Bebek maması nasıl saklanır?
Bu işe kalkışırken tüm annelerin aklında ortak bir soru var, o da bebek maması nerede saklanır, sorusu. Hazırladığın meyve ve sebze püresi ya da çorba gibi tüm bebek mamalarını derin dondurucuda saklayabilirsin. Bu sayede tekrar tekrar mama yapmayacağın için zamandan, çöpe giden gıda oranı azalacağı için de paradan tasarruf edebilirsin. Peki bebek maması nasıl saklanır, şimdi o kısme geçelim.
- Bebeğine sık sık yedirdiğin mamaları yaklaşık 1-2 aylık stok yapabileceğin miktarda hazırla. Hazırladıktan sonra bunları saklayabilmek için kullanacağın buz kalıbı, yağlı kağıt, küçük plastik kaplar ya da kilitli poşetleri de yanında bulundur.
İncele: Annelerin İşini Kolaylaştıracak 9 Bebek Beslenme Ürünü!
- Hazırladığın mamayı oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırak.
- Mama oda sıcaklığına geldiğinde üzerinde bakteri üremesini engellemek için buzdolabına al ve iyice soğut. Bu aşamadan sonra mamayı derin dondurucuya alman gerek. Eğer buz kalıbı ya da küçük plastik kaplar kullanacaksan mamayı kalıplara doldurup üzerini kapatman yeterli.
- Kilitli poşetler kullanacaksan, poşet içerisindeki tüm havayı vakumlaman ya da sıkarak çıkartman lazım.
- Yağlı kağıt kullanacaksan mamayı bir kaşık yardımıyla, parça parça üzerine koy ve streç filmle ört.
- Küçük cam kavanozlar mama saklamak için çok uygun görünse de aslında değil! Çünkü bu kavanozlar dondurulmak üzerine tasarlanmadığı için, derin dondurucuda genleşme yüzünden patlayabilir.
- Kapların ya da poşetlerin içinde ne olduğunu ve tazeliğini anlayabilmek için üzerlerine bir etiket yapıştır, bilgileri bu etikete yaz.
Aynı zamanda emziriyorsan bu bilgiler de işine yarayabilir: Anne Sütünü Saklama Hakkında Merak Edilenler
Bu arada belirtmemiz gereken bir konu daha var. Özellikle yazlık besinlerle hazırladığın ve bebeğine kışın yedireceğini düşündüğün ev yapımı konserveler güvenli değil, bilmelisin. Çünkü bu konserveleri çok sıcakken şişeleyip, dondurulmadan saklayacaksın. Bu durumda konservelerde hastalıklara yol açabilecek bakteriler meydana gelir ve hatta zehirlenme riski bile barındırabilir.
Bu mamalar bebeğinin iştahını açacak: Süper Besleyici Bebek Maması Tarifleri
Kavanoz mama saklama
Kavanoz mama nasıl saklanır, ilk olarak bundan bahsedelim. Mamayı sıcak şekilde kavanoza koyup kapağını kapatıp ters çevirmelisin. Tam bu noktada bebek maması buzdolabında saklanır mı, diye sorabilirsin. Evet, mama ılıdığı zaman buzdolabında muhafaza edebilirsin. Mamayı bebeğine vereceğin zaman benmari usulü ısıtıp vermelisin.
Peki evde yapılan kavanoz mamaları kaç gün dayanır? Buzdolabında sakladığın takdirde mamayı 3-4 gün içerisinde bebeğine tükettirmeye çalış. Ev yapımı kavanoz mama saklama hakkında bilmen gerekenler bu kadar!
Kalan mama dolapta saklanır mı?
Eğer mamanın tamamı bitmediyse kalan mamayı kullanmamalı, dökmelisin. Oda ısısında 1 saat beklediyse yenmemiş mamanın atılıp yerine yenisinin yapılması gerekiyor. Hazırladığın ama bebeğine içirmediğin formül mamayı buzdolabında 24 saat kadar saklayabilirsin.
Hazır mamalar dondurulabilir mi?
Toz bebek maması nasıl saklanır, diye merak edebilirsin. Uzmanlar hazır mamaların ve devam sütlerinin dondurulmasını önermiyor. Aslında dondurma işlemi hazır mamanın içeriğinde herhangi bir değişmeye neden olmuyor. Önerilmeme sebebi, çözdürüldüğünde mamanın hazırlandığı su veya sütten ayrışması.
Dondurulan mamalar nasıl çözülecek?
Mamayı çözme işlemi, dondurma işleminden çok daha önemli! Çünkü yanlış yöntemler uygulandığında mamanın bozulma ihtimali söz konusu. Bebeğinin sağlığını korumak için çözerken aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsin:
- Dondurulmuş bebek mamasını kesinlikle oda sıcaklığında ve üzeri açık şekilde çözmeye çalışma! Bu şartlar altında mama üzerinde hemen bakteri oluşmaya başlar.
- Donmuş mamayı çözmenin en sağlıklı yolu buzdolabına almak! Mamayı derin dondurucudan çıkardığında dışarıda bekletme, her zaman kullandığın buzdolabı bölümüne kaldır.
- Bu işlemi bebeğine mama vermeden uzun bir süre önce yapmalısın. Çünkü donmuş mamalar porsiyonuna bağlı olarak yaklaşık 12 saat içerisinde çözünür.
- Mamanın daha çabuk çözülmesini istiyorsan mikrodalga fırın kullanabilirsin. Donmuş bir mamayı cam kaba al ve arada bir karıştırarak mikrodalgada çözdür. Bu işlem için mikrodalga kullanmanın bir sakıncası yok ama ısının mamanın her tarafına eşit yayıldığını kontrol etmelisin.
- Mamayı bir tavada, kısık ateş altında, yavaş yavaş çözebilirsin. Ama dikkat et, işlemin sonunda bebeğinin ağzını yakacak kadar sıcak olmasın.
- Çözülen mamayı buzdolabında maksimum 2 gün daha saklayabilirsin.
- Çözdüğün mamayı tekrar dondurmamalısın.
Miniğinin ağzını tatlandıralım: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi
Doğru ısıyı bilmen şart!
Dondurma ve çözdürmede ısı ne kadar önemliyse, pişirmede de o kadar önemli! Özellikle etli mamaları doğru ısıda pişirmen, yemeği bakterilerden uzak tutman için gerekli!
- Kıyma, sığır ve kuzu eti 75°C,
- Beyaz et 71°C,
- Kuzu pirzola gibi parça etler 75°C’de tam manasıyla pişer. Bu ısıyı anlayabilmek için bir et termometresi kullanabilirsin.
Bakteriler 4°C ile 60°C arasında yiyeceklerde üreyebilir. Oda sıcaklığı dediğimiz şey de tam olarak bu aralığa denk geliyor. Bu yüzden pişirdiğin gıdaları ya bebeğinin hemen tüketmesini sağlamalı ya da bekletmeden buzdolabına taşımalısın.
İlgini çekebilir: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri