1- Meyveler
Ek gıdaya geçerken bebeğinin en seveceği besinler büyük ihtimalle meyveler olacak. Bebeğini meyvelerle tanıştırırken püre yapmayı veya buharda haşlanmış dilimler sunmayı deneyebilirsin.
Ayşe Öner, kitabında meyve sunumuyla ilgili şu bilgileri vermiş:
- Elma, armut, muz gibi meyveler, başlangıç için çok uygundur. İlerleyen dönemlerde de mevsim meyvelerini vermeye dikkat etmelisin.
- Bebeğine meyve suyu vermek yerine meyvenin kendisini ver. Çünkü meyveler lif açısından çok zengindir.
- Bebeğin aç iken meyve verme.
- Meyveleri yoğurt, mama ve anne sütü ile bir öğün şeklinde verebilirsin.
Yakında bunları da çok sevecek: Hem Renkli Hem Lezzetli Hem Faydalı Çocuğun İçin 8 Smoothie Tarifi
2- Sebzeler
Ayşe Öner, sebzelerin sunuluşunun da aynı meyveler gibi yapılması gerektiğini söylüyor.
- Tadıma havuç, patates, kabak gibi sebzelerle başlayabilirsin. Bu sebzeler yapısı gereği hem püre yapmaya hem de dilimli sunmaya çok müsait.
- Sebzelerin püreleri dolapta 1-2 gün saklayabilirsin. Biraz bekletilen pürenin probiyotik miktarı artar.
- Lahana, soğan, sarımsak gibi sebzelerin gaz yapma ihtimali var. Bu yüzden bunları 8. ay itibariyle, iyice pişmiş şekilde sunman daha iyi olacak.
Tariflerimiz de var: Bebeği Ek Gıdaya Geçen Annelerin Kurtarıcısı: Sebze Püreleri!
3- Etler
Bol bol demir ve protein içeren etleri bebeğine vermek için 8. ayı beklemelisin. İlk tercih edeceğin et, kuzu eti olmalı. Kuzu etini önce 1 tatlı kaşığı, daha sonraları ise 4 çorba kaşığı miktarında verebilirsin.
Ayşe Öner'e göre etli sebze yemeği yapmak iyi bir fikir. Ama önce eti ayrı bir yerde çok iyi pişirip sonra sebzelerin içine katarak yeniden pişirmelisin. Balık, tavuk ve karaciğer gibi sakatatları vermek için 9. ayı beklemelisin.
4- Yumurta
Bebeğine yumurta vermek için sabırsızlandığını biliyoruz; çünkü yumurta, tam bir besin deposu! Ancak yumurta alerjik bir besin olduğu dikkat etmen gereken şeyler var. İşte onlar:
- Bebeğine 6. ayda yalnızca iyi pişmiş yumurta sarısı vermelisin. Eğer cildinde hassasiyet oluşursa, 8. aya kadar beklemelisin.
- Bebeğinin alerjisi yoksa, özellikle kahvaltılarda bir yumurta sarısı yiyebilir.
- Yumurta sarısını mamalara, sebze yemeklerine karıştırabilirsin.
- Yumurta beyazı vermeye 1 yaşında başlayabilirsin.
- Eğer yumurtanın tadı ve kokusu bebeğinin hoşuna gitmezse, yemek içinde veya çorba terbiyesinde kullanabilirsin.
Bu konuda biraz konuşalım: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
5- Bal
Balın ne kadar şifalı bir besin olduğunu biliyorsun. Ancak bebekler için hem alerji hem de zehirlenme riski taşıyor. Bu yüzden bebeğine 1 yaşından önce bal vermemelisin.
Baldaki bazı bakteriler, Botulizm zehirlenmesine neden olabilir ama bu riski, balı sıcak su içerisinde bir süre bekleterek azaltabilirsin.
Günün en önemli öğünü için tariflerimize bak: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler
6- Yoğurt
Yoğurt ve yoğurt suyu, bebeğin için en faydalı olacak besinlerden. Ayşe Öner, yoğurdun inek sütü ile mayalanmasına rağmen, sütten daha az alerjik ve hazmının daha kolay olduğunu söylüyor. Yine de alerji ihtimaline karşı önce biraz tattırıp, cildinde reaksiyon olup olmadığını izlemende fayda var.
Günlük süt ile evde kendi mayaladığın yoğurt ise hepsinden daha değerli ve lezzetli olacak. Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları bu yazıda!
7- Kefir
Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebir bir içecek olan kefiri, 6. ayla birlikte bebeğine verebilirsin.
Kefir, yoğurt mayalarken bile kullanılıyor. Bebeğin tadını sevmezse, meyvelerle zenginleştirerek ona sunabilirsin.
8- Ekmek
Ekmeği bebeğine 6. ayda verebilirsin. Ayşe Öner, bebeğe önce ekşi mayalı ekmek sunmayı, eğer hazım sorunu yaşamazsa diğer ekmekleri denetmeyi öneriyor.
Beyaz ekmeğin hazmı çok daha zor ve gluten oranı çok yüksek. Bu yüzden bebeğine tam buğday ya da çavdar gibi tahıllardan üretilen ekmekleri sunman daha faydalı olacak.
6 ekmek tarifi ile bebek ekmekleri hakkında merak ettiklerini öğrenmenin tam vakti!
9- Hazır kaşık mamaları
Ayşe Öner, bu konuda şunları söylüyor:
"Bebeğiniz bunları yemese de olur. Yenmemesi durumundan bir besin eksikliği söz konusu değildir. Kilo almayan bebeklere, eğer doktor tavsiye etmiş ise günde iki öğün verebilirsiniz. Organik olanları tercih etmelisiniz. Fazla verilmesi kilo ve kabızlığa yol açacaktır."
Öğrenmek için bu yazıya bak: Bebek Maması Markalarından Hangisi Senin Ufaklığa Göre?
10- Muhallebi
Bebeğine pirinç unlu, şekerli mamalar vermek zorunda değilsin. Zaten bu malzemeler bebeklerde kabızlık, iştahsızlık ve gaz yapabilir. Eğer muhallebi vereceksen, yulaf, doğal müsli ve buğday özünden yapılmış, meyvelerle tatlandırılmış muhallebileri tercih etmelisin.
En lezzetlileri burada: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi
11- Karbonhidratlar
Ayşe Öner'in verdiği bilgilere göre bebeğin; sebze, meyve, anne sütü, et gibi besinlerden gereken karbonhidratı alır. Bu yüzden yaklaşık 9. aya kadar makarna, pilav, bisküvi gibi gıdalar vermene gerek yok.
Bu besinler kan şekerini de ani şekilde yükselttiği için bebeğine mümkün olduğunca az vermen de fayda var.
12- Yağlar
Bebeğinin yemeklerinde yapay içeriği olmayan, işlem görmemiş yağları kullanmalısın. Ayşe Öner, yağların en büyük enerji kaynağı olduğunu ve bebeklerin gelişim sürecine büyük etki ettiğini söylüyor.
Bebeğine sızma zeytinyağı, doğal kaymak ve tereyağı verebilirsin. Eğer işlem görmediğine eminsen, ayçiçeği yağı, fındık yağı ve keten tohumu yağı da kullanabilirsin.