Hamilelikte Varis Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Varis Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte varis oluşumu yaygın görülen sorunlardan biri olsa da genellikle doğumdan sonra geçer. Peki geçmeyen varisler nasıl tedavi edilir ve hamilelikte varise ne iyi gelir? Detaylar yazımızda!

Hamilelikte varis neden olur?

  • Yaşın ilerlemesi,
  • Uzun süre ayakta durmanın yaptığı basınç,
  • Genetik yatkınlık, hamilelikte varisin başlıca sebepleridir.

Hamilelikte varis oluşumu ender rastlanan bir durum değil aslında. Gebeliğin boyunca büyüyen bebeğinin kan dolaşımına yaptığı etki varis oluşumuna yol açar.

Damarlar, hamilelikle beraber artan kan akışını karşılayabilmek için genişlerler. Aynı zamanda bacaklardan leğen kemiğine doğru akan kan da yavaşlayabilir. Bu da damar kapakçıklarının düzgün çalışmayarak genişlemesine ve dışarı doğru çıkıntı yapmasına neden olur.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi varis aynı zamanda kalıtımsal da bir sorun. Damar kapakçıklarındaki kalıtımsal zayıflık gebelikte varis oluşumuna zemin hazırlar.

Hamilelikte varis nasıl anlaşılır?

İlk etapta ciddi belirtiler gösterip şikayete neden olmasalar da hamileliğin ilerledikçe varisli damarlar daha belirgin ve ağrı verici olurlar.

Özellikle öğle saatlerinde başlayan yorgunluk ve buna bağlı gelişen sürekli oturma isteği, akşama doğru yerini şiddetli ağrılara bırakabilir. Hamilelikte varisin en belirgin özellikleri de bu ağrılar ve cilt dışından görülür hale gelen şişlikler.

Kilonun artmasıyla durum daha da kötüleşebilir. Özellikle ayakta çok fazla duruyorsan bu durum seni daha da çok etkiler. Geceleri uykundan uyandıran kramplar yaşayabilirsin.

Zor zamanların için: Hamilelikte Bacak Krampları ile Başa Çıkma Rehberi!

Hamilelikte varis belirtileri neler?

Hamilelikte varis belirtileri her gebe kadın için farklı olabiliyor. Başlıca semptomlar:

  • Hafif ağrı ya da çok şiddetli sancı,
  • Şişme,
  • Ağırlık hissidir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bazı anne adaylarının bacaklarında özellikle geceleri biraz rahatsızlık veren ya da hiç vermeyen leke ya da mor-mavi noktalar görülebilir.

Bazı kadınlarda ise günün sonunda ayakları yüksekte tutmayı gerektirecek şiş damarlar olabilir.

Hamilelikte vajinal varis neden olur?

Varisler öncelikle bacaklarda ortaya çıksa da vulva ve rektumda da oluşabilirler. Kan akışındaki değişim ve rahimden gelen baskılar hamilelikte vajinal varise sebep olur.

Bu bölgedeki varisler doğumda travma ve kanamaya neden olabilir. Hamilelikte vajinada varis, bacak bölgesindekilere göre daha az görülür. Bu varisler doğumdan yaklaşık 2-3 ay sonra düzelirler, merak etme.

Süreci hızlandırmak için işine yarayacak bilgiler var: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı

Hamilelikte vajinada varis normal doğuma engel mi?

Hamilelikte vajinal varis problemi yaşayan anne adaylarının en büyük sıkıntısı, normal doğum yapamayacak olma düşüncesi.

Ancak hamilelikte vajinada varis doğum için sorun oluşturmaz. Yine normal doğum yapabilirsin yani. Yalnızca doğum esnasında bebeğin başının kolay çıkması ve damarların zarar görmemesi için epizyotomi yapılması gerekebilir.

Neden ve nasıl yapılır: 9 Maddeyle Epizyotomi (Doğum Dikişi) ve Bakımı

Hamilelikte varise ne iyi gelir?

Birtakım tedbirler alarak hamilelikte varislerin şişmesini engellemek mümkün. Bunları sıraladık:

  • Normalde varis çorabı bu tarz problemi olanlara kalıcı bir çözüm sağlamadığı için pek önerilmez. Ancak hamilelikte varis çorabı giymek hastalığın ilerlemesine karşı önlem sağlar. Bu çorapların birçok çeşidi var, doktorunun tavsiyesini isteyebilirsin.
  • Hamilelikte varis kremi kullanımıyla 1-2 hafta içinde düzelme mümkün. Ancak bu tarz kremler tamamen iyileşme sağlamaz. Yalnızca etkili olduğu takdirde varisleri azaltmaya yarar.
  • Dizinde veya kasıklarındaki kan dolaşımını engellemeyecek giysiler tercih et. Özellikle kalça ve bel bölgene bol gelen giysiler giy.
  • Mümkün olduğunca az ayakta durmaya çalış. Fırsat buldukça yan yat ve bacaklarını yüksekte tut. Bu, damarlarındaki kanın daha kolay akmasını sağlar.
  • Bacak bacak üstüne atma. Bu, dolaşımı keser ve varisleri daha da kötüleştirir.
  • Otururken ayaklarını sandalye ya da taburenin üzerine koy. Uzanırken ayaklarının altına yastık yerleştir.

Bunlar çok işine yarar: Hamilelikte Rahat Uyku Pozisyonları

  • Düz ayakkabılar giymeye dikkat et.
  • Uzun süre güneşte kalma ve sıcak suyla duş alma.
  • Yaptığın egzersizler varisleri daha da kötüleştirebilir. Step aerobiği veya koşu gibi egzersizler damarlarda travma oluşturabilir. Az etkili egzersizler, bisiklet sürmek, pilates ve yoga doğum öncesi için daha iyi seçimler olabilir.

Mutlaka oku: Hamilelikte Doğru Bir Egzersiz Programı için Dikkat Etmen Gereken 11 Nokta!

Hamilelikte varis nasıl geçer?

Hamileliğin ardından damarlardaki şişlikler geçebilir ancak varisli damarlar tamamen geçmez. Varisli damarlardan tamamen kurtulmak için çeşitli tedavi yöntemlerini deneyebilirsin.

Hamilelikte varis tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte varis genellikle tedavi gerektirmez. Varis tedavisinde lazer, enjeksiyon ve ameliyat olmak üzere çeşitli yöntemler var. Varis ameliyatı “damar soyma” olarak adlandırılır ve eğer problem ciddi dereceyse gerekli görülür.

Ancak hamileyken varis ameliyatı ender görülen bir durum. Genellikle doğumdan sonra yapılır.

Bu da ilgini çekebilir: Doğum Sonrasında Estetik Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel