Hamilelikte nefes darlığı neden olur?
Genişleyen rahim, ciğerlerin altında bulunan geniş ve düz bir kas olan diyaframı iter. Diyafram, gebelik esnasında her zamanki yerinden 4 cm kadar yukarıya çıkar. Bu durum, ciğerlerin sıkışmasına ve hava alım miktarının değişmesine yol açarak nefes darlığına neden olur.
Solunum sistemi de kanın plasentaya yüksek miktarlarda oksijen taşıması ve normalden daha fazla karbondioksit atmasını sağlamak amacıyla birtakım uygulamalar yapar. Progesteron hormonunun harekete geçirdiği beyindeki solunum merkezi, daha sık ve derin nefes almaya sebep olur.
Hamilelikte nefes alamama hissi neden olur?
Ciğerler her nefeste %30-40 daha fazla hava alıp verir. Bu değişiklikler sende nefes almakta güçlük çekiyormuşsun ya da nefesin daralıyormuş hissi uyandırabilir.
Hamilelik ilerledikçe kadınların çoğunda nefes açlığı gibi bir durum yaşanabilir. Nefes açlığı tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır ve çeşitli ruhsal sıkıntılardan meydana gelebilir. Bunu, derin nefes alma ihtiyacı duyup yeterli nefesi alamama veya tıkanma şeklinde hissedebilirsin.
Anlattık: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Hamilelikte nefes darlığı ne zaman başlar?
Hamilelerin çoğu, ikinci üç aylık dönemin başlamasıyla birlikte hafif bir nefes darlığı çekerler. Ancak nefes darlığı gebeliğin ilk haftalarında da görülebilir. Buna da solunum sisteminin, vücudun temiz kan ihtiyacını gidermek için çok daha fazla çalışması yol açar.
Hamilelikte nefes darlığı en çok hangi dönemde görülür?
Gebelikte nefes darlığının en sık meydana geldiği dönem, son haftalardır. Çünkü büyüyen rahim, diyaframı yukarı iterek akciğerlere baskı yapar.
Özellikle çoğul gebelik ya da bebeğin suyunun fazla olduğu durumlarda nefes alman zorlaşabilir. Bu nedenle ikiz gebelikte nefes darlığı daha çok görülebilir. Ancak endişelenmene gerek yok. Bu, gayet normal bir durum. Doğumdan kısa bir zaman önce bebek aşağıya indiğinde diyafram üzerindeki baskı da ortadan kalkar.
Oku bakalım: Bebeğinin Yolculuğu Başladı: Hamilelikte Suyun Gelmesi
Hamilelikte nefes darlığı bebeğe zarar verir mi?
Nefes darlığı çekmek seni rahatsız ediyor olabilir ama “Bebeğim yeterince oksijen almıyor.” diye endişelenmene gerek yok.
Kapasitesi genişleyen solunum ve dolaşım sistemleri sayesinde kanındaki oksijen seviyesi gebelikte artar. Bu da büyüyen bebeğinin bol bol oksijen almasını sağlar.
Bu süreçte seni neler bekliyor: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek!
Hamilelikte nefes darlığına ne iyi gelir?
Alabileceğin birtakım önlemler gebelikte nefes darlığı sorununu hafifletebilir. Peki hamilelikte nefes darlığı nasıl geçer, senin için tavsiyelerimize geçelim.Duruşunu düzelt
Otururken ve ayaktayken sırtın dik, omuzların serbest, geride ve aşağıda olsun. Bu, gerek hamilelikte gerek doğumdan sonra daha rahat nefes almanı sağlar.
Aerobik egzersizleri yap
Egzersiz yapmak nefes alışına iyi gelir ve nabzını düşürür ama kendini aşırı derecede yormamaya dikkat et. Güvenli bir egzersiz planı yapmak için doktoruna danışabilirsin.
Bunlar sana iyi gelecek: Hamilelikte Nefes Egzersizleri!
Yanına doğru yat
Diyaframının üzerindeki baskıyı azaltmak için yanına yat. Karnını ve sırtını yastıklarla destekleyebilir ya da yatağının üzerine minder koyabilirsin.
Tecrübeli annelerin tavsiyelerini oku: Hamilelikte nefes darlığı için çözüm önerileri neler?
Hamilelikte nefes darlığı yaşayanlar ne zaman doktora gitmeli?
Hafif nefes darlığı, gebelikte sık rastlanılan bir durum. Ancak nefes darlığı;
- Şiddetliyse,
- Özellikle göğüs ağrısıyla birlikteyse,
Ciğerde kan pıhtısı oluşması gibi daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Aşağıdaki belirtileri yaşaman halinde derhal doktorunu aramayı ya da hastanenin acil servisine gitmeyi ihmal etme:
- Derin nefes alırken rahatsız hissetme,
- Hızlı nabız veya nefes alma,
- Çarpıntı veya baygınlık hissi,
- Dudaklarda ve parmak uçlarında morarma,
- Sürekli öksürük, ateş ve kanlı balgam.
Dikkat dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?