Bebek Beslenmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebek Beslenmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Zaman zaman anne sütünün bebeğine yetmediği ve miniğini yeterince iyi besleyemediğin gibi düşüncelere kapılıyorsun değil mi? Bu tarz düşünceler, istemeden de olsa bebeğini beslerken hatalar yapmana sebep olabiliyor. Sana, küçük yavrunu beslerken bu yanlışları yapmaman için bebek beslenmesinde yaygın olarak yapılan hataları açıkladık. Eğer bunlardan herhangi birini yapıyorsan, vakit erkenken önlemini al. Şimdi bebek beslenmesi nasıl olmalı, öğrenme vakti!

1. Anne sütüne verilen önemin azalması

  • Bebeklerin ilk altı aylık dönemlerinde, büyümeleri ve gelişimleri normalse tüketmeleri gereken tek besin, anne sütüdür. Tamamlayıcı beslenme döneminde olan bebekler; enerji, protein ve mikro besin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını anne sütünden temin etmeye devam ederler. Bu nedenle bu dönemde, bebeklerin sık aralıklarla emzirilmesi gerekir.
  • Bebeklerin farklı besinleri sindirim yetenekleri gelişmemişken, erkenden inek veya keçi sütüne başlamak; bal, portakal, mandalina gibi yüksek asitli meyveler ve patlıcan gibi sebzeler vermek alerjiye sebep olabilir.
  • Anne sütünün yetersiz olduğuna ancak uzman doktor karar verebilir ve onun tavsiyesiyle bebek mamasına ve ek gıdalara başlayabilirsin.
  • Ayrıca sana bu konuda bir de tüyo verelim. Anne sütünün yeterli olup olmadığını bebeğinin çişini takip ederek anlayabilirsin. Bebeğin 24 saat içerisinde en az 5-6 kez altını ıslatıyorsa anne sütüyle doyuyor demektir.

Doktorun sütünün yeteriz olduğunu söylediyse, yani bu senin kuruntun değilse, yardımcı olalım: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

2. Bebeklerde ek gıdaya erken başlamak

Genç annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeklerinin doymuyor olma ihtimali. Bu nedenle de bebeklerde ek gıdaya erken başlamak gibi hatalara düşebiliyorlar. Sen de böyle endişelere kapılarak bebeğini boş yere hazır mamalarla, ek gıdalarla besliyor olabilirsin.

Eğer bebeğin anne sütüne devam ediyorsa, “Eyvah sütüm yetmiyor, bebeğime mama vermeliyim.” gibi düşüncelere kapılarak erkenden bebek mamasına geçme. Uzmanlar ek gıdaya 4. aydan önce başlanmamasını tavsiye ediyorlar.

Emzirme devam ederken, 6. ayda küçük miktarlarda tamamlayıcı besinlere başlayabilir ve zamanla miktarları artırabilirsin.

Ek gıda ile ilgili bilmen gerekenler burada: Başlangıçta Her Şey Püreydi: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

3. Bebeğim kesin acıkmıştır, öğün sayısını arttırmalıyım!

Tamamlayıcı besinlerin verilme döneminde öğün sayısı, besinlerin enerji yoğunluğuna ve her öğünde tüketilen miktarlarına bağlı.

Tamamlayıcı beslenmede aylara göre günlük öğün sayısı nasıl olmalı?
6-8 aylık bebek beslenmesi 2-3 kez
9-11 aylık bebek beslenmesi 3-4 kez
12-14 aylık bebek beslenmesi 3-4 kez

Öğünlerde verilen besinlerin enerji yoğunluğu düşükse ya da bebeğin anne sütüne devam etmiyorsa, öğün sıklığını arttırmalısın. Ancak öğün sıklığının gerekenden daha fazla olmasının da anne sütünün daha az alınmasına yol açtığını söyleyelim.

Yeni tatlara geçerken neyi ne kadar vermelisin, öğren: Bebeğine Hangi Besini Hangi Ayda Nasıl Yedirmelisin?

4. Bunlar az, biraz daha yemeli!

Bir bebeğin porsiyonu, erişkin bir insanın porsiyonunun neredeyse yarısından da az. Bu sebeple bebeğini gereğinden fazla miktarda gıda ile beslenmeye zorlamaman gerek. Önemli olan günlük beslenme programına uygun içerikli besinlere yer vermen.

Protein ve besin değeri yüksek bebek çorbaları (özellikle etle zenginleştirilmiş tarhana veya sebze çorbaları), bebek beslenmesinde çok faydalı. Aynı şekilde besin değeri yüksek, mineral ve vitamin içerikli yiyecekleri ve özel üretilmiş tahılları da tamamlayıcı gıda olarak kullanabilirsin.

Çorba dedik madem, tarifleri de şöyle bırakalım: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

5. Bebeğin öğünlerine ekmek eklemek

Buğday unundan yapılmış ekmek, bebeklerin sindirimi için uygun değildir ve besin değerleri de bebeğin ihtiyacını karşılamak için yetersizdir. Bebekler, metabolizmaları yetişkinlerden farklı olduğu için yetişkinlerin tükettiği tahılları sindirmekte güçlük çekerler.

Tamamlayıcı beslenme döneminde, bebeğin için besinsel ihtiyaçlarını karşılayacak sindirimi kolay tahılları tercih etmen gerekir. Ayrıca bu tahılların hem demirle zenginleştirilmiş hem de çeşitli olması önemli.

Bebeğinin ekmeğini kendin yapmak istersen: 6 Ekmek Tarifi İle Bebek Ekmekleri Hakkında Merak Ettiklerin!

6. Besinleri bulamaç haline getirerek yedirmek

  • Enerjisi yüksek olan besinleri bulamaç halinde verirsen, bebeğinin tat ve lezzet duygusunu baskılarsın. Sonra gelsin (yani gelmesin) besin reddi.
  • Uzun süre bulamaç kıvamında yemek yedirirsen çocuğun büyüdüğü zaman da bu şekilde yemek yemeyi alışkanlık haline getirir.

Bu nedenle bebeğine besinleri bulamaç haline getirmeden yedirmeni öneriyoruz.

Gelsin nefis tarifler: Bebeği Ek Gıdaya Geçen Annelerin Kurtarıcısı: Sebze Püreleri!

7. Bebek yemeklerinde blender kullanımı

  • Ek gıdaya geçişlerde yapılan en büyük hatalardan biri; tüm gıdaları bebeğe ayrı ayrı vermek yerine, yiyecekleri karıştırarak ve pütürsüz bir şekilde blender’dan geçirerek vermek.
  • Bebeğin maksimum 8. ayını tamamladıktan sonra pütürlü gıdalara alışmış olmalı. Pütürlü gıdalara ne kadar geç alışılırsa, ilerleyen zamanlarda yutma problemi ve yediklerini öğürme gibi problemlerle karşılaşma olasılığı o kadar artar. Bu sebeple bebeğine 7. aydan itibaren blender kullanmadan, pütürlü gıdalar vermeni tavsiye ediyoruz.
  • Bebeğine; 7-8 aylık bebek beslenmesinde daha pütürlü gıdaları, 8-12 aylık bebek beslenmesinde ise çatalla ezilmiş katı gıdaları vermelisin. 1 yaşından itibaren de evde pişen yemeklerden yemeye başlatabilirsin.

Senin için pratik bebek yemekleri tariflerimiz var: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri

8. Bebek yemeklerinde tuz ve şeker kullanımı

Zaman zaman, yaptığın çorbalara ve hazırladığın yiyeceklere lezzetsiz olduklarını düşünerek tuz ilave edebilirsin. Ancak bebekler 1 yaşına girene kadar onların yemeklerine ve çorbalarına tuz ilave edilmemesi gerekiyor. 1 yaşından sonra da az tuzlu yemeklerle beslenmeleri önemli. Bu doğrultuda 1 yaşından önce bebeğine tuz ve sofra şekeri vermemelisin.

Kahvaltılık lezzetler: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler

9. Bebe bisküvisinin öğün çeşidi olarak kullanılması

Bisküviler, yüksek miktarda şeker ve yağ içeren gıdalardan biri. Bu nedenle bebek beslenmesinde bisküvi kullanmanı önermiyoruz. Uzmanlar da bisküvileri öğün çeşidi olarak tavsiye etmiyorlar.

Bebeğin farklı gıdaları kabul etsin diye mamaların içerisinde birkaç adet bisküvi verebilirsin. Ancak öğün olarak mama şeklinde yedirme.

Asıl mamalar burada: Yesin de Büyüsün: Süper Besleyici Bebek Maması Tarifleri

10. Bebek yemeklerinde sıklıkla et suyu ve kemik suyu kullanılması

Bebek beslenmesinde kullanılması gereken gıda, suyundan ziyade etin kendisi. Yalnızca et suyu kullanımı, bebek yemeklerinde lezzet artırıcı bir işlev görür. Etin yalnızca yağı, et suyuna geçer ve proteini kendisinde kalır. Bu nedenle eti, pişmiş ve ezilmiş olarak bebeğine vermelisin. Eğer kabul etmiyorsa bebek çorbalarına kıyma olarak da eklemeyi deneyebilirsin.

Bunlar da minik kuşa parmaklarını yedirecek besinler: Doya Doya Yesin: Bebeğin İçin 10 Parmak Gıda Önerisi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: