Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar, Nasıl Baş Edilir?

Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar, Nasıl Baş Edilir?

Hamilelik dönemindeki stres seni pek çok yönden sıkıntıya soktuğu gibi bebeğine de olumsuz yönde yansıyabilir. Hem kendi hem de bebeğinin sağlığını korumak için stresten uzak durman şart.

Peki, hamilelikte stres nelere yol açar? Nasıl mücadele edilir? Hadi biraz bunları konuşalım.

Hamilelikte stres bebeğe zarar verir mi?

Bunun kesin bir cevabı olmasa da uzmanlar hamilelik döneminde mümkün olduğunca stresten uzak durulmasını tavsiye ediyorlar. Özellikle hamileliğin 24. haftasından itibaren kandaki adrenalin ve kortizon hormonları bebeğe geçerek onun duygu dünyasını etkiliyor.

İkinci trimester, bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemli bir dönem. Bu süreçte yaşanan stres bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

Aman aksama olmasın: Gebelikte Yapılan Testler: 2. Trimester Testleri Hangileridir?

Son olarak, yapılan araştırmalarda hamilelik döneminde endişeye maruz kalan bebeklerin, anneleriyle daha az iletişim kurduklarının, daha fazla beslenme ve uyku sorunu yaşadıklarının gözlemlendiğini söyleyelim.

Huzurlu bir hamilelik için bebeğine olumlu telkinde bulun!

Hamilelikte stres düşüğe neden olur mu?

Araştırmalar gebelik sırasında yaşanan stresle hamileliğe bağlı problemler arasında artan bir ilişki olduğunu gösteriyor. Bu teoriyi tam olarak destekleyecek kayda değer bir kanıt bulunmasa da stresin, erken düşüklerin muhtemel sebeplerinden biri olduğu düşünülüyor.

Erken düşükle ilgili kaygıların varsa kendine ve bebeğine iyi bak. Sigara ve alkol tüketimi gibi bilinen risk faktörlerinden uzak dur.

Tüm ayrıntılarıyla: Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Hamilelikte stres karın ağrısı yapar mı?

Stresin direkt olarak karın ağrısına sebep olup olmadığına dair bir bilgi yok. Eğer hamilelikte karın ağrısı problemin varsa altında başka nedenler yatıyor olabilir.

Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte stres kanama yapar mı?

Stres, kan basıncını yükseltir. Yüksek kan basıncı da vajinal kanamaya neden olan çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Kan basıncının dengede kalması için stresten ne kadar uzak kalırsan o kadar iyi.

Öğren: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte stres baş ağrısı yapar mı?

Hamilelikte kaygı düzeyinin yüksek olması, gerilimden kaynaklanan baş ağrılarına neden olabiliyor.

Normal seviyelerdeki stres hamileliği çok etkilemez. Ancak yaşadığın stres;

  • Seni kaygılandırıyor,
  • Uykunu kaçırıyor,
  • Bitkin düşürüyor,
  • Bunalıma sokuyorsa sorun oluşturabilir. İştah kaybı, baş ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşamana sebep olabilir.

Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelikte strese ne iyi gelir?

  • İçini dök. Kaygılarının sana zarar vermesinin sebebi, onları kimseyle paylaşmaman. İçini dökebileceğin bir yer ve birileri olsun. Eşinle iletişimini aksatma, her günün sonunda birbirinize vakit ayırın. Özellikle yatma saatlerinin stressiz olması önemli.
  • Stres kaynaklarını tespit et. Eğer çok fazla şeyi bir arada yaptığını düşünüyorsan öncelikli olmayan konularda yükünü azalt. Evde ya da işte üzerine çok fazla sorumluluk aldıysan hangilerini erteleyebileceğini veya devredebileceğini düşün. Kendine bir liste yapmak ve işlerini hallettikçe üzerlerini çizmek de işe yarayabilir.
  • Kendine zaman ayır. Yavaş ve derin bir şekilde diyaframdan nefes alıp vermenin önemini aklından çıkarma. Dinlenmek ve sakinleşmek için kendine alan yaratmayı ihmal etme. Biraz şımarmak hakkın: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri
  • Uyu. Uyku hem vücudun hem de zihnin için yenilenme demek. Uykusuz kalmak gerilimi ve kaygıyı tetikler. Hamilelikte Uyku Düzenin İçin Bilmen Gereken 10 Mışıl Bilgi
  • İyi beslen. Stresli bir hayat, yanlış yemeye yol açabilir. Hamileyken yetersiz beslenme, stresle başa çıkma yeteneğini etkileyebileceği gibi bebeğinin sağlığını da bozabilir. Bu yüzden dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmeye dikkat et.
  • Banyo yap. Ilık bir duş, gerginliği azaltmanın harika bir yolu. Tempolu bir günün sonunda bunu dene. Daha iyi uyumana yardımcı olacak.
  • Egzersiz yap. Koş, yüz, meditasyon ya da hamile yogası yap. Bu süreçte ihtiyacın olan en son şeyin daha fazla faaliyet olduğunu düşünebilirsin fakat egzersiz yapmak stres atmanın en iyi yollarından biri. Bunlara bak: Nefesten Kegele En Çok İşine Yarayacak Hamile Egzersizleri

  • Uzaklaş. Stresle mücadelede rahatlatıcı bulduğun herhangi bir faaliyetten faydalanabilirsin. Okuyarak, film seyrederek, müzik dinleyerek, gezerek veya sevdiğin bir işle ilgilenerek ya da bir arkadaşınla buluşarak stresten uzaklaşabilirsin.
  • Müzik dinle. Günde dinleyeceğin yarım saat müzik hem stresini azaltır hem de bebeğinin beyin gelişimini olumlu yönde etkiler. Çünkü bebeğin, gelen çeşitli seslerle uyarılır. Büyük tartışma: Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Dinletmek Faydalı mı?
  • Yükünü azalt. Belki de ortada bu kadar strese girmeni gerektirecek bir durum yok. Eğer seni bu kadar strese sokan şey işinse doğum iznine erken başlamayı ya da üzerindeki yükün en azından bir kısmını başkasına devretmeyi düşünebilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Çalışan Anne Adayları İçin Rahat Hamilelik Geçirmenin 9 Yolu

Unutma, bebeğin doğduktan sonra stresin azalmayacak aksine artacak. Bu nedenle stresi yönetme yollarını iyice kavramaya bak.

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: