Yenidoğan Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

Yenidoğan Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

Uyku, bebeğinin gelişiminin desteklenmesi için en önemli olaylardan biri. Söz konusu yenidoğan bebeğin olduğunda ise çok daha büyük bir yeri var, çünkü minik yavrun hayatının çok büyük bir kısmını uyuyarak geçirecek. Hal böyle olunca, doğru bir yenidoğan bebek yatağı seçmen gerekiyor.

Peki yenidoğan bebek yatağı nasıl olmalı, yenidoğan yatağı seçerken nelere dikkat edilmeli, doğru yenidoğan uyku pozisyonu hangileri? Hepsini yazımızda anlattık, okumadan yatak seçimi yapma!

Önce yenidoğan uyku pozisyonları hakkında konuşalım!

Bu konu önemli çünkü bebeğinin yatış pozisyonu aslında sağlığını etkiliyor. Bu yüzden hangi bebek yatış pozisyonu doğru, hangileri risk barındırıyor öğrenmeli ve yatak tercihini de buna göre yapmalısın.

1. Sırtüstü yatış pozisyonu

En sık kullanılan pozisyon bu olsa da saatlerce baş üzerine yatması, bebeğinin kafasının düzleşmesine neden olabilir. Bu nedenle bebeğini zaman zaman sola doğru çevirmelisin.

Sırt üstü pozisyonu aslında bebeklerde reflü konusu için de önemli. Bebeğinin başı yaklaşık 30 derece yukarıda olacak şekilde sırt üstü uyumasının, reflü probleminin azalmasında büyük rolü var. Bebeğine bunu sağlayacak bir yatak seçmen de faydalı olabilir.

Detayı burada: Bebeklerde Reflü Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?

2. Yan tarafa yatma pozisyonu

Aslında en güvenli pozisyon bu. Ancak yenidoğan bebeğin yana doğru sabit şekilde yatması şimdilik pek mümkün değil. Bebeğinin bu şekilde kalması için sırt tarafından bir desteğe ihtiyacı var.

3. Yüzüstü yatış pozisyonu

Bebeklerin yüzüstü yatması Ani Bebek Ölümü Sendromu’nu tetikleyen bir durum. Çünkü bu konumda bebeğinin nefes alamaması söz konusu olabilir. Bu nedenle yüzüstü yatış pozisyonundan kaçınmalısın.

Yenidoğan bebek yatağı seçerken dikkat etmen gerekenler neler?

Yenidoğan bebekler, bütün vakitlerini yatakta uyuyarak geçirir. Günde yaklaşık 18 saat uyku çekerler. Bu nedenle yenidoğan bebek için yatak seçimi, hassas bünyeleri ve vücutları için gerekli konforu sağlayacak modellerden yana olmalı.

  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yenidoğan bebeklerin yaklaşık 6. aylarına kadar Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) yaşama riskleri var ve bu sorun uykuda görülüyor. Bu problemi engellemek için bebeğinin içine gömüleceği ve nefes almasını engelleyecek yumuşaklıkta bir yatak seçmemelisin.
  • Bu süre içerisinde bebeğinle aynı odada uyuman da onu takip edebilmen açısından önemli. Bu yüzden taşınabilir yatakları tercih edebilirsin.
  • “Yenidoğan bebek yatağı sertliği nasıl olmalı?” soruna cevap verelim. Seçeceğin yatak ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı.
  • En az 1 yaşına kadar yastık kullanmamalısın.
  • Yatağın üretildiği malzemeleri iyice kontrol etmelisin. Kanserojen ve sentetik malzemeler kullanılmadığından emin olmalısın.
  • Pamuk, en iyi bebek yatağı malzemesi. Ancak doğal bir malzeme olduğu için içerisinde çeşitli organizmalar taşıyabilir ve alerjik bir bebeğin varsa pamuk onu rahatsız edebilir. Bu nedenle yenidoğan bebeğin için seçebileceğin en güvenli yatak malzemesi sünger ve türevleri olacak.
  • Yenidoğan bebek yatak ölçüsü de önemli. Bu süreç için genellikle 60x120 bebek yatağı modelleri tercih ediliyor. Taşınabilir yataklarda ise durum değişiyor, ölçüler daha küçülebilir.
  • Tüm bunlar dışında yenidoğan bebek için yatak seçimi yaparken bebek reflüsü, gaz, kafada düzleşme gibi uyku ve yaşam kalitesini azaltan sorunları engelleyecek özellikler taşıması da tercih sebeplerinden biri olmalı.
Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: