Hamilelikte vajinada ağrı olur mu?
Vajinada ağrı ve batma hissi, gebelik döneminde pek çok kadının şikayetleri arasında. Bu tarz vajinal ağrılar genellikle gebeliğin 12-16. ve son haftalarında görülür.
Hamilelikte vajina ağrısı neden olur?
Genişleyen rahim etrafındaki kas ve bağ dokularında esnemeye yol açtığı için vajinada ağrı meydana gelir. Gebeliğin etkisiyle genişleyen rahim, vücudun ağırlık merkezini etkilediği için bel ve alt karın bölgelerinde ağrıya yol açar. Hamileliğin 20. haftasıyla birlikte ani hareket yaptığında kasığında bir çekilme hareketi ya da bıçak saplanması gibi ağrılar hissedebilirsin. Bunun nedeni, yuvarlak bağ dokusunun gerilmesidir. Bunun dışında;
- Hormonal değişimler,
- Yerleşme ağrısı,
- Mantar enfeksiyonu,
- Bebeğin uyguladığı baskı,
- Yalancı doğum kasılmaları,
- İdrar yolu enfeksiyonu da hamilelikte vulva ağrısına neden olabilir.
Gebelikte vajina ağrısının özellikle son dönemlerde meydana gelmesinde kaygılanacak bir durum yok. Çünkü vajinada ağrı, bebeğin büyüyüp ağırlaştıkça daha çok artabilir. Ama çok fazla rahatsızlık hissediyorsan doktoruna bildirmende fayda var.
Yalancı doğum sancısına dikkat: Doğumun Yaklaştığının Belirtisi mi?
Gebelikte vajinada bıçak saplanır gibi ağrı
Gebelik döneminde rahimdeki kaslar gerilir ve kısalmaya başlar. Bu da vajinada batma ve ağrıya yol açar. Özellikle gebeliğin ilk 2 ayında artan vajinal ağrılar hamileliğin 12. veya 16. haftalarında kendini gösterebilir.
Gebelikte vajina kemiği ağrısı
Normalde pelvis eklemleri hareketsizdir, hamilelik hormonlarının etkisi altında kalan eklem kıkırdağı yumuşar. Pelvis kemikleri eklem yerlerinden oynamaya ve ayrılmaya başlar, çoğu anne adayı gibi sen de bunu hamileliğinin ortalarından itibaren hissetmeye başlayabilirsin.
Ağrılar daha çok her iki kasıkta ve alt batında hissedilir. Bazen içten hissedilen bu ağrılar uyluk iç yüzlerine ve kalça arkasına yayılırlar. Hamilelik ilerledikçe ve karın büyüdükçe gebelikte vajinada baskı hissi artar. Bebeğin baş kısmının, rahmin alt kısmına baskı ile yönlendirilmesiyle vajinal bölgede baskı ve dolgunluk hissi çoğalır. Bu durum erken doğuma işaret edebilir.
Hamilelikte genital bölgede ağrı
Hamilelikte rahim ağrısı genellikle vajina ağrısıyla karıştırılır. Gebeliğin 33. haftası itibarıyla rahim ağzı açılmaya başlayabilir. Rahim ağzı doğum sancılarının başlamasından haftalar önce de açılabilir, hiç açılmayabilir de.
İşte bu açılmalar sırasında gebelikte vajinada bıçak saplanır gibi ağrı şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Bu durum doğum sancılarının başladığı anlamına gelmez. Ancak senin ve bebeğin için herhangi bir tehlikesi olmadığını söyleyebiliriz.
Dikkat dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?
Hamilelikte vajinada ağrıya ne iyi gelir?
- Ani hareketlerde bulunmak ve yukarı doğru uzanmak vajinada ağrıyı artırabilir. Bu nedenle dikkatli davranmaya çalış ve bolca dinlemeye vakit ayır.
- Ilık duş almak hamilelikte vajina ağrısını hafifletir. Sonrasında yine istirahat etmeyi ihmal etme tabii.
- Sol tarafınıza yatmak kan dolaşımını hızlandırabilir bu da vajinada baskı hissini azaltır.
- Yüzme ve yoga gibi basit egzersizler, vücuttaki dolaşımı iyileştirip kasları güçlendirerek gebelikte vajinada ağrı sorununa iyi gelir.
- Düzenli olarak Kegel egzersizleri yaparak hamilelikte vajinal ağrı ve basıncı hafifletebilirsin. Bu, aynı zamanda aktif kalmana da yardımcı olur.
- Ayaklarını yukarı kaldırarak oturmak da gebelikte genital bölgede ağrıyı hafifletir ve bölgedeki basıncı azaltır.
Bunu da öğren: Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?