Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı

Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı

Bebekler neden elini emer? Parmak emmenin zararları neler? Çocuklarda parmak emme diş bozukluğuna yol açar mı? Parmak emmeyi bıraktırma yöntemleri neler? Hadi dertlenmeyi kenara bırak, tüm sorularının cevabı bu yazıda!

Bebekler neden parmak emer?

Bebeklerin elini emmesi büyük ölçüde doğuştan gelen emme reflekslerinin bir sonucu. Bazı bebeklerin doğum öncesi dönemde bile ellerini ya da parmaklarını emdiklerine dair kanıtlar var.

Dolayısıyla Bebeğim parmağını emiyor nasıl vazgeçirebilirim? diye endişelenme. Parmak emme nedenleri her zaman tehlikeli değil. Bu, son derece yaygın bir alışkanlık. Emmek, normal bir refleks olduğu için bebeklerde baş parmak emmesini de doğal bir davranış olarak düşünebilirsin.

Hatta parmak emme gibi alışkanlıklar, çocukların kendilerini gergin ya da yorgun hissettiklerinde sakinleşmelerini ve dinlenmelerini sağlıyor.

Ancak parmak emen bebeklerin bazılarında kendini güvende hissedememe, korku, çekiniklik, destek arama güdüsü söz konusu olabilir. Bu yüzden parmak emen bebek gözlemlenmeli.

Oku bakalım: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Bebeklerin parmak emmesi nasıl engellenir?

Bebeklerde parmak emmek son derece normal bir davranış olduğu için bu konuda paniğe kapılıp herhangi bir girişimde bulunmaman en doğrusu.

Parmak emen bebeklerin yarısından fazlası 6 ya da 7 aylık olana kadar bu alışkanlıklarından vazgeçerler. 4-5 yaşına kadar çocuğunun bu durumu seni endişelendirmesin.

Çocuklarda parmak emme kaç yaşa kadar devam eder?

Küçük çocuklar özellikle kendilerini çok savunmasız hissettiklerinde 8 yaşına kadar ya da biraz daha uzun bir süre parmak emmeye devam edebiliyorlar.

Çocuklarda parmak emme en fazla bağımlılık ve bağımsızlık çatışmasının yoğun olduğu zamanlarda görülüyor. Çocuğun kendini kötü hissettiğinde, sıkıldığında veya kötü havalarda bu alışkanlığına sarılabilir.

Her anne bilmeli: Çocuk Psikolojisi Hakkında 7 Çarpıcı Gerçek

Çocuklarda parmak emmenin zararları nelerdir?

bebeklerde parmak emmek zararlı mı

Bebeğin parmağını emmesi, kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde ağız yapısında bozukluklara ve dişlerin diziliminde değişikliklere neden olabilir. Dolayısıyla “Parmak emmek diş bozukluğuna neden olur mu?” sorusunun cevabı ne yazık ki evet. Bu nedenle çocukların, 5 yaşından sonra kalıcı dişlerin çıkması nedeniyle parmak emmeyi bırakması gerekiyor.

Eğer çok uzun süredir devam eden bir alışkanlık durumu söz konusuysa çocuğa parmak emmeyi bıraktırmak için bir şeyler yapmanın vakti gelmiş demektir. Bunun için de özellikle miniğinin 2-4 yaş döneminde çeşitli önlemler almaya başlamalısın.

9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Parmak emmeyi bıraktırma yöntemleri nelerdir?

Parmak emme tedavisi genellikle 5 yaşın üzerindeki çocuklara uygulanır. Parmak emmeyi bıraktıran ilaç gibi ürünler kullanmak için mutlaka doktoruna başvurmalısın.

Parmak emmeyi bıraktırmak için öncelikle çocuğun bu alışkanlığına devam etmesine neden olabilecek ağır duygusal ya da stresle bağlantılı problemlerinin araştırılması gerek. Aynı zamanda çocuk da bu alışkanlığı bırakmak istemeli ve seçilen tedaviye doğrudan katılmalı.

Çevrenden parmak emmeyi bıraktıran emziklerden kullanman yönünde tavsiyeler duyabilirsin. Ancak bu sadece emme alışkanlığının yerine bir başkasının geçmesini sağlar.

  • Öncelikle gün içinde miniğine parmak emdiği sıralarda çeşitli hatırlatmalar yapmalısın. Bu alışkanlıktan kurtulmak için bir ekip gibi hareket etmeniz ve onunla problemi hakkında güzelce konuşman önemli.
  • Miniğinin parmak emdiği zamanlarda bunu engelleyecek aktiviteler hazırlayarak ona yardım edebilirsin. Parmak boyası, sallanan ata binmek, yakalamaç oynamak, ekmek hamuru yoğurmak gibi iki eli birlikte kullanmayı gerektiren aktiviteler işe yarayabilir.

Bunlara da bakabilirsin: Çocuk Gelişimi İçin En Az Mama Kadar Önemli Eğitici Oyunlar

  • Parmak emen çocuk, ilgisiz olduğunu düşünebilir. Ona bol bol sevgi ve ilgi göster. Çocuğunun yeterince dinlediğinden ve uyuduğundan emin ol.
  • Yaptığın konuşmalar, hatırlatmalar ve aktiviteler işe yaramıyorsa çocuğun da bu alışkanlığını bırakmaya çalışıyorsa bazı doktorlar son çare olarak caydırıcı tedavi yöntemlerini öneriyorlar. Parmak emmeyi engelleyen bant, bunlardan birisi. Bir hatırlatıcı olma niteliği taşıması için tasarlanan bu yöntemlerde çocuğun parmağı bir bandajla sarılıyor ya da parmak koruyucuyla kapatılıyor.
  • Ciddi diş bozukluklarının söz konusu olduğu ve bahsettiğimiz tekniklerin başarısız olduğu nadir durumlarda, bazı diş hekimleri çocuğun ağzının içine parmak emmeyi engelleyen aparat yerleştiriyorlar. Böylece parmakların diş ya da damak üzerine baskı yapması engelleniyor.

Küçüğüne örnek ol: Çocuğuna Diş Fırçalama Alışkanlığını Kazandırmanın Yolları

  • Diğer seçenekler arasında çocuğun parmağını engellemeyi bırakması için ellerine eldiven takmak, çorap ya da selobant kullanımı var. Hangi yöntemi kullanırsan kullan başarılı bir sonuç almak çocuğunun parmak emme alışkanlığını bırakmayı ne kadar istediği ve çabaladığıyla ilgili.

Bu da ilgini çekebilir: 11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı (0-5 Yaş)-Steven P. Shelov, Tanya Remer Altmann

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler-Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff & Sandee E. Hathaway

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.