Hamilelikte depresyona dikkat!
- Çocuk sahibi olma ve onun sorumluluğunu alma,
- Hormonal değişiklikler,
- Vücutta meydana gelen deformasyonlar,
- Doğum korkusu,
- Çevrede yeterince ilgi ve destek görememe,
- Ağır iş koşullarında çalışma gibi birçok nedenle hamilelik depresyonu ortaya çıkabiliyor.
Detaylar burada: 5 Maddede Hamilelik Depresyonu Nedir, Anlattık!
Artan hormonların etkisiyle hamileliğin depresyonu engellediği düşünülse de bunun doğru olmadığı günümüzde biliniyor. Gebelikten önce depresyon tanısı almış olan ve antidepresan kullanırken hamile kalan kişi sayısı oldukça fazla. Peki, bu durumda hamilelikte antidepresan kullanımı eskisi gibi devam edebiliyor mu? K
Hamilelikte depresyon ilacı kullanılır mı?
Op. Dr. Güneş Gündüz, günlük stresimizi atabileceğimiz boş vaktimizin ve hobilerimize ayırdığımız zamanın yetersiz olması sebepleriyle depresyonun ilaçsız tedavisinin oldukça zor olduğunu söylüyor. Ayrıca bir psikologdan destek ve terapi almak hafif depresyonları tedavi edebilecekken gizli saklı ilaç kullanmaya yönelmek gibi bir hata söz konusu.
Peki, hamilelikte antidepresan kullanılır mı? Gündüz, bazı ağır depresyon vakalarının mutlaka ilaç ve psikoterapi gerektirdiğini söylüyor. Ancak bu durum kesinlikle doktor kontrolünde olmalı.
Hamilelikte Anksiyete ve Nefes Alamama Hissi
Gebelikte antidepresan kullanımı neye göre düzenleniyor?
Hamilelikte antidepresan kullananlarda duruma depresyonun derecesine göre karar veriliyor. İlacın faydaları ve zararları arasında denge sağlandıktan sonra uygun dozajlarda kullanılacak şekilde ayarlama yapılıyor. Özellikle bazı riskli gebeliklerde antidepresan kullanımının mümkün olduğunca düşük seviyede tutulması isteniyor. İlaçtan önce muhakkak psikoterapi öneriliyor.
Oku: Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
Hamilelikte antidepresan kullanımı bebeğe zarar verir mi?
Hamile kalmadan önce antidepresan kullanıyorsan ilaçlara devam etme konusunda mutlaka doktoruna danışmalısın. Yenidoğanlardaki bazı solunum yolu problemlerinin antidepresanlarla ilişkili olduğu biliniyor. Özellikle hamileliğin ilk ayında antidepresan kullanımı, fetal kalp kusurlarına ve anne adayında yüksek tansiyonun kötüleşmesine yol açabiliyor. Bu durum, hamilelikte panik atak ilacı kullananlar için de geçerli. Dolayısıyla zorunlu olmadıkça ilk trimester'de antidepresan kullanımını minimum ölçekte tutmakta fayda var.
Onu da anlattık: Hamilelikte Panik Atak Bebeği Etkiler mi, Nasıl Geçer?
Hamilelikte kullanılan antidepresanlar nelerdir?
Op. Dr. Güneş Gündüz, gerekli durumlarda hamilelikte kullanılan depresyon ilaçlarının şunlar olduğunu söylüyor:
- Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI): Genellikle etken maddesi sitalopram, fluoksetin, sertralin ilaçlar gebelik için seçilen antidepresanlar oluyor. Hamilelikte selectra kullanımı bu grupta.
- Serotonin, norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI): Duloksetin ve venlafaksin gebelik sırasında depresyonda kullanılabilen ilaçlardan.
- Bupropion: Bu ilaç hem depresyon hem de sigarayı bırakma tedavisinde kullanılabiliyor. Depresyonda ilk seçenek olmasa da aşırı bağımlılığı olan kadınlarda sigarayı bıraktırma etkisi yüksek.
- Trisiklik antidepresanlar: Amitriptilin ve nortriptilin etken maddeli bu ilaçlar genelde gebelerde ilk tercih olarak kullanılmıyorlar. Diğer ilaçlara cevap vermeyen dirençli depresyon tedavisinde kullanılabilirler.
Ancak tekrar uyaralım, gebelikte antidepresan kullanımının mutlaka psikiyatrist gözetiminde ve tedavide olumlu sonuç sağlayacak en düşük dozda olması gerekiyor.
İşine yarayabilir: Hamilelikte Nefes Darlığı Çekiyorsan Oku!
Hamilelikte depresyon tedavi edilmezse ne olur?
Gebelik depresyonunun mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde anne adayı kendi bakımını ve karnındaki bebeğin sağlığını ihmal edebiliyor. Beslenmesini, uykusunu, hijyenini ve kontrollerini aktasatacak davranışlarda bulunabiliyor. Depresyon durumunda hamilelikte sigara ve alkol bağımlılığına da rastlanabiliyor.
Op. Dr. Güneş Gündüz, depresyon tedavi edilmezse bebekte erken doğum riski ve düşük doğum ağırlığı gibi durumların da söz konusu olabileceğini söylüyor. İntihar eğiliminde artış, doğacak çocuğu istememe ve doğumdan sonra bebekle ilgilenmeme gibi üzücü durumlar yaşanabiliyor.
Bir de bu var: 9 Maddede Lohusa Depresyonu (Postpartum Depresyon)