Doğum Sonrası Meme Bakımını Nasıl Yapmalısın?

Doğum Sonrası Meme Bakımını Nasıl Yapmalısın?

Doğumdan sonra göğüslerinde birçok problemle karşılaşabilirsin. Emzirme temposunun da etkisiyle yorulan göğüslerin için doğru bakımı yapmalı ve gereken özeni göstermelisin.

Peki doğum sonrası meme bakımını nasıl gerçekleştirebilirsin? Bu yazıda hepsini madde madde anlattık, artık memelerin daha rahat edecek!

1. Doluluk hissini en aza indir!

Doluluk hissini doğumdan hemen sonra, göğüslerinde süt salgılanmasının yoğunlaştığı zamanlarda yaşayabilirsin. Bu dolulukla meme uçların gerilebilir ve bebeğinin kavramasını zorlaştırabilir. Bu durum, göğüs uçlarında tahrişe neden olur.

Bunu yaşamamak için şu yöntemi izleyebilirsin:

  • Emzirmeye başlamadan önce elinle memenden biraz süt akıt.
  • Bu memeni bir elinle desteklerken öbür elinle de meme uçlarına doğru nazik hareketlerle masaj yap.
  • Sonra baş parmağını areolanın altına, işaret parmağını ise areolanın üstüne yerleştir. Meme ucunu parmaklarının arasında sıkıştırınca süt akmaya başlayacak. Süt dışarı çıktıkça meme ucunun yumuşadığını göreceksin. Bu esnada bebeğin rahatça emmeye başlayabilir.
  • Ilık duş ve süt sağmak da doluluk hissini azaltabilir.

Emzirmeden sonra meme ucu bakımını nasıl yapman gerektiğini de söyleyelim. Her emzirmenin sonunda anne sütünden meme ucuna da sür. Meme uçların için lanolin içerikli meme ucu kremi de kullanabilirsin.

2. En uygun emzirme pozisyonunu bul!

meme ucu bakımı

Bilmiyor olabilirsin ama emzirirken yaşadığın pek çok problemin sebebi, bebeğini yanlış pozisyonla beslemen!

Emzirme için çok tercih edilen 4 pozisyon var:

  • Kucaklama pozisyonu,
  • Ters kucaklama pozisyonu,
  • Koltuk altı pozisyonu,
  • Yatarak emzirme pozisyonu.

Bu yazıda önerdiğimiz pozisyonları tek tek anlattık. Bebeğine ve sana en uygun olanı deneyerek bulabilirsin: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!

3. Meme ucu çatlaklarını engelle!

Meme ucu çatlakları çoğunlukla yanlış pozisyonda emzirme ve bebeğinin memeni doğru şekilde kavrayamamasından kaynaklanıyor. Bu iki sebep yüzünden meme uçların tahriş ve yara olur. Bu acı verici, zaman zaman da emmeyi engelleyen durumu önlemek için şu yöntemleri uygulayabilirsin:

  • Her emzirmede bebeğinin sadece meme uçlarını değil, areolayı da ağzına almasını sağla.
  • Bebeğin seninle aynı hizada olsun. Eğer olmazsa ulaşmak için meme ucunu çekiştirecektir. Bunu sağlamak için bir emzirme yastığı kullanabilirsin.
  • Çatlak oluşumunu önlemek için her emzirmeden sonra biraz süt getirip meme uçlarına yay ve havayla kurumasını bekle. Buna "kuru yara iyileştirme metodu" da deniyor.
  • Eğer çatlak oluşumunu önleyemediysen, iyileştirici merhemlerden faydalanabilirsin.

Bu yazı sana çok yardımcı olacak: En İyi Göğüs Bakım Kremi Hangisi?

4. Meme temizliğini abartma!

Her emzirme sonrası göğüslerini dakikalarca yıkamana, sabun ve kimyasal içeren temizleyiciler kullanmana gerek yok. Göğüs areolası etrafında doğuştan gelen ve merhem işlevi gösteren yağlar var. Bu zaten göğüs temizliğini sağlar. Senin sonrasında yapman gereken tek şey, ılık su ve yumuşak bir bez ile meme uçlarını hafifçe silmen.

Günlük temizlik içerisinde göğsünü yalnızca su ve belki biraz sabunla hafifçe yıkaman yeterli. Ama ıslak kalmamasına özen göster ve havayla kurumasını sağla.

Ayrıca emzirmeye başlamadan önce ellerini de iyice temizlemen önemli!

5. Tahrişi engellemek için memeleri değiştir!

doğumdan sonra meme ucu bakımı

Tek göğüste emzirmek memedeki tahrişi arttırır. Bu yüzden, özellikle ilk zamanlarda her iki göğüste de 15'er dakika emzirmen sana yardımcı olacak. Böylece tek göğsün yorulup zedelenmesini engellersin.

Kafandaki soruları bir bir yok edelim: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler

6. Tıkanan süt kanallarını rahatlat!

Emziren annelerin süt kanallarının tıkanma ihtimali var. Bu sorun genellikle memeler tam manasıyla boşaltılmadığında meydana geliyor ve bebeği emzirmek mümkün olmuyor. Bunu engellemek için sana vermemiz gereken iki öneri var. Birisi bebeğini sık sık emzirmen, diğeri ise fazla sütü sağarak boşaltman olacak.

Bunları da bilmelisin: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum

Süt kanallarının tıkanmasıyla göğsünde sert ve hassas yumrular oluşmaya başlar. Süt, meme uçlarından çıkamadan geri döner ve sana rahatsızlık verir. İlerleyen evrelerinde enfeksiyon kapma (mastit) riski de var.

Bu kanalları açmak için şunları deneyebilirsin:

  • Yumruları açmak için nazik ve dairesel hareketlerle masaj yapabilirsin. Aslında bu masajı göğüslerine her zaman yapmanı tavsiye ederiz, olası bir tıkanıklık durumunun önüne geçer.
  • Ilık veya soğuk kompres yapmayı deneyebilirsin. Kompres yapmak hem süt kanallarını açar hem de süt akışını hızlandırır.
  • Sık sık emzirebilirsin. Göğsünde tıkanıklık olsa da olmasa da sık emzirme, kanallarda birikme yaşanmasını engeller.
  • Bir pompa yardımıyla sağmak da her zaman işi kolaylaştırır.

Senin için inceledik: En İyi 10 Elektrikli Süt Pompası

7. Bebeğinin memende uyumasını engelle!

doğum yapmış kadın memesi

Bebeğin büyük ihtimalle memede uyumayı çok sevecektir. Bu onun için rahatlatıcı bir durum olsa da sana sıkıntı verebilir. Çünkü bebeğin bir süre sonra sürekli bu pozisyonda uyumak isteyecek ve uyurken meme ucunu sık sık çiğneyecek. Yaşayacağın acıyı tahmin ediyor musun?

Bunu önlemek için Emzirme ve Doğum Koçu Ayşe Öner, bebeğin uykuya daldığında, küçük parmağını ağzının kenarında içeri sokmanı ve göğsünü bırakmasını sağlamanı öneriyor. Aman kendini çekme, bebeğin memeyi kendisi bıraksın!

Uzmanımızın daha birçok önerisi var: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler

8. Bebeğin ne zaman isterse o zaman emzir!

Emzirme aralarına saat koymana gerek yok! Bebeğin ne zaman isterse onu emzirmeye çalış. Böylece göğüslerin gerektiği gibi boşalır, kanal tıkanıklığı, şişlik, ağrı, enfeksiyon riski azalır. Ayrıca süt üretimin de artar.

Diğer yöntemleri de öğren: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

9. Doğru sütyeni seç!

Yanlış ölçü ve özelliklerdeki sütyenler süt üretimini etkiler ve göğüslerinin zarar görmesine neden olur. Çok sıkı sütyenler kanalları sıkıştırır, çok bol sütyenler ise göğüslerini yeterince desteklemez. Bu yüzden sana en uygun ölçülerdeki pamuklu ve rahat sütyenleri seçmelisin.

Bu ürünlere göz atmalısın: Bebeğini Beslemeni Kolaylaştıracak 10 Emzirme Sütyeni

10. Göğüs pedi kullan!

Yeni doğum yapmış kadının memesinden arada bir süt sızması çok doğal. Göğüs pedleri bu sütü emer ve göğüs uçlarının nemli kalmamasını sağlar. Böylece nem yüzünden ortaya çıkan bakteriyal sorunları ortadan kaldırır ve hijyen sağlar.

Son olarak gögüs ucu nasıl temizlenir, söyleyelim. Meme uçlarını her zaman temiz ve kuru tutmalısın. Göğüs pedini sık sık ve ıslak haldeyken değiştirmelisin. Arkası plastik olan göğüs pedlerinden uzak durmanda fayda var. Meme ucu temizliğin için emzirdikten sonra göğsünü kuru bir pedle silmen, günde bir kez duru suyla yıkaman, haftada 1-2 defa banyoda köpükle temizlemen yeterli olacaktır.

Göğüs pedi de içinde: Emziren Annelerin En Çok Kullandığı 9 Emzirme Dönemi Ürünü!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

  • "Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi" Yazar: Mayo Clinic Yayınevi: Eksik Parça Yayınları
  • "Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı" Yazar: Ayşe Öner Yayınevi: Klan Yayınları