Hamilelikte Bacak Krampları ile Başa Çıkma Rehberi!

Hamilelikte Bacak Krampları ile Başa Çıkma Rehberi!

Aklımda dönen onlarca şey ve kocaman bir göbekle uyumak yeterince zor değilmiş gibi bacak krampları gerçekten çok lazımdı dediğini duyar gibiyiz. Ne desen haklısın!

Ama hamilelikte bacak krampı şikayetinin neden olduğunu ve azaltmak için neler yapabileceğini öğrenirsen bununla daha kolay baş edebileceğini düşünüyoruz.

Bu yüzden sana eksiksiz bir rehber hazırladık. Üstelik videolar sayesinde bacak krampları için yapman gereken egzersizleri de öğrenerek evde kolayca uygulayabilirsin!

Hamilelikte bacak krampları neden olur?

"Hamilelikte bacak krampları ne zaman başlar?" sorusunun cevabı ile başlayalım. Baldırlarında gezinen ve sıklıkla geceleri ortaya çıkan bu sancılı kasılmalar ve kramplar, genellikle hamileliğin 2.ve 3. trimesterinde başlar. İkinci ve üçüncü 3 aylık dönemde yaygın olarak görülür. Çoğu zaman geceleri olur ve uykunu bölebilir.

Kesin olmamakla birlikte sebebi, bebeğin bacak damarlarına yaptığı baskıdan dolayı kanın yavaş dönmesi olarak düşünülür. Yani bacaklardaki kan damarlarının sıkışmasına bağlanır.

Bunun yanında hamilelikte ağırlaşan vücudu taşımanın yorgunluğunun da etkisi vardır. İrileşen göğüsler ve gittikçe büyüyen bir karın, hamileliğe bağlı kilo alımı bacaklara her zamankinden daha fazla yük binmesine sebep olur.

Hamilelikte ideal kilo alımı ne: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Gebelikte bacak krampları fazla fosfor, yetersiz kalsiyum ve magnezyum tüketimine bağlı olarak beslenmeyle de ilişkilendirilir.

Elbette bu konuda da hamilelikte görülen tüm ağrı ve sancıların sorumlusu olan hormonları suçlayabiliriz. Unutma; hamilelik boyunca günah keçimiz hormonlar!

Nedir bu ayakların çektiği: 6 Maddede Hamilelikte Ayak Şişmesi

Hamilelikte bacak krampları nasıl önlenir?

Hamilelikte bacak kasılması ve kramplarının sebebi her ne olursa olsun, bunları önlemek ve hafifletmek mümkün. Hamilelikte bacak krampları nasıl geçer sorusuna cevaplarımız:

  1. Yeterince su içtiğinden emin ol. Günde en az 8-10 bardak su içmelisin.

  2. Hamilelikte kramp için bol kalsiyum ve magnezyum içeren dengeli bir diyetle beslenmeye dikkat et. Hamilelikte Beslenme Programı: Hamileler Ne Yemeli? yazımız sana yardımcı olacak.

  3. Soğuk bir zemine basmayı dene. Bazen spazmları geçirmeye yardımcı olabilir.

  4. Bacaklarına binen yükü azaltmak için gün içinde mümkün olduğu sıklıkta ayaklarını yukarı kaldır. Yoğun geçen sürelerin arasına dinlenme molaları koy. Bacaklarını kanepenin koluna veya yastıkların üzerine dayayarak dinlendir.

Bu sorunla da sık sık karşılaşacaksın: Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

  1. Özellikle gün içinde çok fazla ayakta duruyorsan varis çorabı (destek çorabı) giy. Ayaklarını düzenli aralıklarla esnet.

  2. Masaj ve sıcak uygulamayı da deneyebilirsin.

  3. Alçak topuklu ayakkabılar tercih et.

  4. Düzenli olarak yürüyüş yap. Kramp anında da yürüyüşü deneyebilirsin. Başlarda pek rahat hissetmeyebilirsin ama yürümek krampı açmaya yardımcı olur.

Spor konusunda aklında soru işareti kalmasın: Hamilelikte Spor Yapmak Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

HemFit HemAnne'den hamilelikte bacak krampları için 2 temel egzersiz önerisi

Hamile pilatesi ve hamile yogası eğitmeni Gözde Biber’in hamilelikte bacak krampları için önerdiği egzersizleri izleyerek kolayca uygulayabilirsin.

Hamilelikte bacak egzersizleri: Bacakta kramp ve kasılmalar için hareket önerileri

Hamilelik döneminde birçok ağrının çözümü egzersizlerden geçiyor. Özellikle yatmadan önce baldır kaslarını esnetecek egzersizler yapmak çok işe yarar. Esneme/gerilme egzersizleri krampları ortaya çıkmadan bastırabilir. Bunun için 2 hareketi düzenli olarak yapmak seni rahatlatacaktır.

1- Yatmadan önce bir duvardan 60 cm kadar uzakta durup ellerini duvara daya. Topuklarını yerden kaldırmadan öne esne ve ellerinle duvarı it. Baldırlardaki gerginliği 10 saniye koru ve sonra 5 saniye gevşe. Bunu her gece yatarken 3-4 defa yapmayı dene.

2- Kramp girdiğinde bacağını dümdüz uzat. Ayağını, bileğinden ayak parmakların burnunu gösterecek şekilde yavaşça yukarı doğru kıvır. Asla ayak parmaklarını ileri doğru uzatma. Bunun ağrıyı hafifletmesi gerekir. Gece yatmadan birkaç kez tekrarlamak kramp girmesine engel olacaktır.

Hamile pilatesi ve yogası merkezlerinden destek almaya ne dersin?

hamilelikte bacağa kramp girmesi

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Çok kötü kramplar girmesi, kaslarında birkaç gün devam eden ağrılara neden olabilir. Bunun için endişelenmene gerek yok ama ağrı çok şiddetliyse ve geçmiyorsa doktoruna haber ver. Çünkü dolaşım sorunundan kaynaklanıyor olabilir.

Kızarıklık, şişkinlik ve ağrıda artış hissedersen veya kan pıhtısı/pıhtılaşma bozukluğu ile ilgili bir geçmişin varsa hemen doktorunla iletişime geç.

Bununla karşılaşma olasılığın da var: Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Annelerimiz neler demişler: Hamilelikte kramplar normal midir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.