Hamilelikte Sinir Krizi Bebeği Etkiler mi?

Hamilelikte Sinir Krizi Bebeği Etkiler mi?

Hamilelikte sinir krizi geçirmek, ağlamak ve çok büyük bir üzüntü yaşamak gibi yoğun duygular anne adayları için oldukça yıpratıcı. Ancak bu kez bir bebekten de sorumlu olunduğu için hamilelikte sinir krizi bebeği etkiler mi, sorusu bu tarz üzücü durumlarda ilk akla gelen şeylerden biri oluyor.

Hadi gel birlikte hamilelikte sinir bebeğe zarar verir mi, ağlamak düşüğe neden olur mu, gibi soruların cevaplarına bakalım.

Hamileliğin ilk haftalarında sinirlilik olur mu?

Bazı anne adaylarında gebeliğin başlamasıyla birlikte aşırı sinirlilik hali söz konusu olabiliyor. Peki hamileyken anne niye bu kadar sinirli oluyor?

Gebeliğin başlamasıyla birlikte meydana gelen hormonal dalgalanmalar anne adaylarında ani sinir krizleri, aşırı duygusallık, fazla yemek yeme ve tembellik gibi değişimlere yol açabiliyor. Hamilelikte bebeğe ne zarar verir, dersen de bu aşırı sinir halinin, üzüntünün, ağlama krizlerinin ve stresin özellikle ilk 3 ayda bebeklere zararı büyük.

Her şeyin başı: Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar, Nasıl Baş Edilir?

Hamilelikte sinir krizi bebeği etkiler mi?

hamilelikte sinirli olmak bebeği etkiler mi

Hamileliğin esnasında hormonal değişiklikler sebebiyle duygusal geçişler yaşayabilirsin. Ağlama krizleri, sinir krizleri ve gülme krizleri gibi pek durumlarla karşılaşabilirsin. Hamilelik hormonlarının tavan yapması duygularını daha yoğun yaşamana yol açabilir. Bu durumda hamilelikte sinirli olmak bebeği etkiler mi, diye merak edebilirsin.

Hamileyken sinir krizi geçirmek, yoğun strese ve üzüntüye maruz kalmak bebeği de olumsuz yönde etkiliyor. Anne adayının stresli bir yaşam sürmesi ve sinir krizleriyle boğuşması bebeğin gelişiminde aksaklıklar olmasına yol açabiliyor. Yapılan araştırmalara göre annenin stresi plasentayı aşarak bebekle buluşuyor, geçirilen kriz ve yaşanan stres, bebeğin nörogelişimini etkiliyor. Hamilelikte sinir bebeğe zarar verir mi, sorusunun etkilerini öğrendin. Gelelim hamilelikte ağlamak sakıncalı mıdır, sorusuna.

Anne adayının gebelikten bağımsız problemlerden dolayı sıkıntı, stres, üzüntü yaşaması ve ağlama nöbetleri geçirmesi gebeliğin gidişatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Elbette ağlayabilirsin ancak bu, bir kriz ya da nöbet ve süreklilik halinde olmamalı. Vücuttaki stres hormonları olan kortizol ve adrenalin hormonlarındaki artış, kan yoluyla bebeğe de geçebiliyor. Bu durum bebeğin gelişim sürecini etkilemekle birlikte yetişkinlik döneminde depresyon gibi ciddi rahatsızlıkların yaşanma ihtimalini artırabiliyor. Bununla birlikte bebekte davranış bozuklukları, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, saldırganlık ve içe kapanıklılık hali gibi olumsuz gelişmeler yaşanabiliyor.

Yani hamilelikte annenin ağlaması bebeği etkiler mi, sorusunun yanıtı evet! :( Sen ne kadar üzülüyorsan bundan bebeğin de o kadar çok etkileniyor. Ancak unutma ki ne kadar mutluysan bebeğin de bir o kadar mutlu.

Mutlaka oku: 5 Maddede Hamilelik Depresyonu Nedir, Anlattık!

Hamilelikte ağlamak düşüğe neden olur mu?

Hamilelik sırasında ağlaman son derece normal, hormonların nedeniyle daha duygusal olabilirsin. Ancak sık sık ağlamak hem senin hem de bebeğinin sağlığında sorunlara yol açabilir. Hamilelikte ağlamak iştahsızlık, suçluluk duygusu, hareketsizlik, çok fazla uyuma ve isteksizlikk gibi farklı semptomlara da neden olabiliyor. Hormon dengesizlikleri nedeniyle ruhsal durumu bozulan anne adaylarının stres ve depresyon etmenlerine maruz kalması ne yazık ki erken doğuma sebep olabilir.

Detaylar burada: Hamilelikte Düşük Neden Olur, Tedavisi Var mı?

Ne yapmalısın?

Hamilelik sürecini ruhsal yönden sağlıklı geçirebilmen bebeğinin sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Tüm bu belirtiler yani, aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleri 2 haftadan fazla sürerse doktorunla konuş. Destek almaya ihtiyacın olduğunu düşünürse seni bir uzmana yönlendirecektir.

Hamileyken eşiyle kavga edenler, iyi bir anne olamayacağını düşünüp üzülenler, kendini anne olmaya hazır hissetmeyenler vs... Pek çok kadın senin geçtiğin bu süreçten geçti ve gözyaşları döktü. Kendini yalnız hissetme. Bu süreçte diğer hamile kadınlarla ya da annelerle konuşman sana iyi gelecektir. Ancak en doğrusu ise bir uzmandan destek almak olacaktır, kendini sakın erteleme.

Hamilelikte sinirlilik cinsiyet belirtisi mi?

Hamilelikte aşırı sinirlilik, öfke ve depresyon gibi ani ruh hali değişikliklerinin halk arasında kız bebeğe işaret ettiği söylenir. Kız bebek bekleyen gebelerin erkek bebek bekleyenlere göre daha fazla ruhsal değişim yaşadığı söylense de bunun herhangi bir bilimsel tarafı yok tabii ki.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: