Kan uyuşmazlığı iğnesi nedir?
Annenin, bebeği ile kan grubunun çakışması durumunda kan uyuşmazlığı söz konusu oluyor. Bu kan hücreleri hamilelik sırasında plasenta ya da fetüse geçebiliyor. Bu durumun anneye bir zararı olmasa da bebekte anemiye ya da sarılık gibi hastalıkların gelişmesine neden olabiliyor.
İşte kan uyuşmazlığı iğnesi tam da bu riskleri ortadan kaldırmak için yapılıyor. Annenin kan grubunun negatif olması durumunda bebeğin kan hastalıklarına yakalanmaması adına yapılıyor. Rh immün globülin (RhoGAM) ilacı enjekte edilmesini sağladığı için kan uyuşmazlığı iğnesinin adına RhoGAM iğnesi de deniyor.
Kan uyuşmazliği iğnesi yaptırmadım, bir şey olur mu?
Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa ne olur, sana söyleyelim. Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmaman durumunda bebeğine, doğduktan hemen sonra sarılığının iyileştirilmesi için fototerapi ve kanının değiştirilmesi içinse transfüzyon yapılması gerekebilir.
Dr. Hasan Alparslan Topçu bu durumda bebeğinin dokularına oksijen gitmeyeceğini ve kalp bu durumunu düzeltmek için çok çalışacağından kalp yetmezliği yaşanabileceğini söylüyor. Yıkılan kan hücreleri kandaki bilirubin seviyesini artırıyor ve bu da beyne zarar veriyor. Yani bebeğin felç kalma, zeka geriliği yaşama ya da ölme riski var. Kan uyuşmazlığı iğnesini yaptırmaman bir sonraki ve ilerleyen dönemlerdeki gebeliklerinde de sorun yaşamana yol açabilir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi yaptıranların tecrübelerini okumak için tıkla!
Kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ne kadar?
Farklı ilaç firmaları tarafından çıkartılmış çeşitleri olduğu için her kan uyuşmazlığı iğnesinin fiyatı birbirinden farklı. Kan uyuşmazliği iğnesi fiyatı 2021 yılında ortalama olarak şöyle;
- Thogam Anti RH Immun 1 Flako: 270 TL,
- Immunorho 1 flakon: 215 TL,
- Winrho 600 iü flako: 205 TL,
- Winrho 1500 iü 1 flako: 350 TL.
Özel hastanede kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ila 800 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu, diye merak ediyorsan ücretsiz olarak devlet hastanelerinde de yaptırabileceğini söyleyelim.
Hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır?
Rh uyumsuzluğu genellikle ilk gebelikte sorun oluşturmaz. En merak edilen sorulardan biri, ikinci gebelikte kan uyuşmazliği iğnesi yapılır mı, oluyor. Bu iğne zaten asıl ikinci ve sonraki gebelikler için yapılıyor. Peki, 2. gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır?
Bebekle anne arasında bir kan uyumsuzluğu söz konusu olduğu takdirde her hamilelikte 28. haftada bu iğnenin yapılması gerekiyor. Bunun tek dönemi 28. hafta mı yoksa kan uyuşmazlığı iğnesi 30. haftada yapılır mı, diye merak edebilirsin. Genellikle 28. haftada yapılsa da 28. ve 34. haftalar arasında bu iğneyi yaptırabilirsin. Ama sonra geç kalmış olursun aman dikkat, diyelim.
Hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır, konu hakkında daha detaylı bilgi almak için buradan devam edebilirsin.
Kan uyuşmazlığı iğnesi nereden yapılır?
Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesini kalçadan ya da koldan kas içine yaptırabilirsin. İğne toplardamar içine de yapılabiliyor. Bu noktada da uygun damarın nasıl bulanacağı önemli.
Kan uyuşmazliği iğnesi sağlık ocağında yapılır mı?
Evet, bu iğneyi sağlık ocağında da yaptırabilme imkanın var.
Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri neler?
Yan etki olarak iğnenin yapıldığı bölgede ağrı ve ateş gibi şikayetlerin olabilir.
Bunları da mutlaka öğren: Hamilelikte Yapılan Testler Hakkında Her Şey!
Kan uyuşmazlığı iğnesi aç karnına mı yapılır?
Kan uyuşmazlığı iğnesi için önden bir hazırlık yapmana gerek yok. Aç ya da tok gitmen fark etmiyor.
Kan uyuşmazlığı testi hakkında daha fazla detay için: Kan Uyuşmazlığı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey