuk ya da sıcak değil; ılık su ve yumuşak bazlı bir sabun kullanılmalı.
  • Makyaj rutini gebelikte hafifletilmeli, her gün makyaj yapan kadınlar cildi tamamen kapatan, hava almasını önleyen fondöten ve kapatıcılardan uzak durmalılar.
  • Yüzde ya da vücudun herhangi bir yerinde çıkan sivilceler kesinlikle sıkılmamalı, cilt tahriş edilmemeli.
  • Saçlardaki ve ellerdeki kirlerin de yüzde sivilce çıkmasını tetiklediği bir gerçek. Bu sebeple de saçlar kesinlikle iki günde bir şampuan ile yıkanmalı, hatta mümkünse yüze değmemesi için toplanmalı. Yine eller de sık sık yıkanmalı.
  • Cilt bakımı ve temizliğinde çok yağlı ürünlerden kaçınılmalı. Satın alınan bakım ve temizlik ürünlerinin üzerlerinde "su bazlı, sivilce (noncomedogenic) veya akne yapmayan (nonacnegenic)" gibi ifadelerin olması, bu konuda güvenli olduğunu gösterdiği için etiketlerine bakılmalı.
  • Cilde sert hareketlerde bulunmak, ovmak, tahriş etmek de sivilce oluşumunu tetikler. Bunu önlemek için anne adayları özellikle yüzlerini havlu veya lif gibi malzemelerle ovalamamalı, tahriş etmemeliler. Zira bu durum, ciltte irritasyona sebep olarak sivilceyi arttırabilir. Bu bağlamda yüz yıkanırken sadece eller kullanılarak yumuşak bir şekilde hareket edilmeli ve yine yumuşak bir havlu ile yavaşça kurulanmalı.
  • Cildin genel sağlığının korunması için her gün düzenli olarak nemlendirilmeli. Ancak özellikle hamilelikte kullanılan nemlendiricilerin yağsız ya da cilt tipine göre az yağlı olmasına dikkat etmek gerek.

Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri

Hamilelikte sivilce tedavisi nasıl yapılır?

hamilelikte sivilce ilacı

Hamilelik dönemindeki cilt sorunlarını ilaçsız tolare etmeye çalışmak önemli. Ancak elbette ki bu durum, reçetesiz bir şekilde satılan ürünler için geçerli. Hamilelikte doktorun önerdiği, reçete ettiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı. Asla doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı.

Peki hamilelikte sivilce kremi ve ilaç kullanılır mı? Ciltte çıkan ileri düzey iltihaplı sivilceler için harici olarak kullanılan ilaçlar arasında, hamilelerin güvenli şekilde kullanabileceği antibiyotik içerikli kremler de bulunur. Bu sorundan muzdarip olanlar doktorun tavsiye ettiği ilaçları aldıkları sürece sıkıntı yaşamazlar. Zira doktor, ilacın içeriğinde bulunan maddelerin hangilerinin gebelikte sakıncalı olup olmayacağı konusunda bilgi sahibidir.

Hamilelikte kullanılan sivilce kremleri bebeğe zarar verir mi, diye merak edebilirsin. Uzmanlar genellikle hamilelik dönemini en az ilaçla atlatabilmeyi önerirler. Zira pek çok ilacın bebeğe zararı olabileceği ve gelişimini yavaşlatabileceği yönünde veriler bulunur. Bu bağlamda hamilelik döneminde sivilce sorununu da mümkün olan en doğal önlemlerle, uygulamalarla geçirmeye çalışmakta fayda var.

Ancak dermatolog tarafından reçete edilen sivilce ilaçlarının bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Çünkü normalde güvenle kullanılabilen çoğu ilaç, hamilelik döneminde anne karnında bulunan fetüs üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir, doğum kusurlarına sebep olabilir.

Hamilelikte oluşan sivilce lekeleri nasıl geçer?

Leke tedavisi de sivilceden pek farklı değil. Yukarıdaki yöntemlere ek olarak, lekelerin giderilmesi için kozmetik uygulamalara çok fazla gitmemek, doğum sonrasını beklemek gerekir.

Ancak hamilelikte düzenli aralıklarla gidilen bir dermatoloğun, cildin özelliklerine ve yapısına uygun tavsiyeleri hem sivilcelenmeyi hem de bundan kaynaklı lekelenmeyi önler.

Hamilelikte Artan Cilt Lekeleri (Hiperpigmentasyon) Hakkında Bilmen Gerekenler

Hamilelikte yüzde sivilce çıkması cinsiyet belirtisi mi?

Bu dönemde sivilce ve akne şikayetlerinin artması erkek bebek olacağı şeklinde yorumlanır. Her ne kadar hamilelik belirtileri sivilce ile ilişkilendirilse de bu inanışın herhangi bir bilimsel dayanağı yok.

Annelerimiz neler demiş, bakalım mı: Hamileyim ve sivilcelerim çok arttı. Evde yapabileceğim bir uygulama var mı acaba?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içerik Dermatolog Ahu Çiler Çıkım’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.