Hamilelikte Zika Virüsüne Dikkat!

Hamilelikte Zika Virüsüne Dikkat!

Bazı hastalıklar oldukça sinsi bir şekilde insan vücuduna geçebiliyor. Zika virüsü de bunlardan biri! Bu virüse özellikle hamilelikte yakalanmanın çok ciddi sonuçları olabiliyor.

Ülkemizde çok sık görülmese de bu virüs hakkında bilgi sahibi olmanda fayda var. Gel hep birlikte işin özünü öğrenelim.

Zika virüsü nedir?

Zika virüsü, Aedes türü sivrisinekler ile taşınan ve özellikle hamile kadınlarda yaşandığında bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir hastalıktır.

Son zamanlarda ismi daha çok duyulduğu için yeni bir hastalık olduğunu düşünebilirsin. Ama Zika virüsünün hikayesi bundan çok daha uzu süre önce Güney Amerika’da başladı. Yakın zamanda daha çok adını duymamızın sebebi 2015 yılında Brezilya’daki vaka artışı oldu.

Şu anda Amerika’da pek çok yerde görülüyor, yavaş yavaş Avrupa’ya da kaydığı söyleniyor. Yani, önlem alınmadığı takdirde Türkiye’de ortaya çıkma riski de olabilir.

Bunlar da aklında olsun: Hayatını Kolaylaştırmaya Geldik: Hamilelikte Alerji Rehberi

Zika virüsü nasıl bulaşır?

Bu hastalık sivrisinek ısırıklarıyla insana geçer. Isırıkla kana geçen virüs, vücuda yerleşir ve kadınlarda hamilelik durumu söz konusu olduğunda bebeğe aktarılır.

Bu arada cinsel yolla da hastalık taşınabilir. Eğer Zika virüsüne sahip bir erkek, temiz bir kadınla birliktelik yaşarsa hastalık bulaşıcı özellik gösterir.

Hayvanlarla alakalı şöyle bir sorun da var: 9 Madde ile Gebelikte Toksoplazma Enfeksiyonu

Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

Zika virüsü aslında oldukça bir soğuk algınlığıyla karıştırılacak kadar alışıldık belirtiler taşıyor. Bu süreçte;

  • Yüksek ateş,
  • Cilt döküntüleri,
  • Kas ve eklem ağrıları,
  • Kırmızılaşmış ve iltihaplanmış gözler gibi belirtiler görülebiliyor.

Bu belirtiler bazen hastaneye bile başvurmadan, birkaç gün istirahatle atlatılabiliyor.

Zika virüsünün hamileler için zararı nedir?

Virüs vücuda girdikten sonra yaklaşık 12 gün boyunca kuluçkada kalıyor ve ardından vücuttan atılıyor. Bu işlemlerden geçen kişi artık virüse karşı bağışıklık kazanmış oluyor. Ancak hamileler için durum biraz daha farklı. Zika virüsü, anne adaylarının doğumunun ardından bebeklerinde ciddi doğum kusurlarına ve sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bunlar arasında;

  • Mikrosefali (Başın normalden küçük olması ve buna bağlı olarak beyin gelişiminin kısıtlanması durumudur. Bu sorun beraberinde ciddi zeka geriliklerini getirir.),
  • Mikrosefaliye bağlı olarak inme,
  • Görme ve duyma sorunları,
  • Kötü gelişim gibi ciddi sorunlar var.

“Zika virüsü hamileliğin kaçıncı ayında tehlikeli?” diye bir sorun varsa bilmelisin ki uzmanların bu virüsün hangi dönemde etkin olduğuyla alakalı bir cevabı yok. Çünkü hastalığın ne şekilde ilerlediği ve etkin olduğu dönemler kesinleştirilebilmiş değil.

Virüs kaynaklı bir sorun olmasa da öğren: Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedenleri, Tipleri ve Tedavisi Hakkında Her Şey

Zika virüsü nasıl tespit edilir?

Virüsün vücuda girdikten sonra tespit edilmesini sağlayan herhangi özel bir tahlil ya da test mevcut değil. Genellikle kan ve idrar tahlillerinin ayrıntılı değerlendirilmesiyle sonuca ulaşılıyor.

Zika virüsü nasıl tedavi edilir?

Bu sorunun ne yazık ki özel bir tedavi yöntemi ya da ilacı bulunmuyor. Eğer virüs amile olmayan bir bireydeyse semptomların hafifletilmesi için bazı tedaviler yapılıyor. Bunun dışında;

  • Dinlenmek,
  • Bol miktarda su tüketmek,
  • Doktor kontrolünde ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak belirtilerin hafiflemesi için faydalı olabilir.

Eğer bir kadın hamileyken bu virüsü kaparsa bebeğin yukarıda bahsettiğimiz sorunları yaşamamasını engellemek ne yazık ki mümkün değil. Bu aşamadan sonra doktor düzenli kontrollerle bebeğin gelişimini inceleyecektir. Eğer gelişim çok kötü ilerliyorsa doktor, gebeliği sonlandırma seçeneğini sunabilir.

Zika virüsü için bir fayda teşkil etmese de en az bunun kadar önemli hastalıkların tedavisini sağlıyor. Muhakkak bak: Doğum Sırasında Bebeğinin Kordon Kanını Saklatman İçin 8 Mükemmel Neden!

Zika virüsünden nasıl korunulur?

Hamileliğinde Zika virüsünden korunmanın aslında en iyi yolu, bu hastalığın yoğun olduğu bölgelere seyahat etmemek! Ancak yine de bu yolculuklar yapılacaksa aşağıdaki önlemleri alarak korunabilirsin.

  • Sivrisinek ısırıklarını önlemek için uzun kollu gömlek, tişört ve pantolon giyin.
  • Sinek kovucu ürünlerden faydalan. Sineklerin hoşlanmadığı limon okaliptüs gibi yağlar da kullanılabilir.
  • Yatacağın yerlerde cibinlik kullan.
  • Pencerelerde sineklik olmasına dikkat et.
  • Eğer virüs tehlikesinin olduğu bir bölgedeysen ve ateş, halsizlik gibi belirtiler yaşarsan vakit kaybetmeden bir uzmana görün.
Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: