Sen sigara içtiğinde bebeğin de sigara içmiş olur. Hatta yeni bir araştırmaya göre hamilelikte sigara içilmesi durumunda bebeklerin anneden çok daha yüksek oranda nikotin konsantrasyonuna maruz kaldığı saptanmış. Bu yüksek konsantrasyon, bebeğin doğumdan sonra da nikotin alımının sürmesine neden olabilir.
Hamilelikte sigara içmenin bebeğe zararlarına bak:
1- Yenidoğan miniğinin Apgar skorunun düşük olmasına yol açar
Yenidoğan bebeklerin genel sağlık durumlarını yansıtan Apgar testi, doğumdan sonra 1. ve 5. dakikalarda yapılıyor. Anne karnında sigaraya maruz kalan bebeklerin Apgar skorlarının düşük olma riski, içmeyenlere göre daha fazla.
Apgar Testi ile İlgili 5 Soru 5 Cevap!
2- Ani bebek ölümü sendromu riskini arttırır
ABÖS, genellikle ilk yıllarında bebeklerin herhangi bir sağlık sorunları yokken uykudayken ölmeleri durumu. Gebelikte sigara içenlerin bebeklerinde riskin daha fazla olduğu saptanmış durumda.
3- Çocuğunun uyku apnesi yaşama ihtimalini arttırır
Nefessizlik anlamına gelen uyku apnesi; ağız kuruluğu, horlama, yorgun uyanma, uyurken sık sık nefesin durması gibi belirtilerle kendini gösterir. Hamilelikte sigara içenler bebeklerinde böyle sorunlarla karşılaşabilirler.
4- Bebeğinin düşük doğum ağırlığıyla doğma riskini arttırır
Sigara içmenin fetal gelişimle direkt bağlantısı var. Günde 1 paket sigara içen anne adayının düşük kilolu bebek doğurma ihtimali, içmeyen bir hamileye oranla %30 daha yüksektir.
Sigara sayısını azaltmak iyi bir çözüm gibi geliyorsa şunu söyleyelim: Muhtemelen sigarayı azalttığında daha sık ve derin nefesler çekecek, her sigaranı daha fazla içerek açığı kapatmaya çalışacaksın. Düşük katranlı ya da düşük nikotinli sigara içerek riski düşürmeye çalışanlar için de bu söylediğimiz geçerli. Yani çözümü azaltmak değil; bırakmak.
5- Plasentadaki kılcal damarlar tıkanır
Kılcal damarlar bebeğe kan, oksijen ve diğer besin maddelerini taşır. Kılcal damarlardaki bir daralma, bebeğinin senden aldığı besinin azalmasına, bu da daha az gelişmesine neden olur. Sigara içerek çocuğunun düşük kilolu ve kısa boylu olma ihtimalini arttırıyorsun.
Pratik Gebelik Takibi: Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu
6- Çocuğun IQ seviyesi düşük doğabilir
Hamileyken sigara içen annelerin çocuklarının sigara içmeyenlere göre daha düşük IQ seviyesine sahip olduğu ve okuma zorluğu oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiş.
7- Çocuğunda hiperaktivite görülme ihtimalini arttırır
Ve sanıldığının aksine hiperaktive, zeki ve hareketli çocuk demek değil; bozukluktur. Ayrıntılı bilgi için seni bu yazıya alalım: Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir, Tedavisi Nasıl Olmalı?
8- Düşük riskini arttırır
Bebeğin doğduktan kısa bir süre sonra hayata veda etme ihtimalini de. Günlük içilen sigara sayısının da etkisi var. Günde 1 paketten fazla sigara içen kadınlarda düşük oranı %35 artar.
Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?
İngiltere'de yapılan bir araştırma ile anne karnında sigaraya maruz kalan fetüsün görüntüleri ultrasonla gözlemlenmiş:
9- Plasenta komplikasyonlarına davetiye çıkarır
Merak edilen bir soru; Sigara plasentadan geçer mi? Direkt geçiş söz konusu değil ancak plasenta sorunları yaratabiliyor. Hamileliği boyunca orta düzeyde sigara içen kadınlarda plasentanın erken ayrılması riski hemen hemen %25, çok sigara içenlerde %65’ten fazla oranda artar.
Plasentanın rahmin alt kısmına yerleşmesiyle meydana gelen plasenta previa da sigara içen anne adaylarında daha çok görülüyor. Orta düzeyde sigara içenlerde görülme riski %25, çok içenlerde %90 oranında artıyor. Ağır kanama görülmesi ile tehlikeli bir durum. Alttaki yazıyı mutlaka oku.
Plasenta Previa Ne Demek? Belirtileri, Riskleri ve Tedavisi Neler?
Hamilelikte sigara ne zaman bırakılmalı?
Mümkünse hamile kalmadan önce bırakmalısın. Hadi olmadı, hamile olduğunu öğrendiğin anda, en kısa zamanda bırakmak için kolları sıva.
Sigara içen hamileler ne yapmalı?
1- Bırakma motivasyonlarını belirle
Bebeğinin sağlığını riske atmamak yeterince büyük bir motivasyon değil mi?
2- Sigarayı bırakma metodunu seç
Birden mi bırakacaksın yoksa yavaş yavaş azaltacak mısın? Hangisini seçersen seç, fazla uzakta olmayan bir günü belirle, erteleme. O gün için aklına sigarayı getirmeyecek yoğunlukta, eğlenceli, keyifli bir program yap. Sigara içmenin yasak olduğu mekanlarda takılabilirsin mesela.
3- Seni sigara içmeye iten motivasyonları tespit et
Zevk için mi, gevşemek için mi yoksa uyarım için mi içiyorsun? Yoksa gerginliğini ve kızgınlığını azaltmak için mi? Elin ya da ağzın boş durmasın diye içiyor olabilir misin? Belki de alışkanlıktan, hiç düşünmeden yakıyorsun.
Sigarayı içme nedenlerini anladığında, bırakınca sigaranın yerini dolduracak şeyi bulman daha kolay olabilir. Mesela:
- Sigarayı elin oyalansın diye içiyorsan kalem çevirmeyi, tespih çekmeyi, örgü örmeyi, telefonda oyun oynamayı, stres topu mıncıklamayı deneyebilirsin.
- Oral tatmin amacıyla içiyorsan ağzına kürdan alabilir, sakız çiğneyebilir, çiğ sebze-meyve atıştırabilirsin.
- Uyarım sağlamak, canlanmak için içiyorsan hızlı bir yürüyüş, spor salonunda bir egzersiz seansı, arkadaşınla sohbet, sürükleyici bir kitaba başlamak sana yardımcı olabilir.
- Gerginliğini azaltmak ve gevşemek için içiyorsan sakinleştirici bir müzik açabilir, egzersiz yapabilir, uzun bir yürüyüşe çıkabilir, hemen kendine bir masaj seansı alabilirsin.
Hamileler için pilates ve yoga merkezlerine bakmak ister misin?
- Zevk için içiyorsan sigara içilmeyen yerlerde başka zevkli aktiviteler bulabilirsin. Sinemaya git, alışverişe çık, sigara içmeyen arkadaşlarınla buluş, hareketli bir şeyler dene.
- Alışkanlıktan içiyorsan normalde sigara içtiğin yerlerden, durumlardan ve nikotin sever arkadaşlarından uzak durmalısın.
- Sigarayı özel bir yiyecek, içecek veya öğünle ilişkilendiriyorsan çok şanlısın; çünkü dünyamız çeşit çeşit yiyecek ve içeceklerle dolu. Diyelim ki kahvaltıda sigara içiyorsun ama yatakta hiçbir zaman sigara içmiyorsun. O zaman birkaç gün yatakta kahvaltı et. Ya da kahveyi sigarasız içemiyorsan sigara içilmeyen bir kafeye git.
- Sigara ihtiyacının geldiğini hissettiğinde birkaç kez, aralarda durarak derin derin nefes al. Son nefesini bir süre tut ve bir kibrit çak. Nefesini yavaşça üfleyerek kibriti söndür. Kibritin sigara olduğunu farz ederek ezip at.
- Bol bol su iç.
- Eğer yanılıp bir tane tüttürürsen unut gitsin. İçtiğin sigarayı düşünüp düşünüp kahrolma, içmediğin sigaraları düşün, güç topla ve içmemeye devam et.
Bu da ilgini çekebilir: Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler
Nikotin bandı veya nikotin sakızı hamilelikte kullanılabilir mi?
Hayır, önerilmiyor çünkü nikotin içeriyorlar.
Pasif içicilik bebek için zararlı mı?
En az sigara içmek kadar zararlı. Çünkü dumanı soluduğun anda bebeğine gidecek. Eş dost akraba, ayıp olur demeden hamileliğin boyunca yanında sigara içilmesine izin verme. Ayıbı yapan onların olduğunu da unutma.