Fetal distres nedir?
Bebekte sıkıntı hali olarak da adlandırılan fetal distres, çeşitli sebepler dolayısıyla anne karnındaki sağlıklı bebeğin sağlıksız duruma geçmesi ve bu durumun bebek zerinde yarattığı değişiklikler olarak açıklanabilir. Kısacası bebeğin bu değişikliklerin altından kalkamaması ve bu yüzden sıkıntılı, stresli bir hale bürünmesi durumu da diyebiliriz. Bebek bu durumda bir sorun olduğunu fark eder ve bunun stresine girer.
Fetal distres aşamaları
Bu durumda bebeğin çabaları yeterli olmaz, stresin ilk aşaması olan hipoksi yani oksijensizlik yaşamaya başlar. Hipoksi ile birlikte bebeğin yardım çığlıkları başlar diyebiliriz. Yani bu stres, bebeğin yardım almak için verdiği işarettir.
Hipoksiyi asidoz takip eder. Asidoz, kandaki asit miktarının artması nedeniyle pH oranının 7,35’in altına düşmesi anlamına gelir. Bu aşamadan sonra asfiksi aşaması gelir. Asfiksi; oksijen yokluğu nedeniyle solunumun durması anlamına gelir ve bu da bebeğin ölümü ile sonuçlanır.
Anne Karnında Bebek Hakkında En Çok Sorulan 20 Soru
Fetal distres nedenleri nelerdir?
- Bebekteki gelişim geriliği,
- Suyun az olması,
- Fetüste anemi olması,
- Preeklampsi veya diyabet,
- Bebeğe kordon dolanması,
- Kanama yapan durumlar, fetal distres sebeplerindendir.
Fetal distres nasıl anlaşılır?
Fetal distrese yakalandığı saptanan bebeğin durumu NST, OCT, doppler, ultrason gibi testlerle değerlendirilir ve hem bebeğin durumu hem de gebelik haftasına göre ya incelemeye alınır, uygunsa sezaryenle doğuma alınır ya da durum kötüyse gebelik sonlandırılır.