Hamilelikte balık yağının faydaları nelerdir?
Balık yağı ya da Omega-3 yağ asidi, özellikle beyin gelişimini etkileyen bir madde. Ancak tabii ki bununla bitmiyor. Hamilelikte balık yağının faydalarına bir göz atalım.
- Bebeğin beyin, göz ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olur.
- Otizm riskini azaltır.
- Düşük doğum ağırlığı riskini azaltır.
- Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun önüne geçer.
- Annenin doğum sonrası depresyonuna yakalanma ihtimalini azaltır.
- Kronik hastalıkların gelişmesini önler.
Adı üstüne çoğunlukla yağlı balık ürünlerinde bulunan bu madde, başka gıdalarda da bulunuyor. Hamilelikte Omega-3 içeren besinler arasında;
- Ceviz,
- Keten tohumu,
- Avokado,
- Semizotu,
- Soya fasulyesi,
- Yumurta,
- Otla beslenen hayvanların et ve sütleri bulunuyor.
Hamilelikte Beslenme Listesinde Olması Gerekenler!
Hamilelikte Omega-3 takviyesi almak zararlı mı?
İnsan vücudu, günlük 400-1000 mg arasında Omega-3’e ihtiyaç duyar. Bu oranın yalnızca beslenme ile elde edilebilmesi zordur. Bu nedenle balık yağı takviyesi almak gereklidir. Söz konusu hamilelikte balık yağı hapı kullanımı olunca bazı şartlara uyulduğu sürece herhangi bir zarar olmaz, aksine yukarıda bahsettiğimiz gibi fayda görülür. Hamilelik ve balık yağı kullanımının yarattığı herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiş.
Bunlar da aklında olsun: Hamilelikte Demir Takviyeleri Kullanımı
Hamilelikte Omega-3 kaçıncı ayda kullanılır?
Omega-3 takviyelerinin tüm hamilelik boyunca ve devamında da kullanılması gerekir. Ancak özellikle hamileliğin son 3 ayında bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişimi artık yavaş yavaş tamamlanacağı için Omega-3 kullanımının önemi daha fazla.
Hamilelikte balık yağı hapı bebeğe kilo aldırır mı?
Yapılan araştırmalar, gebelikte Omega-3 kullanımının bebeklerde düşük doğum ağırlığını engellemesi ve bebeklerin beklenen doğum kilosundan yaklaşık %35 oranında daha fazla kilo ile doğduğunu ortaya koymuş. Yani hamilelikte balık yağı kullananlar beklediklerinden daha fazla kilo almış bir bebeği kucaklarına alabilirler.
Listene ekle: Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Neler?
Hamilelikte günlük Omega-3 ihtiyacı kaç mg?
Gebelikte balık yağı kullanımı oranı günlük en çok 300 mg olmalı.
Hamileler için balık yağı nasıl olmalı?
Gebelikte balık yağı kullanmak, dozunda olduğu sürece herhangi bir zarar vermez. Ancak yine de hamilelikte Omega-3 kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Piyasada iki çeşit balık yağı tableti bulunuyor. Bu ürünlerden biri balığın karaciğerinden, diğeri ise gövdesinden üretiliyor. Bunlardan karaciğerden üretilen balık yağı, fazla kullanımı zararlı olan türden çünkü içerisinde retinol A ismi verilen bir madde içeriyor. Bu maddenin hamilelikte fazla kullanılması bebekte çeşitli zararlara yol açabilir.
Balık gövdesinden elde edilen balık yağı ise dokosaheksanoic asit yani DHA içeriyor. Bu tarz balık yağları, tüketilmesi faydalı olan türlerden ve hamilelikte kullanılması uygun görülüyor.
Bunları unutma: Mevsim Balıkları: Hangi Ayda Hangi Balık Yenmeli?
Hamilelikte hangi balık yağı hapı kullanılmalı?
Bu konuda en doğru bilgiyi doktoruna danışarak alabilirsin. Kulaktan dolma bilgilerle omega-3 hapı satın alman ve kullanman, fayda beklerken zarar görmene neden olabilir. Bu yüzden doktorun önermeden herhangi bir ürün kullanmamalısın.