Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte mantar enfeksiyonu yaygın görülen bir problem ve sık sık tekrarlayabiliyor. Neden oluyor, hangi belirtilerle kendini gösteriyor ve mantar tedavisi nasıl yapılıyor? Hadi oku!

Hamilelikte mantar enfeksiyonu neden olur?

Laktobasil bakteriler, vajinayı bakterilerin olumsuz etkilerinden korur. Hamilelikte de vücuttaki laktobasil direnci kırıldığı için normal şartlarda zararlı olmayan bakteriler, bulundukları bölgede enfeksiyon yapma özelliği kazanırlar.

Bu nedenle hamilelikte mantar enfeksiyonu çok daha fazla görülür. Hamilelikte vajinal mantar oluşumunu tetikleyen birtakım durumlar var, bunlar:

  • Sentetik iç çamaşırı giymek,
  • Günlük ped kullanımının alerjik reaksiyonlara yol açması,
  • Islak mayoyla oturmak,
  • Yetersiz sıvı tüketimi,
  • Dar pantolon giymek,
  • Gebelik şekeridir.

Gebelikte mantar enfeksiyonu belirtileri

hamilelikte mantar enfeksiyonu belirtileri

Hamilelikte mantar belirtisi ilk olarak dış genital bölgede akıntı ile kendini gösterir. Gebelikte görülen mantar hastalığında belirtiler normal döneme göre daha farklı olabilir. Hatta muayenede mantar enfeksiyonu görülmesine rağmen senin herhangi bir şikayetin olmayabilir.

Genel olarak hamilelikte mantar enfeksiyonu belirtileri;

  • Dış genital bölgede kızarıklık,
  • Vajinal kaşıntı,
  • Yanma,
  • Beyaz ve yeşil renkte akıntı,
  • İdrar kaçırıyormuş hissi veren akıntı,
  • Çok yoğun ve topaklanma şeklinde ya da su kıvamında akıntı,
  • Kesik peynir şeklinde akıntıdır.

Daha fazla bilgi için: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte mantar tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte mantar enfeksiyonunu kontrol etmek zordur. Vajinal mantar tedavisi daha çok anne adayının şikayetine göre tedavi edilir. Şikayetin olmadığı takdirde tedavi gerekmez.

Ancak eğer mantar enfeksiyonu seni rahatsız edecek derecedeyse durumun niteliğine göre tedavi uygulanır. Akıntı şikayetin fazlaysa hamilelikte mantar için fitil kullanımı tavsiye edilir. Kaşıntı ve kızarıklıktan dert yanıyorsan mantar kremi önerilir. Ağızdan alınan ilaçlar gebeyken tercih edilmez.

Hamilelikte mantar enfeksiyonu sık sık tekrar tedavi gerektirebilir. Normal şartlarda 3 ile 7 gün arasında geçen mantar enfeksiyonu, 10 ile 14 gün arasında iyileşme gösterebilir. Bazı durumlarda mantar enfeksiyonu eşine de bulaşabilir. Eğer böyle bir durum söz konusuysa enfeksiyonun yeniden sana geçmemesi için eşinin de tedavi olması gerekebilir.

Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte mantar kremi kullanılır mı?

gebelikte mantar kremi kullanılır mı

Evet. Gebelikten önce kullandığın herhangi bir mantar kremi varsa hamileyken de kullanabilirsin, bunda bir sakınca yok. Fluconazole (Diflucan) kullanımından özellikle kaçın, hamileyken sakıncalı olabiliyor.

Gebelikte mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar neler?

Şikayetin dış genital bölgeyle ilgiliyse lokal olarak sürülen ve bebeğine zarar vermeyecek mantar kremleri kullanabilirsin. Hamilelikte vajinal kaşıntı için hangi krem kullanılır, dersen Nistatin kremle yapılan mantar tedavisinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede mantarın yol açtığı kaşıntı ve yanma gibi semptomların ortadan kalkmasını sağlayabilirsin.

Bunun dışında en iyi vajinal mantar ilacı konusunda her tedavinin hastaya özel ve biricik olduğunu söyleyelim. Bir uzmana göründükten sonra ilaç tercihinde bulunman en doğrusu.

Dikkat dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

Hamilelikte mantar bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte mantar enfeksiyonunun bebeğine zarar verme ya da bulaşma ihtimali yok. Bu durum ancak seni rahatsız edebilir veya endişelenmene yol açabilir.

Yalnızca, vajinal mantar hastalığının bulaştığı doğum kanalından geçen bebekte pamukçuk hastalığı oluşabiliyor. Bunun dışında bebeğin herhangi bir zarar görmez.

Anneler cevapladı: Hamilelikte mantar enfeksiyonu yaşayan var mı?

Hamilelikte mantar kanama yapar mı?

Hamilelikte mantar kanama yapmaz. Ancak mukuslu veya sulu vajinal akıntı dışında kanama, alt karın ya da kasıklarda baskı ve aralıklarla gelen kramp benzeri ağrılar varsa derhal doktorunla iletişime geç. Bu, erken doğumun habercisi olabilir.

Aklında soru kalmasın: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte mantar erken doğuma neden olur mu?

Hayır, hamilelikte mantar enfeksiyonu erken doğuma neden olmaz. Vajinal mantar normal doğuma engel mi, diye de merak edebilirsin. Normal doğum yapmana engel olan herhangi bir durum olmadığını da söyleyebiliriz.

Anlattık: 7 Maddede Erken Doğum

Hamilelikte mantara ne iyi gelir?

Hamilelikte vajinal mantar sirke tedavisiyle de iyileşebilir. Elma sirkesini ilaç tedavisine destek olarak vajinal mantarın doğal bitkisel tedavisinde kullanabilirsin. Elma sirkeli suyla vajinanı yıkayabilir ya da elma sirkeli suda 10-30 dk arası oturabilirsin.

Hem hastalık esnasında hem de hamilelikte mantar enfeksiyonunu önlemek için uygulayabileceğin diğer tavsiyelerimiz ise şöyle:

  • Vajinaya duş tutmak bölgedeki mikroorganizma dengesini bozuyor, bunu yapma.
  • Tahriş edici ya da parfümlü sabunlardan ve banyo köpüklerinden uzak dur. Duş alırken genital bölgeni iyice durula.
  • Genital bölgeni temiz ve kuru tut.
  • Tuvalet sonrası genital bölge temizliğini önden arkaya doğru yap.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyin.
  • Genital bölgeni mümkün olduğunca havalandırmaya çalış, mümkünse geceleri iç çamaşırı giyme.
  • Rahat ve bol giysiler tercih et. Dar pantolonlar ve taytlar giymekten kaçın.
  • Canlı probiyotik kültürler içeren yoğurt yemek de mantarları kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Etkili bir probiyotik kullanmak konusunda doktoruna danışabilirsin.
  • Kronik mantar enfeksiyonu şikayetin varsa şekeri ve rafine unla yapılmış ürünleri azalt, faydası olabilir.

Mutlaka oku: 6 Soruda Hamilelikte Probiyotik Kullanımına Dair Bilmen Gereken Her Şey

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel