Kırmızı ve beyaz et
Sığır eti
Hücre oluşumunda kullanılan demir ve B12 vitamini açısından en iyi kaynak.
Tavuk
Yağsız ve kaliteli protein deposu tavuk, bebeğinin gelişimini adeta bir süper kahraman gibi destekler.
Kuzu eti
Demir ve B vitamini açısından en zengin gıdalardan biri olmasının yanında, çocuğunda sağlam bir bağışıklık sistemi yaratmaya yardımcı olacak çinkoyu da bol bol içerir.
Bunu da oku: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri
Hindi
Hindi, bizim mutfaklarımıza biraz geç girdi ama hoş geldi. Hindide bulunan selenyum da tıpkı çinko gibi bebeğinin bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkili. Selenyum, hücrelerin büyümesine ve gelişmesine de çok yardımcı olur. Hindi etinin koyu renkli kısmında da bol vol demir var.
Et sulu çorbalar dahil: Birbirinden Lezzetli ve Besleyici Bebek Çorbaları Burada!
Fasulye ve baklagiller
Kuru fasulyeler (Barbunya, kuru fasulye, nohut)
Protein denince aklımıza ilk olarak et gelir ama sebze proteininin en alası kuru fasulyede var.
Mercimek
Protein oranı diğer baklagillerin çoğundan yüksek. Aynı zamanda zengin bir folik asit kaynağı ki folik asit güçlü sinir sistemi için aşırı lazım.
Yap da yesin annesi: Bebekler İçin Mercimekli 6 Leziz Tarif!
Kırık bezelye (Sarı veya yeşil)
Yine protein deposu bir baklagilimiz. Hızlı ve kolay pişirilmesi nedeniyle bebek yemeklerinde kolaylıkla kullanabilirsin.
Zaman sorunun varsa oku: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri
Tahıllar
Arpa
Arpa da mineral ve selenyum deposu. Yani neymiş, bebeğinin bağışıklık sistemini güçlendirir, hücrelerinin gelişmesine yardımcı olurmuş. Arpa lapasından arpalı sebze yemeklerine, bu nadide tahılımızı bebeğine pek çok farklı şekilde yedirebilirsin.
Esmer pirinç
Kahverengi pirinçte protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmelerine yardımcı olan manganezden bol bol var. Öğütülmediği için beyaz pirince göre daha fazla var hem de!
Yemekle arası olmayan minikler için: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!
Darı
Bizim mutfaklarda pek kullanılmaması büyük kayıp; çünkü darı tam bir fosfor deposu. Fosfor da kemik ve diş gelişiminde büyük söz sahibi. Ayrıca darı, kolay sindirilen bir besin olduğu için bebeğinde kabızlığa da yol açmaz. Hadi bu yazı bitince markete git ve darı al.
Kinoa
Kinoayı da son yıllarda tanıdık, tanıdığımıza memnun olduk. Protein yönünden çok zengin olmasının yanında lizin aminoasidinden yana da durumu oldukça iyi. "Lizin aminoasit ne işe yarar?" dersen bebeğinin doku gelişimine çok yardımcı olduğunu söyleriz.
Sebzeler
Kuşkonmaz
Hücre ve doku oluşumunun kralı folik asit açısından mükemmel bir kaynak. Bebek beslenmesi söz konusu olduğunda annelerin biraz göz ardı ettiği bu besine gereken önemi vermeni dileriz.
“Sebze Yediremiyorum Bu Çocuğa” Diyorsan Oku!
Bal kabağı
Bak şimdi sana bal kabağı ile ilgili belki de hiç duymadığın bilgiler vereceğiz. Alfa ve betakaroten gibi hastalıklarla savaşan bitki kimyasallarıyla ve sağlıklı gözler için önem taşıyan zeaksantin ve lutein ile dolu. Yani sadece rengi ve tadı harika değil.
Ne tarifler var: Bebek Beslenmesinde Bal Kabağı ile Muhteşem Lezzetler!
Ispanak
Ispanak, tabiatın en önemli K vitamini kaynaklarından biri. Aynı zamanda folik asit ve diğer B vitaminleri açısından da çok zengin. Ispanak, 7 aylıktan büyük bebekler için öneriliyor, bilgine.
Yaşlara göre beslenme ile ilgili kafan karışıksa oku: Bebeğine Hangi Besini Hangi Ayda Nasıl Yedirmelisin?
Tatlı patates
Tatlı bebeğinin ağzına layık tatlı patates, A ve C vitaminleriyle dolu.
Meyveler
Kayısı
Güçlü bir bağışıklık sistemi için betakaroten ve A vitamini sağlayan kayısı, en sevilen ek gıdalardan.
Avokado
Bebeğin minik kalbine o kadar faydalı ki! Tekli doymamış yağlar ve K vitamini açısından mükemmel bir kaynak. Kan pıhtılaşması için de çok gerekli. Bir avokada nelere kadir, görüyor musun?
Muz
Bebeğin ishal olduğunda en büyük destekçin muz olacak. Sadece ishal olduğunda değil; içerdiği pektin isimli çözülebilir lif sayesinde ishal olasılığını da azaltıp sindirimi düzenliyor.
Muhallebilerin de gözdesi: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi
Yaban mersini
Hastalıklarla savaşan antioksidanların yanında enfeksiyona karşı koruma sağlayan C vitaminiyle de dolu.
Erik
Bebeğinin demiri daha fazla özümsemesine yardımcı olan C vitamininden bol bol içeren eriğe de teşekkür ediyoruz.
Bunu da okumalısın: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Demir İlaçları Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler
Diğer besleyici maddeler
Karbondihratlar
Bebeğinin enerji yakıtı diyebiliriz. Sebze, meyve, tahıl ve fasulyede bol bol bulunur.
Yağ
Bebeğinin gelişimini tetikleyen enerjiyi sağlayan başka bir yardımcı. Bebeğinin aldığı kalorilerin yarısı yağdan gelir. Anne sütünde, hazır mamada, yağlarda, süt ürülerinde, ette ve avokadoda bolca var.
Yağ, beslenmede korkulan bir şey olarak görülür ama hangi yağ/ne kadar yağ tüketilmeli, asıl bunları bilmek lazım. Daha fazlası için oku: Bebek Beslenmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Fitokimyasallar
Bitkilerden gelen ve hastalıklarla savaşmaya yarayan maddelerdir. Sebze, meyve, tahıl ve fasulyede bir dolu fitokimyasal var.
Protein
Proteinin bebek beslenmesindeki anlamını elbette biliyorsun. Küçük bir hatırlatma yapalım istedik. Sağlam kemik, kas, cilt ve diş için ilk gereken besin maddesi protein. Anne sütünde, hazır mamada, süt ürünlerinde, kırmızı ve beyaz ette, balıkta, baklagillerde bebeğin ihtiyacı olan proteinden bolca var.
Buna da mutlaka bak: Annelerin İşini Kolaylaştıracak 9 Bebek Beslenme Ürünü!