Bebek Ekmeği Tarifi: Birbirinden Leziz 7 Tat!

Bebek Ekmeği Tarifi: Birbirinden Leziz 7 Tat!

Bebeğimin tahıl ihtiyacını nasıl karşılayacağım diyorsan işte en sağlıklı yolu: Bebek ekmekleri! Birbirinden leziz 6 bebek ekmeği tarifi ile bebek ekmekleri hakkında merak ettiklerini senin için yazdık!

Bebekler için ekmek nasıl olmalı?

Türk toplumunun en temel besin öğelerinden olan tahıl; özellikle B vitamini yönünden zengin. Ek olarak; mineraller, karbonhidratlar, az miktarda yağ ve diğer besin öğelerini de içerdiğinden sağlık açısından önemli bir besin.

Tahıl, bazı bitkilerin yenebilen tohumlarıdır. Çavdar, buğday, mısır, yulaf ve pirinç gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, makarna, şehriye, yarma, bulgur, gevrek ve benzer ürünler bu grup içerisinde yer alır.

Sağlıklı beslenme için günlük diyette rafine edilmemiş tam tahıl ürünlerine yer verilmelidir. Ancak tahıllar rafine edilirse daha fazla nişasta içerir ve fazla nişasta içeriği çok tercih edilmez.

Bebeğinin de günlük beslenmesinde tahıl ihtiyacı vardır ve bu tahıl ihtiyacını bebek ekmekleri ile karşılayabilirsin.

Peki, bebek ekmeği nasıl olmalı? Bir bebek ekmeğinin, bebeğinin günlük beslenme listesinde bulunan besinlerin pek çoğunu içermesini tercih edebilirsin. Mesela;

  • Tam buğday/ çavdar ya da yulaf unu,

  • Diyetine dahil ettiysen yoğurt/ maya,

  • Ceviz ve badem gibi kuruyemişler,

  • Kuru/rendelenmiş taze/püre meyve,

  • Zeytinyağı/tereyağı,

  • Sebze ve

  • Su gibi.

Bebek ekmeği ne zaman verilir?

Peki, bebek ekmeği kaçıncı ayda verilir? Ek gıdaya geçiş yaptıktan sonra ve bebeğin 6. ayının son haftasındayken bebek ekmeği vermeye başlayabilirsin. Ay Ay Bebek Beslenmesi bölümümüzde günlük ek gıda listesini, bebek ekmeğini nelerden yapabileceğini, bebeğine hangi ayda ve ne miktarda bebek ekmeği verebileceğini görebilirsin. Ayrıca bu bölümümüzde alerji riski, hangi ayda henüz hangi besin maddeleri kullanılmaz gibi beslenme kurallarına da detaylıca yer verdik. Tarifleri uygularken kafana takılan herhangi bir şey olursa hemen bu bölümümüzden bilgi alabilirsin.

Bebek ekmeği nasıl yapılır?

Ev yapımı beslenmenin sadece bebeğin için değil tüm ailen için de son derece sağlıklı olduğunu artık biliyorsun. Katkı maddelerinin hepimizin sağlığına olumsuz etki yaptığı, pek çok kronik hastalığa yol açtığı uzmanlar tarafından devamlı hatırlatılıyor.

Bu durumda en iyisi bebeğinin ekmeğini kendin hazırlaman! Bebek için evde ekmek yapımı pek zor değil aslında. Eğer elin hamur yoğurmaya, kek, çörek yapımına yatkınsa hiç korkma. Birkaç malzemeyi birleştirip hamur haline getirip fırına atıyorsun. Bu işlerden çok anlamam diyorsan ekmek yapma makineleri sana yardımcı olabilir. Bebek için ekmek nasıl yapılır? diyorsan aşağıdaki tariflerimizden yararlanabilirsin.

Bebekler için ekmek tarifleri

bebek ekmeği tarifi

Ek gıdaya geçiş döneminden itibaren bebekler için ekmek tarifi aranmaya başlanır. Biz de senin için 6. aydan itibaren yapabileceğin mayalı ve mayasız ekmek tarifleri hazırladık.

1. Unlu mamalı meyveli bebek ekmeği 6 ay tarifi

Ek gıdaya geçtiği ilk ay bebeğinin günlük beslenme listesi henüz çok kısıtlı olduğu için her tarifi uygulaman doğru olmaz. 6 aylık bebek için ekmek yapımında unlu mamalı meyveli bebek ekmeği tarifini uygulamanı öneririz.

Malzemeler
1 bardak tam buğday unu
1 su bardağı elma püresi
1 su bardağı tahıllı mama
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Tahıllı mamayı anne sütü ya da devam maması ile hazırla. Diğer malzemeleri de ekle. Köfte büyüklüğünde parçalayarak yağlı kağıda/ fırın tepsisine yerleştir. 200ºC'de 30 dak. kadar pişir.

2. Yoğurtlu cevizli unlu bebek ekmeği

Bebeğine yoğurt vermeye başladıktan sonra, çoğunlukla 7. ay itibarıyla, yoğurtlu bebek ekmeğini deneyebilirsin. Yani, 7 aylık bebek için ekmek tarifi arıyorsan aşağıdaki yoğurtlu tarifleri uygulayabilirsin.

Malzemeler
1.5 su bardağı tam buğday unu
1 yemek kaşığı soğuk sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
2.5 yemek kaşığı yoğurt
¼ bardak su

Yapılışı:

Kuru mayayı suda erit. Tam buğday ununu, evde mayaladığın yoğurdu, soğuk sızma zeytinyağını ve dövülmüş cevizi ekleyip güzelce yoğur. Yaklaşık 1 saat kadar dinlendir. Tercihine göre küçük top ya da çubuk şekli vererek yağlı kağıda diz. 175ºC'lik fırında pişir.

Ekmek tamam, yoğurdu neden kendin yapmayasın: Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları!

3. Yoğurtlu yulaf unlu bebek ekmeği

Malzemeler
2 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı yulaf unu
Doğal maya
1 çay bardağı ev yapımı yoğurt
1 bardak su

Yapılışı:

Un, maya, yoğurt ve suyu karıştırarak yumuşak bir hamur elde ettikten sonra yaklaşık 45 dak. kadar dinlendir. Yağlı kağıt üzerine dilersen tam ekmek şeklinde dilersen de köfte büyüklüğünde parçalar halinde yerleştir. 200ºC fırında yaklaşık 20 dak. pişir.

İlham perisi geldi: Bebekler İçin Sebze Püresi Tarifleri

4. Peynirli bebek ekmeği

Leziz mi leziz bir 8 aylık bebek ekmeği tarifiyle devam edelim.

Malzemeler
1.5 bardak tam tahıllı un
½ tatlı kaşığı kuru maya
1 yumurta sarısı
100 gr tuzsuz lor ya da labne peyniri
1 yemek kaşığı soğuk sızma zeytinyağı
½ bardak su

Elde yapılışı:

Bir kapta unu ve kuru mayayı karıştır. Suyu, peyniri, zeytinyağını ve yumurta sarısını ekleyerek hamur haline getirip yaklaşık 5 dakika yoğur.

Hamurunu top haline getirip ağzı kapalı bir kaba koy ki 1-2 saat mayalansın.

Hamur mayalandıktan sonra birkaç dakika yoğurup dilersen somun formunda yağlı kağıdın üzerinde dilersen de kek kalıbının içerisinde biraz daha beklet.

200ºC önceden ısıtılmış fırında ve yaklaşık 20 dakika kadar pişir.

Bu ekmeklere yaraşır: Bebek Kahvaltı Tarifleri

5. Mayasız bebek ekmeği tarifi

Mayasız ve unsuz bebek ekmeği yapmak istiyorsan bu tarif tam sana göre:

Malzemeler
2 fincan öğütülmüş ceviz/ badem
3 yemek kaşığı tereyağ
2 fincan pişmiş ve püre haline getirilmiş kabak (balkabağı da olabilir yeşil kabak da)

Yapılışı:

  • Kabakları püre hale getirmek için; fırın tepsisine dizip iyice yumuşayana kadar pişir.
  • Soğuttuktan sonra başka bir kaba alarak çatalla iyice ezerek püre haline getir.
  • Tereyağı ve un haline getirdiğin öğütülmüş ceviz ya da bademi de ekle. Hatta dilersen karışıma rendelediğin taze meyveleri de ekleyebilirsin.
  • Tüm malzemeleri güzel bir şekilde karıştır. Tereyağı ile yağladığın pişirme kabına koyup 150-175ºC'de 46-60 dk. pişir.

6. Yumurtalı mayasız unsuz bebek ekmeği

Sana şimdi de yine mayasız ve unsuz ama yumurta içerikli bir bebek ekmeği tarifi vereceğiz. Yumurta içeriğinden dolayı bu tarifi 1 yaşından sonra uygulaman önemli

Malzemeler
2.5 fincan öğütülmüş ceviz
¼ fincan sürülür kıvamda tereyağı veya ev yapımı yoğurt
3 yumurta

Yapılışı:

Öğütülmüş cevizi un kıvamına getir. Tereyağı, yoğurt ve yumurta ekleyerek iyice karıştır. Yağlı pişirme kağıdının üzerine dök ve fırında 150ºC'de yaklaşık 1 saat kadar pişir.

Yumurta, pişirme sırasında tüm malzemeleri bir arada tutan bir harç görevi görür. Ekmek pişirirken yumurta yerine harç olarak aşağıdaki malzemeleri de kullanabilir ve bebeğinin ekmeğini yumurtasız olarak bu malzemelerle yapabilirsin.

  • Bal kabağı (fırınlanmış ve püre haline getirilmiş)

  • Elma/ armut (fırınlanmış ve püre haline getirilmiş veya sos olarak)

  • Kabak (fırınlanmış ve püre haline getirilmiş, fazla suyu alınmış olarak)

  • Muz (püre halinde)

Bebeğin için yaptığın ekmekleri birbirinden leziz yemeklerle taçlandırmak istersen: Bebekler İçin Mercimekli 6 Leziz Tarif!

7. Alerjik bebek ekmeği tarifi

Malzemeler
3 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı Ilık su
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  • 1 su bardağı ılık suyun içine bir paket maya dök, aktifleşmesi için 5 dakika bekle.
  • Zeytinyağı ve tam buğday ununu ekleyerek ele yapışmayacak bir hamur hazırla.
  • Hamuru streç filmle kapatıp 1 saate yakın kabarmasını bekle, küçük parçalar kopararak ekmek şekli ver.
  • 200 derecede altı kızarana kadar fırınla.

Anneler sordu: Bebeğinize kepek ekmeği mi veriyorsunuz, normal ekmek mi?

Bebek ekmeği yapımında nelere dikkat etmelisin?

  • Eğer, bebeğin 1 yaşından küçükse biliyorsun ki yasaklı ya da henüz önerilmeyen besin maddeleri var. İnek sütü, bal, çilek, domates, yumurta akı,tuz gibi besin maddeleri tarifler içerisinde var ise bu maddeleri dahil etmemen gerekir.

  • Belki de bebeğinin, bebek ekmeği yapımında kullanılan yukarıdaki bazı besinlere karşı hassasiyeti ya da alerjisi söz konusu. Buğday, maya ya da glutene karşı reaksiyonun söz konusu olup olmadığını anlamak için 3 gün kuralını uygulaman önemlidir.

  • Kuruyemişler de alerjik riski olan besinlerdir. Eğer bebeğin alerjik bünyeli değilse 12. ay civarında dövülmüş şekilde kuruyemişleri bebek ekmek tariflerine dahil edebilirsin.

  • Bebeğin 12. ayını geçtiğinde artık inek sütü/ keçi sütü vb. verebileceğinden su yerine süt kullanabilirsin.

Biraz da tatlı yesin mi: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: