Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Hamilelikte kalp çarpıntısından şikayet eden pek çok anne adayından biriysen doğru adrestesin. Bu yazımızda “Gebelikte çarpıntının nedenleri neler ve tedavisi nasıl yapılır?”, “Hamilelikte çarpıntı bebeğine zarar verir mi?” Gibi aklına takılan pek çok soruya cevap bulacaksın!

Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur?

Normal bir insanda kalp atım hızı dakikada 60-100 arasında olur. Ancak nabız arttığında anne adayları bunu, çarpıntı olarak hissederler. Hamilelikte çarpıntı sık görülen bir problem olmakla birlikte genellikle kısa sürelidir. Gebelikte kalp çarpıntısı nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Kan hacmindeki artış

Hamileliğin 6. haftasından itibaren hormonların etkisiyle kan hacminde artış yaşanır. Vücut bunu, bebeğin artan kan ihtiyacını karşılayabilmek ve doğum sonrası meydana gelebilecek kanamaları dengeleyebilmek amacıyla yapar. Bu dönemde gebelikten öncekine göre yaklaşık %50 oranında daha fazla kan vardır.

Kan hacmindeki artış kalbin çalışma hızını etkiler ve bu durum da hamilelikte kalp çarpıntısı ve nefes darlığına yol açar.

Hamilelikte Nefes Darlığı Çekiyorsan Oku!

Progesteron hormonu

Duygusal ve fiziksel değişimlere yol açan progesteron hormonu hamilelikte artar. Bu artışın yan etkileri arasında gebelikte çarpıntı da görülür.

Nedir, ne işe yarar: Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Duygusal faktörler

Heyecanlanma ve öfkelenme gibi duygular kalp çarpıntısına neden olabilir. Dolayısıyla bu tarz duygusal durumlar yaşamak veya strese girmek hamilelerde kalp çarpıntısına yol açabilir.

Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar? Nasıl Baş Edebilirsin?

Psikolojik faktörler

Hamilelikte kalp çarpıntısının altında anksiyete bozukluğu ve panik atak gibi psikolojik etmenler de yatabilir. Gebelikte yaşanan ani hormon değişimleri, stres ve bebeği beklerken yaşanan kaygılar da bu rahatsızlıkları tetikler.

Hamilelikte Panik Atak Bebeğe Zarar Verir mi? Nasıl Geçer?

Kafein

Kafein fazla miktarda tüketildiğinde kalp çarpıntısına neden olabilir. Kahve, çikolata, demli çay, kek ve soda gibi gıdalarda bolca bulunan kafeinden hamileyken mümkün olduğunca uzak dur.

Bu 15 şeyden uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Diğer rahatsızlıklar

Hamilelikte kalp çarpıntısının altında saymış olduğumuz tüm bu etkenlerin dışında;

  • Kansızlık,
  • Hipotiroidi,
  • Kan şekeri düşüklüğü,
  • Akciğer ve kalp hastalıkları da yatıyor olabilir.

Anlattık: Hamilelikte Tiroit Artışının (Hipertiroit) Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte kalp çarpıntısı bebeğe zarar verir mi?

hamilelikte çarpıntı

Hamilelikte kalp çarpıntısı genellikle korkulacak bir durum olmadığı için bebeğini etkilemez, merak etme. Çarpıntı hissi daha ziyade seni etkiler.

Ancak çarpıntının şiddeti senin de rahatsız olmana yol açacak kadar yüksekse dokulara giden oksijen miktarı azalır. Soluk alıp vermeni engelleyecek derecedeki bir çarpıntı bebeğini de etkiler.

Hamilelikte kalp çarpıntısı genellikle istirahatle geçer. Bebeğinin sağlığını riske atacak bir durum söz konusu olması için ciddi bir kalp ya da akciğer hastalığının olması gerekir.

Kansızlık kalp çarpıntısı yapar mı?

Evet. Kansızlık, hamilelikte kalp çarpıntısı ve halsizlik hissinin birlikte yaşanmasına neden olur. Hamileliğin 4. ayından itibaren olası demir eksikliğine karşı demir tedavisine başlanır. Gerekli kan testleri ve ölçümleri yapılır. Böylece anemi önlemi alınmış olur.

Demir eksikliği anemisi gebelikte en sık görülen kansızlık tipidir. Beslenme sıkıntıları, parazit ya da enfeksiyon kaynaklı hastalıklar sebebiyle görülür.

Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Hamilelikte yemekten sonra kalp çarpıntısı normal mi?

Yemek yedikten hemen sonra aşırı insülin salgılanması nedeniyle çarpıntı olabilir. Hatta bu çarpıntıya halsizlik de eşlik eder. Bu durum hipoglisemiye işaret ediyor olabilir. Çok şiddetli olmadığı sürece bebeğine zarar vermez. Ancak uzun süreli ve tekrarlayan hipoglisemilerde düşük riski artar.

Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Hamilelikte kalp çarpıntısı nasıl geçer?

Hamilelikte kalp çarpıntısı anne adaylarında paniğe yol açabiliyor. Ancak bu durum çarpıntının daha da şiddetli hissedilmesine neden oluyor. Ama korkma hamilelikte kalp çarpıntısına ne iyi gelir, anlatıyoruz.

  • Sana ilk tavsiyemiz, çarpıntı hissettiğin anda sakinliğini korumaya çalışman yönünde.
  • Sık yapılan hatalardan biri, çarpıntı anında sırtüstü uzanmak. Dinlenme pozisyonunda sırtüstü uzanmak, tansiyonun düşmesine ve fenalık hissi yaşayarak çarpıntının daha çok artmasına neden olabilir. Bu nedenle oturmalı ya da sol yana yatar pozisyonda dinlenmelisin.
  • Hamilelikte kalp çarpıntısına neden olabilecek kalabalık ortamlardan, strese kapılmana yol açacak ortamlardan ve kafein tüketiminden uzak durmalısın.
  • Meditasyon ve yoga gebelikte kalp çarpıntısına en iyi gelen seçenekler arasında. Doğru nefes alma teknikleri ve meditasyon yöntemleri zamanla kalp hızının yavaşlamasına yardımcı olur.

Mutlaka oku: Tüm Yönleriyle 6 Maddede Hamile Yogası

  • Zihnini sakinleştirmek ve rahatlamak için 1-2 saatte bir 5 kez derin nefes almak da stres seviyeni düşürerek kalbine iyi gelir.

Bu arada kalp atışlarını kendin de kontrol edebilirsin. Elini bileğine ya da boynuna koyarak nabzını sayabilirsin. Eğer çarpıntı sorununu sıklıkla yaşıyorsan dakikadaki kalp atışını ölçerek bir süre not et, doktorunla görüştüğünde işine yarar.

Bu egzersizler sana çok iyi gelecek.

Hamilelikte kalp çarpıntısı ne zaman başlar?

Gebelikte çarpıntı, hamileliğin ilk günlerinde hormon dalgalanmaları ile de ortaya çıkabilir, ilerleyen aylarda bebeğin büyüyerek kalbe baskı yapması nedeniyle de! Bu yüzden hamilelikte çarpıntı şu gün başlar diyemeyiz.

Hamilelikte çarpıntı için kullanılan ilaçlar neler?

Hamilelikte kalp çarpıntısı ciddi semptomlara neden olmadığı ve riskli bir durumdan kaynaklanmadığı sürece herhangi bir tedavi gerektirmez. Çünkü doğumdan sonra çarpıntılar geçer.

Ancak çarpıntının nedeni şiddetli bir aritmi ya da ritim dışındaki kalp atışlarıysa doktorun kardiyoversiyon denilen bir yöntem tavsiye edebilir. Bu yöntemle kalbe elektrik akımı verilerek ritim düzenlenmeye çalışılır.

Ayrıca hamilelikte kalp çarpıntısı tedavisinde kullanılan birtakım ilaçlar da var. Bunlar kalp ritminin sabit kalmasını sağlıyorlar. İlaç kullanımını minimum seviyede tutmak özellikle gebeliğin ilk 3 ayında önemli olduğu için bu durumu doktorunun iyice değerlendirmesi gerekir.

Rahat bir hamilelik geçirmen için: İlk Trimesterde İhtiyacın Olacak 7 Şey

Hamilelikte çarpıntı hangi durumlarda tehlikeli?

Eğer günlük hayatını etkileyecek derecede çarpıntın varsa, nabzın dakikada 120’nin üzerindeyse ve daha önce kalp ya da akciğer rahatsızlığı geçirdiysen riskli gruptasın. Tıbbi yardım alman gerektiğini gösteren belirtiler şu şekilde:

  • Kan tükürme,
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes almada zorluk,
  • Nabızda düzensizlik (ritim bozukluğu/aritmi),
  • Bulantı,
  • Baş dönmesi,
  • Bayılma.

Bu belirtilerin ardından doktorun birtakım kontrollerden geçmeni isteyecektir. Bu muayenede;

  • Tiroit hormonuna bakılması,
  • Kan sayımının yapılması,
  • Kalp ve akciğerlerin incelenmesi,
  • Alkol ve sigara kullanımının gözden geçirilmesi,
  • Kafein tüketiminin değerlendirilmesi gerekir.

Bu da ilgini çekebilir: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

Gel bakalım Anneysen anneleri neler diyor: Hamilelikte sabah çarpıntı yaşayan var mı?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.