Bebeklerde gaz sancısı neden olur?
Bebekler, anne karnında geçirdikleri 9 aylık sürecin ardından dış dünyaya adapte olmakta zorlanırlar. Bu zorluklardan biri de emmedir. Bebekler özellikle ilk haftalarda henüz emme konusunda profesyonel olmadıkları için emzirme sırasında hava yutarlar. Bu hava, mide ve bağırsakları gererek bebeklerin ağrı hissetmelerine neden olur. Dolayısıyla hem yutulan hava hem de adaptasyon sürecinde yaşanan huzursuzluk, bebekte gaz sancısına neden olabilir.
Tabii bebeklerde gaz probleminin tek sebebi bu değil.
- Her öğünde 2 memeden emzirmek sonucunda gelişen laktoz yüklenmesi,
- Yanlış pozisyonda emzirme,
- Sindirim sistemlerinin yeterince gelişmemiş olması,
- Ağlama esnasında da hava yutması,
- Mama ile besleme,
- Annenin süt ürünleriyle, baharatlı ve gaz yapma potansiyeli olan gıdalarla beslenmesi gibi durumlar, bebeklerde gaz sorununun nedenleri arasında.
Şunu da belirtelim; Bebeğin ağrısının gaz probleminden kaynaklandığına emin olmak için kilo alımının ve sağlığının iyi olduğuna da emin olmak gerekir. Bağırsak gazının neden olduğu ağlama krizlerinin sıklıkla kolikle karıştırılabildiğini söyleyelim.
Aradaki farkları iyice öğren: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?
- Bebeğin dizlerini karnına çekerek ağlaması, (Gün boyunca yuttuğu hava bağırsaklarında birikip can yakan sancılara neden olduğu için bebeğin özellikle geceleri karnı ağrıyarak ağlar.)
- Huzursuzluk,
- Ağlama krizleri,
- Karında sertlik gibi durumlar, gaz sorununu işaret eder.
Bebeklerde gaz sancısı ne zaman başlar?
Gaz sancısı genellikle doğumdan 2-3 hafta sonra ağlama dönemleri şeklinde başlar. Bu ağlama krizleri en çok bebeğin 6-8 haftalık olduğu dönemlerde görülür. Akşamları ve geceleri daha sık olabilir.
Bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer?
Bebeğin hayatının 3. ayı itibariyle emme konusunda iyileşecek, sindirim sistemi gelişecek ve artık karnının üzerinde hareket edebilecek. Hareket kabiliyeti arttıkça ve sindirim sistemi geliştikçe bebeğinin gaz sorunu azalmaya başlayacak. Yani bebeklerde gaz ne zaman biter soruna, 4. ay itibariyle diyebiliriz.
Bebeğinin, 4. ay itibarıyla aktif şekilde sağa-sola dönmelerinin başlamasıyla gaz sancıları sona erer.
Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?
Sen de doğumdan sonraki dönemde “Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer?” sorusunu soran annelerdensen bu yöntemleri uygula:
- Bebeğini emzirirken her 5 dakikada bir veya biberonla beslerken ara ara gazını çıkar. Bu, midesinde hava birikmesini önler.
- Emzirirken ya da biberonla beslerken bebeğin hava yutabilir. Bu nedenle meme ucunu ağzına tamamen almasına dikkat et. Eğer biberonla besliyorsan da dik pozisyonda olmasına özen göster.
Dikkat dikkat: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!
- Bebeğinin gazını çıkardıktan sonra bir miktar daha kalabilir. Gazlı bebeklere masaj yapmak bu aşamada işe yarar. Ilık bir duş ve bebek losyonuyla biraz karın masajı yapman rahatlamasını sağlayabilir.
Masajlar onsuz olmaz: Piyasadaki 9 Bebek Yağı İncelemesi
- Miniğine yarım kundak yaparak, küçük dokunuşlarla ve sıvazlamalarla anne karnındaki atmosferi yaşamasını sağlayacak titreşimler ve müzikler dinletebilirsin. Bu “Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?” sorusuna verebileceğimiz en iyi cevap.
Nasıl yapacağını biliyor musun: Bebek Nasıl Kundaklanır?
- Gaz yapmayan bebek biberonlarından kullanabilirsin. Bu biberonlarda yer alan aparat, bebeklerin hava yutmalarını, hıçkırmalarını ve geğirmelerini engelleyerek gaz sancısı riskini azaltıyor.
Annelerin en çok tercih ettiği 9 biberon markası ve modelini incele!
- Eğer bebeğini hazır mamayla besliyorsan doktorunla görüşüp özel olarak üretilmiş gaz yapmayan mamalardan alabilirsin.
Bebek maması markalarından örneklerle anlattık: Yenidoğana Hangi Mama Verilmeli?
- Bebeğinin gaz problemi olduğu ve kaka yapmakta zorluk yaşadığı dönemlerde, kolay ve etkili gaz masajlarını uygulayabilirsin. Aşağıda bebeklerde gaz çıkarma pozisyonlarından bahsettik, çok işine yarayacak.
- Her şeyden önemlisi sevgi ve şefkat dolu anne kucağın tabii ki. Bebeğine, yumuşak bir ses tonuyla onu anladığını, sıkıntısı olduğunu bildiğini ve onu rahatlatacağını söylemeyi ihmal etme. Ona sabır ve anlayışla yaklaş.
Uzman Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde gaz sorununa iyi gelen şeyleri anlattı!
Anneysen annelerinin konu hakkındaki tecrübeleri burada: Bebeğimin aşırı şekilde gaz sancısı var, ne yapmam lazım?
Bebeklerde gaz nasıl çıkarılır?
Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri şu şekilde:
Omzuna dayama
- Bebeğini omzuna yaslayarak sıkıca tut ve bir elinle poposunun altından kavra.
- Diğer elinle sırtına vur veya ovala.
- Omuzda tutarak gaz çıkarma, birçok bebekte en iyi sonucu veren tutuş biçimidir. Ancak giysilerini bebeğinin kusmuğundan korumayı unutma.
Yüzü yana bakacak şekilde kucağa yatırma
- Bebeğini; midesi bir bacağının, yüzü de diğer bacağının üzerinde yana bakacak şekilde kucağına yatır.
- Bir elinle bebeğini sıkıca kavra ve diğeriyle hafifçe sırtına vur veya ovala.
- Kucakta tutarak gaz çıkarma pozisyonu sancılı bebekler için avantaj sağlar.
Dik oturtma
- Bebeğini kafası öne eğik olacak şekilde kucağına oturt.
- Koltuk altından tutarken bir elinle göğüs bölgesine destek yap.
- Kafasının öne düşmemesine gayret ederek sırtını ovala veya hafifçe vur.
Kolun üzerine yatırma
- Karnı, elinin ya da kolunun üzerine gelecek şekilde, bebeğini dirseğinin kıvrımına yerleştirip sırtını ov.
- Bu pozisyonda yürümek de gazın sarsıntıyla dışarı çıkmasına yardımcı olur.
- Bebekler bu pozisyonun beraberinde getirdiği görüş açısından hoşlanırlar.
Ayak parmaklarını burna değdirme
- Havada bisiklet sürer gibi yaparak bebeğinin ayak parmaklarını burnuna götürmek, ağrılı gaz sancılarını rahatlatabilir.
- Bebeğini yere ya da dizinin üzerine yatır, ayak parmakları burnuna değinceye kadar bacaklarını ileri doğru it. Bu, hem etkili hem de eğlenceli bir yöntem.
Yenidoğan bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri için ekstra arayışa girmene gerek yok. Bu pozisyonlar yenidoğanlarda da kullanılıyor. Yalnızca dik oturtma pozisyonunda bebeğinin başına yeterli desteği sağlayıp sağlamadığından emin ol.
Bebeklerde gaz masajı uygulamasını videomuzda detaylıca anlattık!
Bebeklerde gaz sancısı için bitkisel çözümler nelerdir?
Bebeklerde gaz sancısı için ilaç veya etkili bir tedavi metodu söz konusu değil. Bu süreçte etrafındakilerden ilaçlar ve rezene gibi bitki çayları konusunda çeşitli öneriler gelse de bunların, bebeğinin gaz sancısına kesin çözüm sağlamayacağını bilmelisin. Ancak doktorun önerirse bebek gaz damlaları alternatifler kullanabilirsin.
Bebeğe gaz giderici olarak verilen çaylar, tokluk sağladığı için tüketilen süt miktarının azalmasına neden olurlar. Bu çayları bebeğine 6. ayına kadar vermeyip yalnızca senin içmen daha uygun. Böylece süt aracılığıyla miniğine aktarım sağlayabilirsin. Sonrasında ise rezeneyi ilk 1 yaşa kadar 1-2 gr, günde 3 defayı geçmemek koşuluyla verebilirsin.
Ancak rezene, bebeklerde bağırsak hassasiyetlerine veya alerji gibi durumlara yol açabildiği için kullanmadan önce doktoruna danışmanda ve sonrasında bebeğini gözlemlemende fayda var.
Kafanda soru işareti kalmasın: Emzirme Döneminde ve Bebeklerde Rezene Kullanımı Nasıl Olmalı?
Bebeklerde gaz yapan yiyecekler nelerdir?
Her bebekte gaz sancısı olacak diye bir şey yok. Bu nedenle doğumdan sonra “Aman şunu yemeyeyim. Bu, bebeğime gaz yapar.” diye endişe ederek kendine kısıtlama getirme. Her bir gıdayı azar azar tüketerek bunların bebeğine olan etkilerini gözlemlemen en doğrusu.
Klasik olarak gaz artıran yiyecekler;
- Çiğ meyve ve sebzeler,
- Kuru baklagiller,
- Brokoli,
- Kereviz,
- Pırasa,
- Enginar,
- Süt ürünleridir.
Bu besinleri farklı yöntemlerle yemeyi de mutlaka dene. Örneğin; sebzeleri pişirerek, meyveleri komposto yaparak tüketebilirsin.
Ayrıca ek gıdaya geçiş döneminde bebeğine vereceğin bazı gıdalar da gaza neden olabilir. Özellikle karnabahar ve pırasa gaz yapma olasılığı yüksek sebzelerden. Bamya, ıspanak, taze fasulye ve börülce gibi lifli sebzeleri de 1 yaşından önce miniğine vermemeni öneriyoruz.
Daha fazlası için videomuzu izleyebilirsin!