Kloasma-Melazma Nedir, Neden Olur?

Kloasma-Melazma Nedir, Neden Olur?

Gebeliğin sırasında cildinde oluşan kahverengi lekeler (melasma) canını sıkıyor olabilir. Gebelik sırasında çıkanına kloasma denilen bu cilt lekeleri çoğunlukla geçici olsa da cilt tipine göre farklı etkiler gösterebiliyor. Melazma nedir ve tedavisi nasıldır, bilmen gereken detaylara geçelim!

Melazma nedir?

Halk arasında melazma da denilen melasma, derinin güneş gören bölgelerinde sonradan ortaya çıkan kahverengi lekelere deniyor. Bunun gebelikte oluşanına kloasma (gebelik maskesi) adı veriliyor.

Kloasmadan genellikle yüzün iki tarafı da etkileniyor. Yaygın olarak yanaklar, burun, dudak ve alın üzerinde görülüyor. Koyu tenli kadınlarda daha çok rastlanıyor.

Melazma neden olur?

Gerçek nedeni bilinmese de melasma, deriye renk veren melanosit hücrelerinin aşırı miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmesi sonucu oluşuyor. Melasma oluşumunu tetikleyen faktörler arasında;

  • Gebelik,
  • Ailesel yatkınlık,
  • Güneş ışınları,
  • Doğum kontrol hapı kullanımı,
  • Tiroit ve yumurtalık fonksiyonlarında bozulma,
  • Kozmetik ürünler sayılıyor.

Gebelik melazmasına yani kloasmaya ise bu dönemde progesteron hormonunda meydana gelen artış yol açıyor.

Melasma genellikle yaz aylarında şiddetleniyor. Bu da hastalığın ortaya çıkışında güneş ışınlarının ne kadar etkili olduğuna dair bir işaret. Güneşten gelen UV ışınları deride pigment üreten hücreleri harekete geçiriyor. Koyu renkli cilde sahip olanlardaki pigment hücreleri açık tenlilere göre daha aktif oluyor.

Neden böyle oluyor: Hamilelikte Artan Cilt Lekeleri (Hiperpigmentasyon) Hakkında Bilmen Gerekenler

Melazma nasıl teşhis edilir?

Melasma cilt muayenesi ile kolaylıkla teşhis edilebiliyor. Dermatoloğun muayene sırasında Wood lambası adı verilen bir ışıkla lekelerine bakmak isteyebilir. Bu ışık sayesinde melasmanın yüzeysel ya da ne kadar derinde olduğu anlaşılabiliyor.

Sana özel: Hamilelikte Kendini Şımartman İçin 11 Öneri

Melasma tedavisi nasıl yapılır?

Melasma tedavisi nasıl yapılır

Öncelikle hamilelikte oluşan melasmanın kendiliğinden geçeceğini söyleyelim. Ancak bazı insanlar yıllarca hatta ömür boyu melasma ile yaşamak zorunda kalabiliyorlar. Bunun içinse uygulanan birtakım tedaviler var. Melasma tedavisi sabır isteyen bir süreç. Lekenin yerleşim yeri tedavide önemli bir etken ve yaz aylarında yeni ataklar olabiliyor.

Eğer açık tenliysen tedaviden daha iyi bir sonuç alabilirsin ancak yine de tekrarlama olasılığı olduğunu söyleyelim. Koyu tenliysen lekelerin tekrarlama olasılığı daha fazla. Açık tenli kişilerde melasma tedavisinin etkileri haftalar içinde kendini gösterirken koyu tenli olanlarda aylarca tedavi uygulamak gerekebiliyor.

  • Hidrokinon: Melasma tedavisinde en yaygın kullanılan tedavi yöntemi hidrokinon içeren ilaçlar. Cilt üzerine uygulanan bu leke kremi cildin tipine ve lekenin cinsine uygun olarak seçiliyor. Aynı etken maddeyi içeren reçetesiz ilaçlar da var ama bunlar dermatoloğun yazdığı ilaçlara göre daha az hidrokinon içeriyorlar.
  • Tretinoin ve korikosteroidler: Cildin daha açık bir renge kavuşması için ikinci bir ilaç olarak tercih ediliyorlar.
  • Diğer topikal ilaçlar: Azelaik asit veya kojik asit reçete edilebiliyor.

Eğer cilde uygulanan ilaçlar melazmanın yok olmasını sağlamıyorsa farklı prosedürler denenebilir. Bunlar kimyasal soyma, mikrodermabrazyon, lazer tedavisi ve ışık bazlı prosedürlerdir. Bu tedavileri yalnızca uzman bir dermatoloğa yaptırabilirsin.

Mutlaka oku: Hamilelikte Cilt Problemleri ve Çözüm Önerileri

Melasması olanlar nelere dikkat etmeli?

  • Melasman varken güneş ışınlarına maruz kalman lekelerin daha da koyulaşmasına yol açacaktır. Bu işin en önemli kısmı, güneşten korunmak.
  • Kullandığın güneş koruyucular hem UVA hem de UVB korumalı olmalı. UVA ışınları camdan da geçebildiği için dışarıya çıkmasan bile güneş koruyucuyu düzenli bir şekilde kullanmalısın.
  • Mümkün olduğunca güneşten kaçınmayı bir alışkanlık haline getirmeli; güneş kenarlıklı şapkalar, gözlükler ve şemsiye gibi objeler kullanmalısın.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilikte Sivilce Sorunu Neden Olur?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: