1-Önce bebeğini gözlemlemelisin!
Genetik olarak bebeğine pek çok şey aktarırsın; göz renkleri, saç şekilleri, fiziksel özellikler gibi. Ama bunların dışında karakteristik özelliklerin de bebeğine geçer ve Dr. Karp’a göre bazı kişilik özellikleri bebeğin daha ilk haftalarda ortaya çıkabiliyor. Bazı bebekler sakin, neşeli, ağlamaları bile bir miyavlamaya benzerken, bazı bebekler de sert, hırçın ve sorunlu olabilir.
Bebeğinin bu özellikleri uykusunu da etkiler. Mesela hassas bebekler sık uyanır, dışardan gelen etkenlerden (ışık, ses gibi) çok çabuk etkilenirler. Hareketli bebekler yorgunluk hissettiklerinde şiddetle ağlarlar, onları yatıştırmak çok zordur. Bu yüzden yapman gereken öncelikli şey bebeğini gözlemlemen, karakterini anlaman ve uykusunu buna göre düzenlemen olmalı.
İleride bu bilgilere ihtiyacınız olacak: Uyumak Neden Bu Kadar Güç? 3 Yaş Uyku Sorunlarına Yol Açan 7 Durum
2- Durum kontrolü nedir? Bebeğinin uykusunu nasıl etkiler?
Bebeğin açlık, gürültü ya da ışığa rağmen uyuyabiliyor mu? Böyle bir durumda yaygara mı çıkarıyor yoksa kendini sakinleştirebiliyor mu? Eğer böyle durumlarda gözlerini açmadan uykuya devam ediyorsa, bebeğin durum kontrolünü çok iyi gerçekleştiriyor demektir.
Durum kontrolü, bebeğinin uyanık ya da tetikte olmasını ifade eder. Bebeğin uykusu 6 aşamadan oluşur;
- Derin uyku,
- Hafif uyku,
- Uyuklama,
- Sessiz uyanıklık,
- Huysuzluk,
- Çığlık atma.
Bunu düzgünce denetlemek bebeğinin beyninin en öncelikli işidir ve bunu sağlayacağı şey durum kontrolüdür.
Bebeğin bu kontrolü sağlamaya çalışırken 2 durum yaşar; ya kendi kendini sakinleştirecek ve uyuyacaktır ya da uyanıp büyük bir huysuzluğa düşecektir. Prematüre bebeklerin durum denetimleri gelişmemiş olabilir. Dış etkenlerden kolayca etkilenir ve hemen feryat ederler.
Sallantılı durum kontrolüne sahip olan bebekleri ise anlamak zordur. Çünkü bir gece hiçbir etkene tepki vermezken, diğer gece anında uyanıp öfke nöbetlerine girebilirler.
Bebeğinin durum kontrolünün zayıf olması seni korkutmasın! Büyüdükçe bunun üzerinden gelecektir.
Daha fazlası için: Yenidoğan Uyku Düzeni: 6 Soru 6 Cevap!
3- Bebeğinin uyku ortamı nasıl olmalı?
Beşikte mi? Karyolada mı? Senin yanında mı? Nerede yatacak bu bebek?
Doğru olan bebeğinin en az 6 aylık olana dek senin odanda ama bebek beşiğinde uyuması. Bu hem senin için hem de bebeğin için en kolay ve doğru yol. Çünkü bebeğin rahatsızlandığı, acıktığı veya ağladığı zaman onu daha iyi duyabileceksin ve ulaşman daha kolay olacak. Ayrıca bu şekilde ani bebek ölümü sendromu riskine karşı da önlem almış olacaksın.
Sana rehber olsun: Uyuyup da Büyümeden Önce: Beşik Nasıl Seçilir?
Kaçınılması gereken uyku mekanları var. Bakalım bunlar neymiş?
- Oturma odası koltuğu,
- Araba koltuğu,
- Şişme yataklar,
- Puf minderler,
- Senin yatağın.
Bebeğinin seninle birlikte yatmamasının en önemli sebebi, ani bebek ölümü sendromudur. Bu sendrom 0-3 aylık bebekleri tehdit eder, gece nefessiz kalma ile tetiklenir. Bu yüzden herhangi bir örtü, kolun, bir kıyafet parçası bile bebeğinin nefes almasını engellerse ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir. Bu problem yüzünden bebeğini kendi yatağında, herhangi bir örtü veya yabancı bir materyal olmadan yatırmalısın.
Odasını hazırlarken yardımcı olsun: Farklı Tarzlardaki Bebek Beşikleri ile Dekore Edebileceğin 11 Uyku Alanı
4- Yatak paylaşımını nasıl güvenli hale getirirsin?
Risklerine rağmen bebeğinle aynı yatağı paylaşmaya karar verdiysen bazı güvenlik önlemleri almalısın. Bu önlemler riskleri azaltacak. Duvar ve yatak arasında bebeğinin başının sıkışacağı bir boşluk olmadığına dikkat et.
Yatağında sadece çarşaf olsun. Yastık, yorgan, oyuncak hayvanlar asla olmasın. Bebeğinin üşümemesi için uyku tulumu giydirebilirsin ya da kundağa sarabilirsin.
- Sigara içen biriyle, bir hayvanla, kilolu biriyle uyumasın.
- Bebeğini eşinle arana alma.
- Bebeğini her zaman sırtüstü yatır.
- Ne olursa olsun bebeğin prematüreyse onunla aynı yatağı paylaşma.
- Oda sıcaklığı 19-22 derecede olsun.
- Odayı iyi havalandır.
- Odanın içinde mum veya tütsü yakma.
Nelere dikkat edeceğini biliyor musun: Deliksiz Bir Uyku İçin İdeal Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?
5- Bebeği uyutmak için 5 kural yöntemi!
1- Kundağa sarma: Bebeğini kollar aşağıda ve rahat olacak şekilde sarmak.
2- Yan/Karın üzeri: Bebeğini karın üzeri ya da yan yatırmak.
3- Susturma: Güçlü ve gurultuya benzer bir gürültü çıkarmak.
4- Sallama: Ritmik hareketlerle yavaştan hızlıya sallamak ama sarsmadan!
5- Emme: Memenden, temiz bir parmaktan ya da emzikten süt emme.
Bebeğin mızmızlandığı ya da uyumakta direndiği zaman bu 5 kural yöntemini sırasına uyarak bir dene, kısa sürede rahatladığını göreceksin. Dr. Harvey Karp bu yöntemin özellikle kolik bebekler için çok faydalı olduğunu söylüyor.
Detayını öğrenmen gerek: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey
6- Kundak yapmak bebeğin uykusu üzerinde etkili mi?
Bebeğin için kundağa sarılma, dünyadaki en normal şeylerden biridir. 9 ay boyunca anne rahminde kalan bebeğin için bu durum, sakinleşmenin en güzel yollarından biri. Kundağa sarmak, bebeğinin ani kıpırtı veya gürültü nedeniyle uyanmasını ve uzuvlarının zedelenmesini engeller. Bu sayede kaliteli bir uykunun kapıları açılır. Bebeğini ilk sardığında biraz yaygara çıkaracak olsa da sonrasında nasıl hızla sakinleştiğini görünce şaşıracaksın.
Kundak konusunda yanlış bilinen bir bilgiyi de düzeltelim. Kundak yapmak, bebeğinin kalçasını özgür bıraktığın takdirde incinmeye neden olmaz. Bebeğin kundak içinde dizlerini bükebiliyor, kalçasını oynatabiliyorsa herhangi bir soruna yol açmayacaktır.
Nasıl yapacağını öğren: Kısa Zamanda Uzmanlaşacaksın: Bebek Nasıl Kundaklanır?
7- İyi bir uyku, tok bir karınla başlar!
Geceleri bebeğinin uykusunu bölen en önemli olay açlıktır. Bu yüzden bebeğin hem seni geceleri sık sık uyandırmasın hem de kendi uykusu bölünmesin diye gün içerisindeki beslenme sıklığını bir düzene sokmalısın.
Bebeğin ilk 3 ayda çok sık beslenir (neredeyse 2 buçuk saatte 1). Eğer gün içinde bebeğini bu düzenle emzirirsen, gece daha az acıkacak ve seni daha az uyandıracak. Sık besleme ve kundak sayesinde bebeğinin gece deliksiz uyuma süresini uzatabilirsin.
Bu yazıya da bakmalısın: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!
8- 0-3 aylık bebek uykusu hakkında sık sorulan sorular
Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: Bebeğimi nasıl uyutmalıyım?
1 aylık bebek kaç saat uyur?
1 aylık bebek uyku düzeninde gece uykuları 8-9 saat civarlarındayken, gündüzleri ise yaklaşık 7 saat kadardır. Bebeğinin bu dönemde gece uykularının süresi gündüz uykularından daha uzun olabilir.
2 aylık bebek kaç saat uyur?
2 aylık bebek uyku düzeninde toplamda 14-16 saat civarında bir uyku ihtiyacı söz konusu olur. Bunun 8-9 saatini geceden sabaha karşı blok şekilde düşünebilirsin. 6-7 saati ise gündüzleri uyunur.
3 aylık bebek kaç saat uyur?
3 aylık uyku düzeni de 2. aydan farklı değildir. 3 aylık bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Bebeğim uyuduğunda gazını çıkarmak için onu uyandırmalı mıyım?
Evet! Yediğini kusması ve yeniden acıkmaması için onu uyandırabilirsin. Zaten beslenmenin ardından uykuya dalan bebeklerin uykusu hafif olmaz. Bu yüzden sen gazını çıkardıktan sonra hemen rahatça uykuya dalacaktır.
Bebeğim sabahın köründe neden uyanıyor?
Bebekler uyuduklarında bile hissederler, duyarlar ve görürler. Sabah saatlerinde güneş ışığı onların incecik göz kapaklarından süzülür ve melatonin salınımını durdurur, uyanmalarını sağlar. Bunu engellemek için koyu renkli perdeler kullanarak uyanmasını erteleyebilirsin.
Fikirler için: Birbirinden Şirin 8 Bebek Odası Perdesi ile Odalara Güneş Doğuyor
Bebeklerin gece sık uyanmasının nedeni reflü olabilir mi?
Pek çok bebekte hafif reflü görülebilir ama eğer kilo alımında sorun yoksa ve günde 5 kereden fazla kusmuyorsa, reflü tedavisine gerek yok! Reflü yüzünden mızmızlanan bir bebeğin varsa, yukarıda bahsettiğimiz 5 kuralı deneyerek onu sakinleştirebilirsin.
Bebeğim hava serinken bile neden terli uyanıyor?
Yüksek vücut ısısı terlemeye neden olur. Bunu anlamak için bebeğin uyuduktan yarım saat sonra kulaklarının kırmızı veya sıcak olup olmadığını kontrol etmelisin, boynu terlemiş mi diye bakmalısın. Eğer çok terlemişse, üzerindeki kıyafetlerin bir kısmını çıkarabilir, ince bir battaniyeye ya da kundağa sarabilirsin. Ama fazla sıcak değilse ve gece geç saatlerde terliyorsa bu durum, derin uykuda olduğunun göstergesidir.
Kafa kurcalayan daha pek çok şey var: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları