Hamilelikte Kum Dökmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Kum Dökmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte kum dökmek bazen kısa sürede çözülebilen bazense ağrıların uzun sürdüğü çok sancılı bir süreç olabiliyor. Ağrılar bu kadar şiddetli olunca akla ilk gelen şeylerden biri de bebeğin sağlığı oluyor.

Hamilelikte kum dökmek bebeğe zarar verir mi? Kum dökmek için neler yapmalısın? Hadi detaylara geçelim.

Kum dökme nedir?

Kum dökme, kötü beslenme şekli ve yaşam tarzında meydana gelen değişimler sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İdrar tahlili ile tanı net olarak koyulabilir. Kum döken birinin idrarında lökosit ya da eritrosit gibi kan hücrelerine rastlanabilirken bazılarında kristallar de görünebilir.

Anne adayının kum döktüğü anlaşıldıktan sonra düşen taşın ya da dökülen kumun kanalın neresinde bulunduğunu gözlemlemek, büyüklüğünü görmek ve böbrekteki tıkanıklık sonucunda oluşan şişmenin ne durumda olduğunu anlamak için film çektirmek gerekebilir. Bunun için de genellikle idrar yolları ultrasonografisi çekilir. Radyasyona maruz bırakmadığı için gebelerde olduğu gibi çocuklarda da güvenle uygulanabiliyor.

Ancak çok küçük boyuttaki taşlar bu yöntemle görünmeyebilir, bu durumda da bilgisayarlı tomografi kullanılması uygundur. Bu sayede kumu göstermek için en net görüntüleme sağlanır.

Hamilelikte kum dökme belirtileri

  • Karnın yan taraflarında duyulan, bazen kasıklara ve sırta kadar yayılan şiddetli ağrı,
  • İdrara çıkınca yanma hissi,
  • İdrar renginin koyulaşması,
  • İdrarda gözle görülebilen ya da tahlilde çıkan kan,
  • Sık idrara çıkılmasına rağmen idrarın tam boşalmaması hissi,
  • Bulantı,
  • Kusmadır.

Anlattık: Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Bazen gebelikte kum dökme belirtilerine enfeksiyon da eşlik edebilir. Bu da böbrek kumuna işaret edebilir. Böbrek kumları ya da taşları uzun zaman boyunca hiçbir belirti vermeden büyüyebilir. Bu duruma karşı dikkatli olmalısın.

Öğren: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Hamilelikte kum dökmek için ne yapılır?

gebelikte kum dökmek

  • Hamileyken kum dökmek için bol miktarda su tüketmen gerek. Ne kadar çok su içersen kum veya taşların düşmesi o kadar iyi. Günde 2-3 litre kadar su tüketmeye çalışmalısın.
  • Elma sirkesi taşların çabuk çözülmesine yardımcı oluyor. 1-2 çay kaşığı pastörize elma sirkesini 1 bardak suya ekleyip günde 2 kez içmelisin.
  • Limon suyu da gebelikte kum dökmek için zengin bir sitrat kaynağı. Aynı zamanda doğal antioksidan ve idrar söktürücü özelliklere sahip. Yarım limonu 1 bardak suyun içine sıkarak günde 1 bardak kadar tüketebilirsin.

Kum dökme ne kadar sürer?

Kum döken hamilelerin yorumlarını incelediğimizde bu konuda net bir bilgi vermenin zor olduğunu söyleyebiliriz. Herkesin bünyesi farklı ve hastalığın süresi hem hastanın kendine dikkat edip etmemesine hem de yaşına göre değişiklik gösteriyor. Tüm gün bol bol su içen ve egzersiz yapan biriyle hiç hareket etmeyen birinin kum dökme süresi elbette aynı olmayacaktır.

Tavsiye edilen tedavi yöntemleri uygulandığında kumu 2 günde dökebilen olduğu gibi aylarca kum dökme şikayeti devam edenler de var.

Bunu da öğren: Hamilelikte İdrar Kaçırma Neden Olur?

Hamilelikte kum dökmek bebeğe zarar verir mi?

Gebelikte kum dökmenin bebeğe zararları annelerin endişe ettiği bir konu. Ancak doktorunun verdiği talimatları uygulayarak, varsa ilaçları kullanarak ve bol bol su tüketerek bu durumun üstesinden gelebilirsin. Bebeğine de herhangi bir zararı olmaz.

Ancak bir böbrek taşı söz konusuysa bu taşın tedavisi mühim. Hamilelikte böbrek taşının tedavisi yapılmadığında bu ağrı rahim kasılmalarını başlatarak erken doğuma neden olabilir.

Kum dökmek gebeliğe engel mi?

Hayır, kum dökmenin gebeliğe bilinen bir engeli yok.

Kum dökmekten nasıl korunabilirsin?

  • Tuz tüketimini azaltmalısın. Tamamen kesmemeye de dikkat et, çünkü vücudunun tuza da ihtiyacı var.
  • Günde 2-3 litre kadar su tüketmelisin.
  • Lifli sebzelerle beslenmelisin.
  • Kristal birikimini engellediği için egzersiz yapmalısın. Hareketli bir yaşam, kum dökmeye karşı alabileceğin en etkili önlemlerden biri.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Sana ve Bebeğine Sağladığı 12 Fayda

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: