1- Hamilelikte göğüs ağrısı ve hassasiyet
Gebelikte memedeki değişikliklerden en yaygını ağrı ve hassasiyettir. Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra göğüslerinde dokunmaya karşı duyarlılık başlar. Göğüslerin ağırlaşabilir ve dolgunlaşabilir. Üzerine yatmak bile bir işkenceye dönüşebilir.
Memede şişlik ve dokununca acıma hamilelik süresince özellikle meme uçlarında daha yaygın olabilir. Bu durumun da sebebi progesteron ve östrojen hormonlarının artması!
“Gebelikte memelerde hassasiyet ne zaman başlar?” sorusuna da yanıt verelim. Bu sorunla genellikle hamileliğinin ilk aylarında karşılaşacaksın. Peki gebelikte memelerde hassasiyet ne zaman azalır? Endişelenme, bu hassasiyet genellikle ilk trimesterden sonra ortadan kalkar.
Hassasiyet sorununu azaltmak için de hamile sutyenlerinden yardım alabilirsin. Özellikle geceleri kullanman sana yardımcı olabilir.
Bu bilgiler bir kenarda olsun: Onlara Çok İyi Bak: Doğum Sonrası Meme Bakımı
2- Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik
Göğsün areola denen memenin kahverengi kısmında kabarcıklar, hamilelik süresinde görebilirsin. Minik, sivilceye benzer bu çıkıntılar aslında her kadının göğsünde bulunur ancak hamilelik döneminde daha belirgin hale gelebilir.
Bu bezelerin herhangi bir tehlikesi yoktur, içlerinde göğsü besleyen yağ kümeleri vardır. Göğüs sağlığı için çok önemli olan bu bezeleri sıkmamanı, sabunla yıkamamanı ve ılık su ile temizlemeni öneririz. Bu arada şunu da söyleyelim, bu kabarcıklar hamilelikte memede süt bezesi olarak adlandırılır ama süt değil yukarıda bahsettiğimiz gibi tamamen yağ bezesidir.
3- Gebelikte memelerin yumuşaması
Bu kişiden kişiye değişen bir durum ama hormonların etkisi ile hamileliğin ilk zamanlarında memelerin sertken, ilk trimesterden sonra yumuşama başlayabilir. Hamileliğin son aylarına doğru süt kanallarının dolması nedeniyle şişlikler başlayabilir.
4- Hamilelikte göğüs büyümesi
- ”Hamilelikte göğüs ne zaman büyür?” sorusuyla başlayalım. Göğüslerindeki büyümeyi, hamileliğinin ilk 3 ayında belirgin bir şekilde izleyebilirsin. Bu büyüme, gebeliğin boyunca da devam edebilir. Bu arada önemli bir bilgi daha verelim, hamileliğin boyunca aldığın kiloların bir bölümünü büyüyen göğüslerin oluşturur.
Bu konu dikkatini çekecek: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
- Bebeğin doğduktan sonra göğüslerindeki büyüme sabit kalabilir ve sarkma söz konusu olabilir. Bunu engellemenin yollarından biri, göğüslerine destek sağlaman olacak. Doğru bir hamile sütyeni kullanarak sarkmaları önleyebilirsin.
- Şunu da söyleyelim; hamilelikte memelerin büyümemesi durumu da söz konusu olabilir. Merak etme, bu kişisel bir durum. Hormonların seni kendi vücuduna göre yönlendirecek. Yani hamilelikte göğsü büyümeyenler bir sorun yaşıyorlar anlamına gelmiyor.
- Ayrıca, 2. ya da 3. hamileliğinde büyüme yaşamayabilirsin. Bunun nedeni, vücudunun artık hamileliğe hazırlıklı olmasıdır.
5- Hamilelikte göğüs ucu kararması
Gebeliğinin ilk aylarında memelerinde gözle görebileceğin değişimlerden biri de meme ucunda ve çevresindeki halkada yani areolada kararma olacak. Hamilelikte memede kararmanın da sebebi tabii ki hormonlar!
Bu süreçte yoğun olarak salgılandığını söylediğimiz hormonlar, vücuttaki pigmentlerin sayısını da arttırır. Bununla beraber meme ucunda ve areolasında koyulaşmalar meydana gelir.
Bu renk değişimleri vücudun başka bölgelerinde de görülür. Linea nigra denen göbek çizgisi ile genital bölgede ve koltuk altlarında da karşılaşabilirsin. Bu lekelerin senin veya bebeğin için herhangi bir zararı yok, bu yüzden bir tedavisi de mevcut değil. Zaten doğumun ardından memelerindeki koyulaşmalar yavaş yavaş kaybolacak.
Bu arada, memedeki kararmaların henüz çok iyi göremeyen yenidoğan bebeklerin dikkatini çekmek için oluştuğu da düşünülüyor. Ancak bu konunun bilimsel bir açıklaması yok!
Gebelikte göğüs kararması ne zaman başlar, cevap verelim. Bu durum genellikle 2. Trimesterin ortalarına doğru başlar.
Bak daha neler var: Senin de Başına Gelebilir: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları
6- Hamilelikte göğüs akıntısı
Gebelikte memeden şeffaf sıvı gelmesi durumu söz konusu olabilir. Bu, kolostrum ismi verilen bebeğinin ilk sütüdür. Yapısı sütten daha yoğun ve rengi daha koyudur. Antikorlar, vitamin ve mineraller yönünden çok zengindir. Bu sayede bebeğin ilk kez sütünü emdiğinde onu hemen bir koruma kalkanı içerisine alır.
- Ağız sütü ismi de verilen bu sıvı, hamileliğinin yaklaşık 3. ayında göğüslerinde üretilmeye başlar.
- Üretim sürecinde göğüslerinden dışarı sızıntılar yapabilir.
- Bu aylarda rengi daha sarımtırak olabilir, gebeliğin son günlerinde daha saydam ve sulu hale gelebilir.
Hamilelikte memeden sıvı gelmesi seni korkutabilir ama merak etme, tehlikeli bir durum yok! Bu hamileliğin normal semptomlarından biri. Yalnızca sızıntı sırasında iç çamaşırını ya da kıyafetini ıslatarak sana sıkıntı verebilir. Bu yüzden göğüs pedleri kullanmanı önerebiliriz. Ayrıca duştan sonra göğüslerini hava ile kurutmak da yararlı olabilir.
Burada ihtiyacın olacak şeyler var: Emziren Annelerin En Çok Kullandığı 11 Emzirme Dönemi Ürünü!
- Eğer bu akıntı kanlı, iltihaplı ve ağrılı bir hale gelirse muhakkak doktoruna başvurmalısın.
Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için: Hamilelikte Süt Ne Zaman Gelir?
7- Hamilelikte göğüs damarların belirginleşmesi
Hamileliğinde göğüslerinin üzerindeki damarları net bir şekilde görebilirsin. Tenin açık renkliyse çok daha belirgin olabilir. Bunun nedeni, damarlarının bebeğine daha fazla kan akışı sağlayabilmek için genişlemesidir. Yani bu, bebeğinin sağlıklı olması için gerçekleşen bir değişim!
8- Hamilelikte memede çatlak ve kaşıntı
Memede kaşıntı ve çatlak oluşumu da sık görülen bir sorun. Bunlar, büyüyen göğüslerin deriyi gittikçe germesi ve sonucunda cildi kurutmasıyla meydana gelir.
Eğer bu kuruluğa engel olmazsan meme ucunda çatlaklar meydana gelebilir. Göğüslerini düzenli nemlendirerek bu soruna engel olabilirsin. Nemlendirme için doktorunun önereceği kremler ve doğal yağlar faydalı olabilir.
Hadi buna da bak: Tüm Hamilelerin Ortak Sorusu: En İyi Çatlak Kremi Hangisi?